El Camino – úti beszámoló

Gyere a Facebookra is!

Partnerek

Bognár Stúdió - SEO

RSS követés


Éppen frissülünk! Pár óra múlva gyere vissza, addigra működni fog minden!

El Camino 1. nap: Saint Jean Pied de Port - Roncesvalles

2009. július 7.
Elindulok az Úton (elsőre rossz irányban :-)). Nem találkozom zarándokkal és majdnem megállok félúton. A végén mégis minden szép és jó és a 33. születésnapom is van.

A bayonne-i pályaudvar szuper hely: A peronhoz vezető kijárat mellett (ott lehet cigizni) van egy konnektor, ahol mobilt lehet tölteni, amellett egy kávéautomata, ahol az éjszakai nemalvás után koffeinnel lehet felfrissülni. Ennél többet nem is kívánhatok, amíg várom a vonatot, ami a Camino elejéhez visz.

Látom, hogy nem messze tőlem két magyar srác és egy lány beszélget, de most nincs kedvem hozzájuk szólni. Megérkezik a vonat, felszállok, hallgatom az otthoni zenéket, ha egy percre elfelejtem, hogy most izgalommal teli várakozás van, lecsukódik a szemem…

Sain Jean Pied de Port. Most már világosan látszik, hogy kik lesznek a zarándokok. Sokan szállnak le itt hátizsákkal.

Saint Jean Pied de Port. Most már világosan látszik, hogy kik lesznek a zarándokok. Sokan szállnak le itt hátizsákkal.

Van 60 lapnyi gazdaságtalanul kinyomtatott térképem és útleírásom. Az első két napot megtartom, a többit egy kukában hagyom hirtelen ötlettől vezéreltetve. A szemem előtt egy klassz kis olasz nyelvű útikönyv képe lebeg, amit biztos be lehet szerezni az út elején valahol. Vagy majd lesz valami… 🙂 – Hát ez nem is én vagyok…

Egy kifüggesztett térkép és két újabb magyar lány útikönyve alapján eltalálunk a zarándokirodáig. Sokáig várok egy nőre, aki elméletileg tud olaszul. Ő adja a zarándokútlevelet, a szálláslistát az egész útra, és az első nap térképét. Két útvonalon is el lehet jutni Roncesvalles-be.

Elmagyarázom, hogy nekem a bokám miatt úgy kéne menni, hogy félúton megállok aludni. (Mert ez a legnehezebb szakasz itt mindjárt az első napon, több, mint 1000 méter magasságkülönbség 27-8 km alatt, én meg szeretnék végigmenni, ezért még Párizsban elhatároztam, hogy az elején inkább csigatempóban megyek… Választhattam volna azt is, hogy Roncesvallesben vagy Pamplona-ban kezdem a gyaloglást, de addigra már az én fejemben az út Saint Jean-ban kezdődött.)

Akkor bizony a jobboldali út lesz a jó nekem mégis, ami nem olyan szép, nem is ajánlják másoknak (kivéve rossz idő esetén), sokat megy autóút mellett, de hát ott van olcsó szállás félúton,

Ezt sokat nézegettem. Enyém a jobb oldali útvonal...

Ezt sokat nézegettem. Enyém a jobb oldali útvonal... Előtte gondosan bejelölték a másikat filccel, hogy az ám a jó, és magyarázták, hogy a jobb oldali úton a vastag vonal az road, brümm-brümm, autók...

Az irodában lehet venni donativo (adomány) alapon szép fehér fésűskagylót, amit a hátizsákomra kötök. Most már peregrina (zarándok) vagyok vagy mi…

Szép kis utca...

Szép kis utca... a zarándokiroda felől.

Az irodában még egy kicsit vizsgálgatom a kifüggesztett térképet. Egy padnál energiát gyűjtök, lefényképezem a látványt, bekenegetem a lábam vízholyagmegelőző krémmel… És elindulok…
Pár perc múlva hiányolni kezdem a sárga nyilakat. Azt hittem, a kereszteződéseknél lesznek… És akkor meglátok egy bácsit, aki két csikót sétáltat és megkérdezem, hogy ez most a camino-e? Azt mondja, hogy menjek arra visszafelé. Na jó, akkor biztos nem vettem észre, hogy valahol le kell kanyarodni, újra a házakhoz érek, lekanyarodás jelző sehol, megkérdezek még egy embert. Nem tudom már milyen nyelven, de teljesen egyértelműen válaszol: Spanyolország arra van! És mutat az ellenkező irányba, mint amerre jól elindultam. 🙂 Hát… Nagyon nevetek, miközben megköszönöm az iránymutatást.

Most, hogy már arccal a Camino felé vagyok, és még mindig Saint Jeanban, eszem egy sonkás-sajtos szendvicset egy büfében, és újra nekivágok.

