El Camino – úti beszámoló

Gyere a Facebookra is!

Partnerek

Bognár Stúdió - SEO

RSS követés


Éppen frissülünk! Pár óra múlva gyere vissza, addigra működni fog minden!

Mennyibe kerül a Camino?

Mennyibe kerül a CaminoHát azt is mondhatnám, hogy sokba, meg azt is, hogy annyit (akármennyit) bőven megér. 🙂
Komolyra fordítva, nekem kb. 400.000 Ft volt mindenestül (2009. nyár), de lehet, hogy alábecsülöm. Nem mintha lett volna ennyi pénzem, szülői kölcsönnel sikerült. Hogy jött ez ki?

1. Életemben nem túráztam, úgyhogy lehetett kezdeni előlről: kulacs, túracipő, túraszandál, túranadrág (3 db, melyek közül egy felesleges), túrazokni (4 pár, amiből 1 felesleges), póló (2db), polár pulcsi, esőkabát, övtáska. (És volt már hátizsákom a vidéken tanulásból meg Tesco gazdaságos hálózsákom, amit szerintem a Hegyalja fesztivál miatt vettem.)

2. Némi gyógyászati kiadás: Algopirin, széles spektrumú antibiotikum, vízhólyagmegelőző kenőcs, gyulladásgátló kenőcs, gyulladásgátló tapasz, vízhólyag-tapasz, Scholl talpbetét

3. Utazás: repülőjegyek (Bp – Párizs: 10.490 Ft, Santiago de Compostela – Madrid: 51,77 ?, Madrid – Bp: 135 ?), vonatjegyek (Párizs-Bayonne: 44.90 ?, Bayonne – Saint Jean Pied de Port: 8,60 ?), buszjegy, hogy a repülőtérről eljussak Párizsba (13 ?). Ezeknek sikerült kiderítenem az árát… De volt még Finisterre – Santiago de Compostella és Santiago-ból a reptérre busz is.
Mondjuk annyi vicc volt az egészben, hogy a visszaútra nem voltam hajlandó megvenni a jegyet nagyon előre. Mert mi van, ha tovább tart az út… vagy egyáltalán nem akartam, hogy a hazatartó repülő miatt fussak. És végül augusztus 1-én foglaltam le ugyanakkorra, augusztus 12-re, amikor indulás előtt is tehettem volna, persze drágábban 🙂 (Így legalább nem kellett észrevennem, hogy 12-re nem tudok hazérni, mert 11-én nincs repülőjárat…) És még az is belefért, hogy 1 napot pihentem Santiago-ban, egyet pedig Finisterre-ben töltöttem.

4. Szálláspénz: ez napi 3-10 Euró attól függően, hogy egyházi, önkormányzati vagy magán albergueben száll meg az ember, és olyan szállások is vannak, ahol adomány (donativo) az ár, vagyis mindenki annyit ad a kasszába, amennyit gondol. (Illetve pont a végén (Santiago, Finisterre), ahol a zarándok lelke szívesen elszakadna a földi valótól, rá kell, hogy jöjjön, hogy itt kulcspontok vannak, következésképp megnövekedett érdeklődés, és megnövekedett árak: 12-15 Euro egy szállás, hogy csak a kisebb növekedéseket említsem.) Ezen felül nem árt felkészülni arra az esetre, ha a zarándokszállások betellnek. A panzió és egyéb kategória már más árviszonylatban mozog. 20 Euro a minimum. Alternatíva lehet a sátor… De azt mindig vinni kell.

5. Ennivaló. Zarándokmenü 8-12 Euro között + hideg élelem.

6. Most nem kell mindenkinek figyelni: cigaretta – bizony nem szoktam le róla, csak már tudtam hegynek fölfele is… és a sört sem vetettem meg, korsója 2,5-6 Euro. Ja és kávé 1-2 Euro. Csoda, hogy élve jöttem haza, ennyi káros szenvedély mellett. 🙂

Hozzáteszem, hogy hazafelé, a madridi repülőtéren találkoztunk két magyar lánnyal, akik ennél sokkall kevesebb pénzt költöttek. És azt is meg lehet csinálni… Spórolós tippek is jöhetnek a hozzászólásokban (azt lehetőleg nem említve, hogy az egész 6. pont kihagyható ;-)). Meg kíváncsi vagyok, kinek, mennyi pénz kellett hozzá, hogy elmehessen az Útra.

És még egy link: itt egy költség-kalkulátor spanyol nyelven. A kezdő- és a céltelepülést kell megadni, illetve Servicios címszó alatt az első lehetőség: csak szállás, a második: szállás és ellátás. A szöveg szerint 29 Euro egy napi teljes költség.

196 hozzászólás Mennyibe kerül a Camino?