Saint Jean már mögöttem...

Saint Jean végre mögöttem...

Ez már tényleg a camino!

Ez már tényleg a Camino!

Azt már ügyesen megtalálom, hogy hol kanyarodjak, hogy Valcarlos felé tartsak. Egész nap nem látok egyetlen zarándokot sem, nyilván a másik úton mennek. Gondoltam is még az út előtt, hogy az igazi életem elején is volt némi fennforgás és inkubátorlét, úgyhogy majd biztos egyedül leszek az Út elején, csak nem nagyon tudtam, hogy ez hogy lesz, látván a sok zarándokot, akik velem együtt érkeztek a vonattal. Csak elintéződött… 🙂

Ők meg csak úgy legelésztek az út mellett...

Ők meg csak úgy legelésztek az út mellett...

Egyszercsak Arneguynál észreveszem, hogy Spanyolországba értem.

Üdvözölnek Navarrában... Másról nem látszik a határ.

Üdvözölnek Navarrában... Másról nem látszik a határ.

Az a picurka házikó hátul nagyon megtetszik...

Az a picurka házikó hátul nagyon megtetszik...

Az úton eleinte klassz kis földutakon megyek szép kilátással, de aztán hosszan autóút szélén. Leginkább felfelé. Menet közben óránként megállok, lábat szellőztetni, lábat masszírozni, a gyulladásgátló tapaszt igazgatni. Egyszer, mikor éppen fájni kezd a bokám, elsírom magam, annyira félek, hogy nagy baj lesz belőle.

Értem én, hogy lehet, hogy nincs is vele semmi baj, vagy lehet, hogy nem is volt akkora, mint gondoltam… De most akkor mi a megoldás?

Fél négy körül Valcarlosba érek. Zarándokot ott sem látok, kihalt egy hely… Megkérdezem, hogy hol a zarándokszállás. Valami boltban kell elkérni a kulcsot. El is indulok érte, de az a tábla jár a fejemben, hogy Roncesvalles már csak 11 km valamennyi…  Végülis nem is fáj a lábam, nem is vagyok annyira fáradt. A bolt helyett egy bárba megyek kávét inni… és elindulok Roncesvallesbe.

Erdős részek jönnek, egy csalánokkal benőtt átjáró rész, aztán többször lefelé kanyargok, az út mellett nagy meredély, korlát sehol, alattam mindig egy kis patak, kis halálfélelem…

Barátságos kis hely...

Barátságos kis hely...

Az egyik patak

Az egyik patak

Megint csak erdő, megint felfelé, az eső is elered… Keresek egy botot, azzal talán könnyebb felfelé kapaszkodni. Áttérek a mindig csak egy lépést kell megtenni stratégiára.

Biztos vagyok benne, hogy Roncesvallest odébbvitték időközben vagy felszámolták és sosem érek oda…

De aztán este 9-kor mégiscsak megérkezem, pontosabban betámolygok. Azt hittem, hogy egy város lesz, de csak néhány ház van. Sétálgató zarándokok mindenfelé. Két spanyol lány megtalálja nekem az olcsó zarándokszállást.

Mire kész leszek a mosással, zuhannyal, 10 perc marad a silenciumig, amikor bezárják a szállást. Kimegyek cigizni, nézem a hegyeket meg a legelésző kisbirkákat… Hát ez jó kis szülinap volt, megcsináltam, mégiscsak ott vagyok, ahol a sok másik zarándok, nem vagyok félutas. Én rendben, lábam rendben, jóéjszakát.

A 120 helyes szállás reggel. A hátsó ajtónál a szemetes mellett a vándorbotom. Sajnos ottmaradt.

A 120 helyes szállás reggel. A hátsó ajtónál a szemetes mellett a vándorbotom. Sajnos ottmaradt.

23 hozzászólás El Camino 1. nap: Saint Jean Pied de Port – Roncesvalles

 • Ez a rész veszélyes lehet az erdőbe eső vagy ködös bejutáshoz. A jelek nehezen láthatók, és könnyen leeshet.
  Másrészt egy szép színpad

 • marceeee

  Gabi,
  80 év felettiek, testi-és szellemi fogyatékosok, csemcsemős anyukák is csinálják a kamínót, ha ilyen veszélyes lenne az út, csak sportemberek jutnának végig.
  Vasrúd nem volt, csak egy vaskötél, amin át kellett táncolni. – na jó ez csak poén. Elvileg nincsenek életveszélyes részek. Egyedül itt az első nap kell óvatosnak lenni, ha a felső úton megy az ember.