 • Pohl Zoltán

  Kedves Eszti!
  Ha a kérdésed arra irányul, hogy kutyával meg tudsz-e szállni zarándokszállásokon, azzal kapcsolatban annyi a tapasztalatom, hogy 2014-ben találkoztam egy kutyás férfivel és ő azt mesélte, hogy elég ritkán tudta (akkor) bevinni a kutyáját a szállásokra, ezért többnyire valahol máshol húzták meg magukat. Hogy azóta mi a helyzet, azt nem tudom, de van egy jelenleg aktív magyar facebook csoport (El Camino 2019 Túra/ Indulás), keress rá facebookon és csatlakozz, ott elég sokan vannak és frissebbek a tapasztalataik.

 • Eszti

  Kutyával érdemes nekivágni?

 • A tapasztalatom az, hogy sátorral bonyolult. Nem drágák annyira a municipalos zarándokszállások és valahol ugye, tisztálkodni is kell. és senki nem fogja sívesen venni, hogy “valahol” leparkolsz egy sátorral. Lehet kint aludni a saját hálózsákodban ebben a melegben, de több szempont miatt is mérlegelendő a szállás, legalább egy héten kétszer. Anno simán letettem a hálózsákot az erdőben, ha úgy jött ki a lépés, és egy lány, akivel majdnem egyszerre indultunk, mindig mondtuk, hogy little turtle (kis teknős), mert volt egy nagy zöld tokban egy összecsukható sátor a hátán,… szóval, valahol Burgos után egyszer csak a zöld kerek zipzáros tokos sátor fent lógott egy kerítésen… nem kellett….

 • A jelenlegi helyzetben nem hiszem, hogy a 10 ezer forintos repülőjegy árát (ha a Spanyolországig való odajutásra értetted a stoppolást) érdemes lenne stoppolással megspórolni, főleg, ha fiatal vagy.

 • Kedves Lilla! Elmondanád nekem, hogy az El Caminón, ami egy gyalogos zarándokút, hol szeretnél stoppolni? És hogy ezt konkrétan hogyan képzelted el? Vagy csak buliutat tervezel? és miért gondolod, hogy a Caminó erre alkalmas? Kíváncsian várom válaszodat.

 • Lilla

  Sziasztok!
  Valaki nem tervez a közeljövőben stoppal, sátorral menni? Egy ilyen kombinációhoz keresnék útitársat, nem feltétlenül kell végig együtt menni, de a stoppoláshoz mindenképp jól jönne egy társ! 🙂

 • schőnig marton

  Kedves Asztalos Marcsi!

  Érdeklődnék az északi útról hogy novemberig nyitva vannak e a szállások?

  köszönöm Marci

 • Asztalos Marcsi

  Ja! És összesen 1 nap esett az eső, különben frankó meleg volt (annak ellenére, hogy az óceán partján mentem végig)!

 • Asztalos Marcsi

  Én a nyáron (augusztus) voltam az északi úton, igaz, csak Bilbaótól. Nekem 12 euro/napra jött ki, igaz nem reggeliztem bárokban és leginkább szendvicset ettem, amit magam csináltam, de nem éreztem hiányát semminek, mert voltak olyan szállások, ahol adtak meleg vacsorát. Összesen 700 eurót költöttem, de ebben a kiutazás és a haza út is benne van. Venni nem vettem semmit kifejezetten az útra. A jól bejáratott futócipőimet vittem (2 pár), tökéletesen megfelelt, egy hólyagom sem volt! Most nyáron voltam 60 éves, a 720 km-t 26 nap alatt jártam végig. Lehetett volna kevesebb is, de a haza repülőjegy későbbre szólt, szóval a végén nagyon ráértem.Egyedül indultam, de soha nem voltam egyedül, amikor akartam másokkal mentem, amikor egyedül akartam menni, akkor nem csatlakoztam senkihez. Ez így utólag nagyon jó volt!
  A nyelvtudásról annyit, hogy ha nincs, az csak abban gátol, hogy beszélgess a többi zarándokkal, a spanyoloknak csak nagyon kis hányada tudott angolul! Én nagyon élveztem, az északi út csodálatos és a jelölések megbízhatóak, sok zarándok szállás van és minden helyen van melegvíz a fürdéshez. Nincs tömeg, de azért nem vagy egyedül.

 • Lilu

  Teljesen amatőr vagyok, mégcsak nem is túráztam soha….. de én egy hónap alatt szeretném megcsinálni, több nap szabadságot egyszerre nem tudok kivenni. (Ráadásul nem is mai leányzó vagyok). Irreális?
  eczopyk: Mikor mennél másodszor?
  Én utálom az esőt, szeretem a meleget, a nagyon meleget is….. én július-augusztusban mennék. Olyankor, ugye, nem sűrűn esik?

 • Lilu, ha én teljesítem a fogadalmamat, akkor 1 havonta közben egy nap belefér.

 • Lilu

  Köszönöm, megnyugtattatok 🙂
  Én is úgy hallottam, hogy 4-500 ezer Ft-ból ki lehet jönni. Én sem szállodában fogok aludni,( ha eljutok addig, hogy elinduljak 🙂 ), de azt hiszem, 1-2 alkalommal egy panziós éjszakát én is megengednék magamnak. S egy kis “éhezés” (pontosabban: nem az itthon megszokott étkezés ) még belefér 🙂

 • Egy kicsit lejjebb Zoli azt írta: “Persze mindenki a maga caminóját járja, így neki kell tudnia, hogy mennyire akar nélkülözni, illetve, hogy mik a szükségletei és keretei.”

 • Ismerős ismerőse, a nyáron megtették az Utat. Kettejüknek ? állítólag ? 3 millió Ft-ba került.

  Erre mondják, hogy a messziről jött ember azt mod, amit akar = urban legends. El lehet verni másfél milliót – ha valakinek van ennyi pénze. Láttam én jólszituált osztrák házaspárt taxiba ülni a Caminón, mert az asszonykának feltört a lába. és jóindulatú volt, mert mielőtt elindultak volna, körbekérdezett mindenkit, hogy x városig mennek, ki jönne velük, ki szállna be a fuvarba (iszonyatosan lehúzta őket a taxis), vagy kinek lenne arra szüksége, hogy legalább a zsákját elvigyék.
  és természetesen a magánszállásokon simán elkérik a 20-25 eurót meg szerintem azóta még többet is… és az is igaz, hogy pl. én lassan 50 leszek a második út előtt, lehet, hogy x hét gyaloglás után azt mondom, hogy na ma este bemegyek egy panzióba, rendesen lefürdök, mert megtehetem. De a másfél millió per fő nekem nagyon-nagyon erős túlzásnak tűnik. Az ikaland ennyiért a Kilimandzsáró megmászására visz el hegyi vezetővel, az meg azért egy kicsit arrébb van.

 • Makacska

  Nekem a másfél milló/fő az nagyon magasnak hangzik.
  A szállások 4-12? között vannak, egy szenya az 3-4?, egy mosás 3-5?. Mi valami biztos, hogy valahol 40 ezer alatt mentünk Madridba (nem emlékszem pontosan, de fapados volt), és 10?-ért jutottunk el a Caminora busszal (oké, mi Burgostól kezdtünk, mert előző évben már eljutottunk odáig és újrakezdtük onnan, plusz előre megvettük a jegyet 3 hónappal).

  Amúgy átlag ?25 költöttünk egy nap. Az 28 napra felszorozva 700? (annyi volt nekünk a Camino), plusz extra szállás Santiagoban, mert ott maradtunk pár napot, plusz busz,repülő stb stb szerintem kb 400 ezernél TUTI nem volt több az egész út (ehhez mondjuk még hozzájön a felszerelés, olyannak, akinek nincs. Az szerintem kb 100 ezerből meg lehet oldani, mert NEM KELL speciális SEMMI a zsákon és a cipőn kívül.)

  Persze ezek a számok biztosítják, hogy napi egyszer ittunk egy teát, és egyszer egy kólát (általában napi 2-szer ültünk le egy kávézóban). Majdnem minden reggel kávézókban reggeliztünk, és kb 5-ször Camino menüt ettünk (nekünk túl sok volt, ezért nem erőltettük, inkább vettünk vacsit a boltban).
  Na most, ha olcsóbb szállásokra mész, nem időzől ennyit kávézókban és nem eszel Camino menüt, akkor szerintem ez könnyen lecsökkenhet 20? alá is.

 • Lilu

  Lúcia: Én is erre a nyárra terveztem, s nekem is el kell halasztanom. Jövő nyárra tolódott nekem is 🙂
  Ami kicsit elkeserít: Ismerős ismerőse, a nyáron megtették az Utat. Kettejüknek – állítólag – 3 millió Ft-ba került. Tehát másfél millió/fő. Ennyit drágultak az árak?

 • Lúcia

  Sziasztok 🙂

  úgy terveztem, hogy idén augusztusban vágok neki az útnak, de most kicsit halogatnék (csak az anyagiak miatt!)..valószínűleg így 2017 nyarán (július) lesz az indulás. Kik tervezik a közeljövőben?

  Szép estét! Buenas noches

 • majdnem sanyi :)

  Kedves makacska, nem írnám, hogy nulla, ha nem lenne az, nyilván:)) persze, tudok pár szót angolul, de az édeskevés, nyelvtudáshoz mérve nulla, és ezt vállalom is. Nem vagyok naiv, tudom, hogy ez igen sovány, de szerintem a világon kismillióan utaznak bármiféle nyelvismeret nélkül, engem a papírok-egyebek érdekelnek elsősorban.