 • Pete

  Chaira én hallottam erről az útról El Camino de rey a neve és be van tiltva 1000 euro a bünti ha rajtakapnak hogy ott mászkálsz ettől függetlenül szintén hires de nem a Francia úton van ez valahol délen kezdődik
  itt egy link
  http://www.youtube.com/watch?v=ZmDhRvvs5Xw

 • chiara

  Egy e-mailben érkezett, de valószínűleg eltévedt hozzászólást szeretnék közvetíteni:
  Valaki aki végigment az úton mondja már meg nekem,hogy tényleg van-e olyan szakasz,hogy a hegy mellett kell menni egy kb.60 cm széles úton és nincs kapaszkodó és a szakadék is ott van.Aztán már út sincs csak egy
  vasrúd amin át kell menni.Ez igaz?????????????Én nagyon szeretnék elmenni erre az útra minden vágyam,hogy eljussak.Most nagyon berezeltem,hogy tényleg végig kell-e menni ezen a szakaszon.
  Várom a választ! (Gabi)

 • Dóri

  Nagyon szépen köszönöm szépen a leírást! 🙂

 • Bringi

  Kedves Dóri!
  Miután én a bal oldali részen mentem, erről tudok neked írni. Valóban roppant nehéznek tűnt. Nem is értettem, hogy bírják felcipelni magukat ide a 60, 70, 80 évesek, mert, hogy voltak ilyenek is. Ez azért erőt adott, látva, hogy más, idősebb is képes rá, akkor nekem ezt bírni kell! Szóval, majd -be -csináltam 🙂 , de a későbbiekben átértékelődött, és nagyon büszkévé tett a teljesítményem. Másrészt elfogadtam, hogy ennek ilyennek kell lennie, mert, hogy “megszületni” nem könnyű, és küzdeni is kell érte. Szóval, hatalmas értéket adott az első nap az útnak! Itt is vannak szállások, az első kb 5, a második kb 10 km után. Ha feljebb görgetsz, a blog-képek közt Chiara feltette az első szakasz térképét, ott láthatod!(házikó=szállás)Egyébként nem vagyok biztos benne, hogy ez a legdurvább szakasz, de tény, hogy ezt éreztük annak. Az út 3. harmadánál is vannak erős emelkedők, de addigra már mi megedződtünk, és a hosszú egyenes szakaszok után jól is esett a hegyen járás.
  Jó felkészülést!!!

 • Dóri

  Sziasztok!
  Nekem is az első szakasszal lenne kérdésem. Bár csak májusban indulok. 🙂
  Szóval, azt olvastam hogy ez a legdurvább és a legnehezebb szakasz. Tényleg így van? Illetve biztos hogy én is a “jobb oldali” autós úton fogom ezt megtenni, ahol meg lehet szállni félúton és talán könnyebb, ugyanis van egy kis szív problémám… Nem gáz, de a nagy pulzusemelkezdés és az extrém terhelés nem megy. Szóval, a kérdés, hogy akkor van ott félúton szállás, igaz?

  köszi!

 • chiara

  yoen: persze, használd csak a képeket. Ha kész lesz, kíváncsi lennék a kisfilmedre! 🙂

 • chiara

  Bozsó 54: Hát a kis halálfélelem leginkább szubjektíve volt, amit felerősített az, hogy nem láttam egy lelket sem az úton. Az igaz, hogy nem voltak korlátok az út mellett, de legtöbb helyen elég széles volt az út ahhoz, hogy ez csak tudatilag zarvarjon. Egy szakaszon viszont olyan utakon vezetett az út, ahol azelőtt valami nagy zuhé lehetett, a víz lemosta a földet nagy darabokban, na ott volt egyetlen rész, ahol kb. 10 cm út maradt egy kis részen, és azon át kellett mászni.

 • yoen

  Szia!
  Egy személyes kérdésem van, szeretnék egy rövid filmet készíteni a Caminóról, és a te fényképeidből is szeretnék beleválogatni, ha hozzájárulsz….
  Várom válaszodat, minden jót: yoen

 • Bozsó54

  Chiara!
  Kicsit megijesztett a ” meredély,.. korlát nélkül,… halálfélelem”!
  Tényleg ez a valóság?

 • tóth szilvi

  Sziasztok!

  Tudja valaki biztosan, hogy Nájera-ban lehet-e Camino menetlevelet kapni?

  Sz

 • lolapen

  Sziasztok, mi az esélye annak, hogy 23:00kor St. Jeanban még szállashelyet találok? Valószínüleg nem sok, igaz? Ja, és hol vannak egyáltalán szállások?

 • wiolet

  Szia Ambrus!