  Értem, mire gondolsz, és pontosan tudom, milyen jó másokkal megismerkedni, de pöppet sem hiszem, hogy kevesebb élmény ér, ha nem kezdek csevegni minden szembejövővel, van ezer más dolog:) nem holmi nyálas könyv vagy film miatt mennék mint sokan, akik addig nem is hallottak róla, ezt az utat már 30 valahány éve is láttam a tévében, gyerekként, csak nem telt volna rá, és nem volt sem unió, sem fapados jegyek, sem ennyi szabadidő nem lett volna megoldható, mint talán most..
  A másokkal való találkozásban igazad van, de dolgoztam már a Szigeten, igaz, régebben, ott is rengeteg haverom lett, mindenféle nyelvismeret nélkül.. bár tény, az ital sok embert megvidámít, könnyebb a közös hangot megtalálni:DD

  Elsősorban nyelvtudó útitárssal mennék, ha összejön, nincs kedvem égni, de úgy gondoltam, mások is járnak ilyen cipőben, most a tapasztalatokat gyűjtöm be, ki mit élt át, hozzám hasonlóan. Pl ha elszakadnék a társamtól, (amennyiben lesz), vagy ilyesmi.. elutasítóak-e itt-ott a nyelveket nem beszélővel?, ilyesmikre gondolok.

  Köszi szépen az információkat, pont ezekre voltam kivi, nagy segítség, lesz mit böngésznem!

 • makacska

  Majdnem Sanyi.

  Nulla nyelvtudással eléggé necces, de megcsinálható. Még angol se megy? Német? Már csak azért is mert így nagyon sok mindenről lemaradnál. Az El Camino nagy része a többi emberrel való találkozás. Magát az utat simán meg lehet tenni nyelvtudás nélkül, de hát nah…

  Mind Finesterrében és Muxiában is van szállás, sőt mind a két helyen magyar nyelvű albergue is van. Porfin és Delfin a nevük. Bár nekem nagyon rossz tapasztalatom volt a Porfinben és soha többet nem vagyok hajlandó oda visszamenni, de mivel ott tudnak magyarul neked jó lenne.

  Ha tudsz oda-visszát venni, akkor lehet megéri Madridba menni, de amúgy ha csak oda, akkor visszafelé megéri Portóból indulni. Sokkal közelebb van Santiagohoz mint Madrid és nem sokba kerül a busz oda. 2 óra volt az út nekünk.

 • majdnem sanyi :)

  Kedves eczopyk, nagyon kedves vagy, köszönöm, persze, tanulok alap kifejezéseket, már vannak jegyzeteim, de azért az nem nyelvtudás…
  elsősorban az érdekelt, indult-e valaki nulla nyelvtudással egyedül, és sikerült-e mindent elintéznie?

 • A legfontosabb lemaradt: szívesen segítek benne, ha megkeresel. (Természetesen nem kérek semmit.)

 • Kedves Majdnem sanyi – mi lenne, ha addig megtanulnál naponta öt szót?

 • majdnem sanyi :)

  Sziasztok 🙂 én teljesen edzetlenül, és (sajnos) nulla nyelvtudással, 40 éves nőként szeretnék végigmenni a francia úton. Talán még szeptemberben, esetleg októberben indulnék.
  Három fő kérdésem volna:
  – kézzel lábbal mutogatva, mindent elintézhetek, ami kell, vagy így nagyon necces?
  – ha már esetleg sikerül, mindenképp szeretném látni a tengert, Fisterra ÉS Muxia is érdekel, nadekérem, a térkép szerint, amit nézegetek, arrafelé már nincs szállás, hol lehet ott aludni?
  – és… hogy jutok onnan haza, a lehető legolcsóbb módon? jó, nyilván vonat valami nagyvárosba, ahol már van gép, de hol érdemes vonatra szállni?
  Várom a tapasztalatokat, köszi előre is 🙂

 • Eti

  Nekem is kb. 1100-1200 euróra jött ki az északi út még 2013-ban (kb. 40 nap), úgy hogy voltak benne egy kicsit drágább szállások is, párszor meleg étel vendéglőkben / bárokban, buszos kitérők, túraszandál, drogériából és gyógyszertárból néhány dolog a bokaficamomra és a vízhólyagokra, és néhány kisebb szuvenír is. Mindenesetre nem éheztem, és csak egyszer aludtam a kövön a templom mellett, mert betelt a zarándokszállás. Azt nem tudom, hogy a francia úton milyen árak vannak, és azóta mennyit drágultak a dolgok…

 • Zoli

  Ahogy elolvastam a hozzászólásokat, többségében elég szűkös a keret.

  Tavaly október-novemberben voltam St. Jean-tól Finisterra-ig. Nekem 1000 euróba került az ottlét, ezen felül volt még a repülőjegy és felszerelés. Ez 37 nap volt az utazást nem számolva.

  20 euro/nappal indultam neki (6 éve sokkal olcsóbb volt a camino, egy barátom, aki akkor járta meg, tőle vettem az árakat és hát ég és föld. Spanyolorszáot keményen érintette a válság és ezt kompenzálandó, felmentek az árak a zarándokutakon), de hamar be kellett látnom, hogy ez így csak komoly kompromisszumokkal menne, így mélyebben a zsebembe kellett nyúlnom. Már a 2012-es John Brierley féle utikönyv is 25 euro/napot ajánlott és ez manapság már inkább 30, nekem valahol a kettő között volt végül, ha egyszerűen csak leosztottam ott elköltött euro-t az ott töltött napjaim számával.

  Ha tehettem, akkor önkormányzati vagy egyházi albergue-ben aludtam 5-6 euroért, néhányszor magán albergue-ben, ami 10-12 euro volt. Mosógép és szárítás 3-3 euro volt (amikor lehetett kézzel mostam és a napon szárítottam, de mivel az időjárás az út második felében nem kedvezett ennek, így maradtak a gépek) kb. 2 naponta, de többnyire nem egyedül csináltam, így ez legtöbbször a felébe került. Főzni nem tudok, ezért, szinte minden este zarándokmenüt vagy valami hasonlót ettem (10 euro). Nyilván nap közben is kellett enni, többnyire szendvicset készítettem, egy ideig ez volt a reggelim is, de később már 2-4 euro-ért vajas-lekváros pirítóst és cola cao-t fogyasztottam. Néha ebédre is meleget ettem. Ezen kívűl még csoki, gyümölcs, ajándék, egyebek.

  Nyilván, ha valaki tud főzni és főleg, ha nem egyedül eszik, akkor lehet olcsóbb a vacsora, illetve, el lehet élni nutellás kenyéren is valamint, ha az időjárás és egyebek engedik, akkor lehet sátrazni is és végig lehet járni az én 35+2 pihenő napomnál kevesebb idő alatt is Finisterráig.

  Ugyanakkor ha, hogy egy olyan valaki, aki nem tud főzni, de akar meleget enni napjában legalább egyszer, nem sátrazik és normális sebességgel halad, az reálisan kb. erre számítson.

  A fentiek alapján számomra a 400 euros verziók elképzelhetetlenek, mert az egy (az enyémnél rövidebb) 30 napos verziónál is 13.3 euro/nap. Nem kétlem, hogy meg lehet oldani, elvégre, ha valaki kellően elszánt és kreatív, akkor akár pénz nélkül is végig lehet menni, de szerintem a többség nem ilyen, ezért ha valaki 400 euro-ból akar neki menni, akkor az számítson arra, hogy kisebb-nagyobb mértékben nélkülözni fog (tisztelet a kivételnek, pl.: a profi, edzett, sátras túrázóknak vagy aki már tudja, hogy fogja a helyzetét javítani például utcazenéléssel vagy némi munkával az albergében, ahogy lentebb írta valaki).

  Persze mindeki a maga caminoját járja, így neki kell tudnia, hogy mennyire akar nélkülözni, illetve, hogy mik a szükségletei és keretei.

 • Zoli

  Lilu: Biztos, hogy menni fog!
  Nekem (33. éves edzetlen és tudatlan 🙂 férfi) St. Jean-tól Santiagoig 32 (a klasszikus John Brierley féle ütikönyv 5 hetet ír például, 33 részre bontja az utat +2 nap pihenőt)és Santiagotól Finisterra-ig +3 nap volt a gyaloglás része. Ezen felül volt még 2 nap pihi, amikor csak szinte városon belül járkáltam és 1-1 nap az oda és vissza utazás. Öszzesen 39 nap volt. Bár nem rohantam, de ha újra mennék ugyanezen az útvonalon (kiegészítve muxia-val, ami még egy nap), akkor a tavalyihoz még + 3 napot terveznék magamnak (összesen 42 nap), mert még ebben a tempóban is időnként úgy éreztem, hogy sietek, illetve, hogy kihagytam ezt-azt. (mert azért el kell majd érni a repülőt hazafelé.)
  Ha idő és pénztárcád engedi, akkor ne centizd ki a minimumra. Nagyon kellemetlen, ha lesérül az ember 1-2 napra és utána meg rohan, hogy behozza a lemaradást, mert a repülőről nem maradhat le és persze, ha rohan, akkor újra kockáztatja a lesérülést (mondjuk vannak buszok is spanyolországban 🙂 ). Persze annak is megvan a maga szépsége, ha valaki tényleg végigszenvedi az utat, de ez már mindenki magánügye. Amennyiben több napot tervezel, akkor nem fogod érezni a kényszert a hazaút időpontja miatt, valamint, ha jól haladsz, akkor még mindig át tudod tervezni a napi adagokat rövidebbre (így több időd lesz nézelődni minden nap) vagy esetleg 1-2 napos kitérőket is tervezni ebben az esetben.

  Amire mindenképpen oda kell figyelni, hogy az elején ne hajtsa szét magát az ember, mert az megbosszulja magát, tehát az első napokra valamivel rövidebb távokat tervezni (de legalábbis nem maratont menni), amíg hozzászokik a láb és a test. Ez később kifizetődik.