  Ugyanezen időpontban induló vonattal mentem én is.:-)Bayonne-ban leszállsz a buszról és csak át kell menni egy téren és pont szemben van a vasútállomás.Azt nem tudom pontosan, hogy az-e a buszállomás,ahol leszálltam-szerintem nem- de odamentem a sofőrhöz és szólt,amikor le kellett szállni. Gondolom Biarritzból mész.Amikor felszálltam a buszra, mondtam a sofőrnek a jegyvételnél, hogy railwaystation-ig megyek. Ezt szerintem nézd meg mi franciául, mert először nem értette, aztán a train szó leesett neki.A buszút kb.20 perces volt.
  Igen,19.35kor ér a vonat SJPDPba.Ne aggódj, a zarándokiroda nyitva lesz és biztos,hogy mennek mások is.Tavaly szept. 29én mentem,kb. 12en szálltunk le a vonatról. Az irodában odaadták a credencialt,és elmondták hol van szálláslehetőség.Szóval ne aggódj,biztos lesz szállásod.
  Mikor indulsz?

  Üdv.: wiolet

 • Toth Ambroz

  Nagyon szepen koszonom eddigi tanacsaitokat,lenne meg egy kerdesem:
  Az uti tervunk es csatlakozasaink ugy hoztak,hogy hogy csak delutanra leszunk Bayonnban es a vonat(busz) csak 18:12 kor indul(19:35kor lennenk
  Saint Jean-ban).
  Milyenek az eselyek kivaltani meg anznap este a credencialt es van-e meg ilyenkor esely szabad helyet talalni atalvasra?
  Vagy sajat tapasztalatbol,vagy masokeval tudnatok valami infot adni errol?
  Ja,meg kerlek szepen,a buszpalyaudvar es a vonat allomas messze van egymastol Bayonneban,vagy hogy is van ez?
  Koszonom elore is segitsegeteket!
  Udv,
  Ambrus.

 • Ambróz, én a másik úton mentem és jó. Baromi meredek, szóval csak néztem, hogy ez most falmászás vagy camino, ahova öregek is járnak és hát igen, Camino, mások is voltak ott. Gyakran megálltam, mások is. És gyönyörűséges. Arra vigyázz szerintem, hogy ne trappolj nagyon lefelé, mert utána 1-2 napig lefelé halad az út (főleg kövezett és aszfalt úton :-/) és az megterhelő az ízületeknek.

 • Toth Ambroz

  Sziasztok,
  kerdes…..oszinten,mennyire nehez a masik ut(ami nem az autos ut megy) es meglehet tenni 1 nap alatt,ugy hogy masnap meg menni tudjak?
  Koszonom.A.

 • chiara

  Szia Niki! Lehet, hogy azóta már megtaláltad, a bal oldali menüpontok közül az utazásnál leírtam az odajutást…

 • niki

  kedves Chiara
  tegnap találtam ki, hogy én is megpróbálnám, és ma rögtön el is kezdtem keresgélni, hogy az odajutást hogyan kéne megszervezni, viszont semmit nem találok! találtam egy angol nyelvű honlapot ahol valaki többféleképpen leírja, hogyan lehet odajutni, de egyetlen nemzetközi vasút járatot se találtam, több oldalt is megnéztem. repülőjáratot sem találtam, mert bár érthetően leírja, sajnos megvalósíthatatlan. buszt is néztem, azt se találtam.
  megkérhetlek, leírnád, légy szíves, hogy te hogyan mentél el bayonne-ig?
  köszönöm
  niki

 • chiara

  Néha azon gondolkodom, hogy ez másoknak jó vagy rossz, hogy leírom, hogy én hogy csináltam, hogy gondoltam… De pont ez a megoldás, amit írsz. Ez a chiara így csinálta, de majd meglátom, hogy mi lesz és én hogy érzem és hogy oldom meg!!! 😀

 • Köszcs! Ja, szerintem velem is ez lesz a helyzet.. Amúgy nagyon szép SJPP, de ott már megy az út, menni kell rajta. Meglátjuk 🙂 Lehet, szakadni fog az eső vagy épp gyönyörű tökéletes túraidő lesz, aztán nem lesz döntéshelyzet 🙂

 • chiara

  Ági: Igen, azzal mentem. Igazság szerint nem nagyon gondolkodtam, hogy késő van-e vagy nincs, csak már menni akartam :-). A két magyar lánytól hallottam, hogy ők megpihennek SJPP-ben, el is csodálkoztam, hogy ja, ilyen verzió is lehetséges, de én indultam…
  Nagyon boldog születésnapot!!!

 • Azzal a vonattal mentél Bayonne-ból, ami 8:10kor indul és másfél óra alatt van SJPP-ban? Attól tartottam, hogy fél 10, mire megtalálom a zarándokirodát és megkapom a credencialt, 11 óra és túl késő lesz elindulni. Vagy ennél korábban értél SJPP-ba?

  Amúgy meg én is szülinapi túrára megyek, boldog-boldog! 🙂

Hozzászólás...

 

 

 

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett: (kattints)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*