  Egyedül vagy ismerőssel?
  Én direkt egyedül mentem. Ha ismerőssel mész, akkor ahhoz alkalmazkodnod kell (és neki tehozzád) és ez könnyedén szülhet konfliktust egy olyan úton, ahova az ember esetleg azért megy, hogy “önmagában mélyedjen el”. A camino közben szerzett zarándok útitársak az más tészta. Ott nincsen sértődés, ha valaki egyszer csak úgy dönt, hogy inkább magányra vagy más társaságra vágyik. Egy jóbarátom megjárta a camino-t a párjával és 1-2 hét után már napközben külön mentek (különböző tempó) és a férfi a településeken vagy az esti szálláson várta meg a nőt. Amúgy ők éppen sokat veszekedtek is, emiatt is jót tett nekik a különlét, de nyilván vannak példák arra is, hogy valakik végig bírják és élvezik egymás társaságát.
  DE! Ez csupán az én hozzáállásom, mert ugyanakkor azt is gondolom, hogy ahány zarándok, annyi féle camino és ha valaki abban leli örömét, hogy 20 nap alatt megjárja az utat, azzal sincs semmi gond, mert annak az útnak is megvannak a maga szépségei, nehézségei, tapasztalatai, ahogyan annak is, aki ismerősökkel megy, annak is, ha alakalmi zarándoktársakkal és annak is, ha valaki társaság nélkül.
  Gondold át, hogy te melyiket akarod és azt a verziót valósítsd meg.

 • Lilu

  Jövő nyáron szeretnék menni. Most 57 éves vagyok, semmi edzés, semmi tapasztalat. Biztatom magam, hogy menni fog… Kicsit eltér a kérdésem a címtől: Hány napra tervezhetem így? Egyedül menjek, vagy fogadjam el jelentkező ismerőseim valamelyikét? Köszi 🙂

 • Peti

  Szia Meral.
  Én tervezn?k menni szeptember elején 🙂

 • Meral

  Sziasztok! Van aki esetleg augusztus vege szeptember eleje vagy julius elejei kezdettel akar neki vagni? Budapesttol vagy Saint Jean Pied de Port-tol? Voltal mar vagy eloszor? Varom a valaszokat.

 • makacska

  Sziasztok!

  Mi már harmadik éve koptatjuk az El Camino köveit (első évben Burgosig, másodikban a maradék egészen Compostelláig, harmadikban pedig a Portugál).

  Akinek a pénz a fontos, nagyon ajánlom a portugált. Hihetetlen árak vannak. Viszont arra, figyeljetek, hogy nem olyan mint a spanyol. Sok a beton, kevesebb a zarándok (kevesebb… na azért itt is összefutottunk rendesen sok emberrel). Attól függetlenül Portótól jól ki van építve, az emberek nagyon nagyon kedvesek és segítőkészek és sokan tudnak angolul.

  Csak, hogy mondjak egy példát az árakra:
  Nagyváros, főtértől kb 100 méterre, teraszon kiszolgálással:
  3 fő, 1 tea vagy kávé személyenként
  2 “a nap levese”
  3 szendvics (nem a spanyol szendvics, ezeket meg voltak tömve, egyikünk steak szendvicset kért és a hús jó 1,5cm volt)
  És így fizettük 13,20?-t.

 • mayakill

  Sziasztok! Így hogy már túl vagyok a Caminon (sajnos már vége de még egyszer biztos vissza megyek ha nem többször !!!) nagyon szuper volt az utolsó 100 km-ig…ahol változik minden és ahogy közeledsz Santiagohoz ugy drágul az egész és nem annyira kedvesek az emberek persze ez nem minden szállásra igaz !!!Sajnos igazat kell adjak h a minimum költség 800-1000 eur és nem a fele…mert napi 20 eur amit elköltesz az tuti !!! Az úti költség viszont benne van a 800-1000 euros limitben ha ügyes vagy !!
  Üdv

 • marci

  Dreamer, az ut kb feletol mar pl nekem is kicsi lett a csomagom, folyadekkal, aznapi kajaval egyutt 4 kilo max. Mindent elszortam, szallason hagytam, ami nem kell feltetlenul. Ha megint mennek, alapbol igy keszulnek.
  Lattam olyanokat is, akiknek autoval vittek a csomagjaikat szallastol-szallasig. Igy szinte csak kulacs volt naluk.

 • Dreamer358

  Marci – Nálad a pont.
  Egyébként ez olyan, mint az a spanyol zarándok, aki elmondása szerint összesen 3 kilós csomagot vitt magával (amiben benne volt a 1,5 liter víz is). Rejtély, hogy csinálta…

 • marci

  Udv,
  400-bol is ki lehet jonni, csak napi 50-et kell gyalogolni. 😀

 • Dreamer358

  Mayakill:
  Nem hiszem, hogy 400 euróból ki lehetne jönni… Én idén nyáron másfél hónapot voltam az északi úton, és csak az ott tartózkodás minden költséggel együtt majdnem 1200 euróra kerekedett ki (és nem szórtam a pénzt felesleges dolgokra). Persze ebben benne volt egy be nem tervezett szállás Madridban, egy túraszandál, néhány “apróság” a gyógyszertárból (ami egy vagyonba került), és tíznapi buszozás / vonatozás is, ameddig nem tudtam járni, meg a buszjegyek Finisterraba és Oviedoba. Ha másodjára is mennék, akkor lehet, hogy 200-400 euróval kevesebből is ki tudnám hozni az utat, de útiköltséggel együtt 400 euro KIZÁRT !!! Ha mégis tévednék, megyek jövőre is!!! Ha olvasol, légyszi írd meg, hogy sikerült-e kijönni a tervezett keretből. Köszönöm!

 • Móni

  Sziasztok!!

  A kaland kedvéért is STOPPal szeretnék SZEPTEMBERben eljutni a Caminohoz, és ehhez keresek egy ugyancsak pozitív stoppos beállítottságú útitársat 🙂

  Várom leveledet a kigyomancs kukac yahoo pont com e-mail fiókot sasolva.

  Szép napot! 🙂

 • András

  Szia,Adrienn,én is ebben az időszakban vágnék neki az útnak,találtál már útitársat?

  András

 • Horváth Viki

  Szia,

  megkérdezhetném, hogy Párizsba mivel mentél? Tudom, nem ez a cikk lényege, Camino is érdekel, de egyelőre Franciaországba szeretnék eljutni, csak még azt nem tudom, hogyan…:) Nagyon köszönöm a választ előre is!

  Viki

 • mayakill

  Sziasztok !
  Én július közepén tervezem az Út megtételét és abszolút nem a pénzen jár az agyam de tisztában vagyok vele hogy vaamennyit rá kell költeni …de a 400 ezer forintot meg az ehhez hasonlókat túlzásnak tartom..én maximum (útköltésggel együtt) 3-400 eurot szánnék rá ! Most elgondolkodtam hogy viszek egy kidobhatós sátrat mert hát jó idő esetén aludhatok bárhol:)
  Eredetileg unokahugommal mennénk ketten deez a terv lehet hogy elcsuszik neki…
  Egy ismerős azt mondta vigyek magammal egy nagy üveg nutellát és kenyeret(tartós) neme gy diétás megoldás de erőt ad viszont az is biztos hogy az Út végére megutálja az ember:)
  *az írásbeli hibáimért elnézést

 • adrienn

  udv mindenkinek! 🙂 en augusztus vegen-szeptember elejen indulok. mivel most Franciorszagban lakom, innen fogok indulni- Nizzabol. valoszinu, hogy valamekkora tavot Saint-Jean Pied du Portig bringaval teszek meg. egyedul keszulok nekivagni, de ha esetleg valaki ugy erzi csatlakozna, orommel fogadom. csodas napot mindenkinek. 🙂

 • manunited

  szia Marcell!

  https://www.facebook.com/elcaminomagyarorszag/posts/248095125320635
  http://www.hirek.sk/hitelet/20130323182918/Magyarorszagig-vezethet-az-El-Camino-zarandokut.html

  (manunited: itt volt egy nagyon hosszú link, ami sehová sem vitt és mindenhonnan kilógott, azért töröltem, valami rövidebb linket – ami nem google keresés millió paraméterrel – nem tudnál megadni? a szerk. :))

  Lényegében ezek alapján határoztam el hogy Budapest lesz az indulási pont, az hogy Magyarországot elhagyva melyik úton megyünk tök mindegy,lényeg hogy amíg egyáltalán eljutunk a Francia-útra addig is mennyi mindent fogunk látni,tapasztalni(ugye Ausztria meg Svájc se egy csúnya ország)! A másik meg hogy magyar létemre szinte alig láttam valamit az országból(de szerintem sajnos ezzel nem csak én vagyok így), és ezen a kb 250km-es Magyar szakaszon tudom nem látsz mindent,de mégis!
  Nekem még semmi cuccom nincs,majd szerzek be mindent, a visszaút szerintem repülő vagy vonat,busz lesz-de ki tudja azt előre?
  300.000ezer biztos el fog menni(még ha sokszor sátorozunk is),bár nagyon nem szeretnék fölé kerekedni!!!!
  ja és ezt nem írtam az előzőbe(nem tudom miért nem), de a tengerig mennék,ha már ekkora utat megtettem ez a pár 10km nem oszt nem szoroz,meg szerintem így teljes!

 • Marcell

  Csáó manunited!

  Engem érdekelne esetleg a dolog! pontosan ezt, hogy is képzelted? Mármint van konkrét útvonalad térképen?? vagy interneten utána lehet nézni ennek bárhol? valami infót esetleg még tudnál adni? =)

 • manunited

  A francia út az ami vonz, odáig viszont nem repülővel szeretnék eljutni,de busszal vonattal sem! Mivel már van a mi szép Magyar hazánkban is “kiépített camino útvonal” ,ha jól tudom, akkor kihasználnám és Budapestről indulnék(Budapest-Ausztria-Svájc-Francia-Spanyol). Persze leírni könnyebb mint megcsinálni, és tovább is tart mint átlag 30 nap!
  Lényeg: hogy ha valaki csatlakozna(Budapest-Sant.Compostela) ,akkor az jó lenne, de ha nem az se baj, biztos nem én leszek az egyedüli! Tudom úgy tudod a legjobban magadat megismerni, hogy ha egyedül járod be az utad,ennek van a legjobb úgymond öntanító jellege, de én jobb szeretek társaságban menetelni!!!D:
  ja és persze költségkímélés 1000-rel, sátor alap!

 • manunited

  Sziasztok!

  Egy pár éve már engem is foglalkoztat a camino, viszont csak most jutottam el odáig, hogy jövőre lesz ami lesz tuti nekivágok. A

 • Gan3

  Sziasztok! Idén júliusra tervezem az Utat. A felszerelésem egy része már megvan, folyamatosan, lassacskán minden meglesz, kölcsön cuccok is, vett dolgok is. Ahogy látom, rengeteg ember a költségek miatt aggódik. Én megpróbálom úgy megtenni az Utat, hogy ne ez legyen a domináns. Magamat keresem, egyszerűen csak járni akarom az utat, s azt gondolom, hogy ha elegendő hittel indul el az ember, akkor teljesen mindegy, mennyi pénz van nála. Persze a dolgok praktikumát nézve, szükségeltetik néhány dolog, ami elengedhetetlen, esetemben sátor, hálózsák, ami nyilván plusz vinni való súly, de jelentős költségspóroló tényező. A kiutazást, ha nem tudom másképp megoldani, akkor stoppal teszem meg.
  S hogy ott majd hogyan alakulnak a dolgok, meglátjuk.
  Mindenesetre hiszem, hogy a fontos az út maga, és minden megadatik, hogy célba érj, ha hittel teszed.
  ( mondom mindezt úgy, hogy nem gyakorlok semmilyen vallást )
  Maradva tisztelettel – Gan3

 • Bodza

  Sziasztok Kapturj és Kovakövi!
  Én is április végére, május elejére tervezem az indulást. (Mert nekem is akkor lesz a szülinapom, s úgy szeretném, hogy az beleessen.)
  Írhatok én is az emilcímedre, Kapturj, hogy részleteket kérdezzek Tőled? Köszi előre is!

 • Kapturj

  Szia Kovakövi! Írj a kapturj97@gmail.com-ra és megbeszéljük a részleteket.

 • Kovakövi

  Sziasztok, Helló Kupturj!
  Április 23-án indulok én is Brüsszeli átszállással. Ha gondolod, akkor felvehetjük a kapcsolatot.
  Üdv:
  Kovakövi

 • jazmin

  Én el szeretnék indulni, de fogalmam sincs hogyan.

 • marceeee

  Az utolsó 100 km-en voltak komoly csibészségek. Volt olyan csapat, akik végigtaxizták a 100at. Sok spanyol fiatalnak ez a kamínó inkább a buliról szól.

 • eniko j o

  Ami ettol is jobb, hogy kisbuszok viszik az emberek csomagjait vegig,
  Mig 20eve egy oriasi hatizsakkal mentek vegig..es vegigstoppoltak Europat.

 • marceeee

  Üdv,
  A gazdauras megoldás most is dívik, de most bérgyaloglásnak hívják. Állítólag spanyol fiatalok elvállalják pénzért, hogy azok helyett, akik feladják útközben, végiggyalogolják az utat. Bár az oklevélhez úgy rémlik elkérték az útlevelet, szóval azt nem megy bemondásra.
  Egyébként kényelmes hotelszobák most se nagyon vannak az úton.
  El tudom képzelni, hogy 20 évvel ezelőtt, amikor a kamínó még nem volt tömegsport, tényleg végig lehetett menni szinte pénz nélkül. Takarítással, házimunkával a kaja megváltása, amit írtak már, most is működik. Ilyet én is csináltam. De vannak olyanok is, akik még pénzt is keresnek, pl masszírozással. Így most is végig lehet menni akár pénz nélkül.
  Meg a kajamegosztás is működik, ez valahogy úgy benne van a levegőben, én is adtam többször, de kaptam is.
  Viszont a kamínó elüzletiesedése sajnos érezhető. Számomra ennek a legfeltűnőbb, legnegatívabb megnyilvánulásai azok voltak, amikor a nagyobb városok környékén a földútra felhajtó autókból nyomták a zarándokok kezébe a szórólapokat…

 • Eniko JO

  sziasztok, sajnalom ha valaki felre ertette volna, nem szeretnek megbantani senkit mindenkinek mas a celja ezzel a zarandok uttal..nem is tudom miert irogatok, hiszen en meg nem voltam es valoszinu en csak a ryanairrel repulok oda remelem tavasszal..15 eves evfordulonkra tervezem a a meglepetest neki..a ferjem es a baratja egy megmerettetesnek szanta annak idejen, szerettek volna maguknak bebizonyitani hogy meg tudjak csinalni ami eredetileg az ut celja lett volna, az ember megtisztul es atgondolja mire kepes.. es ez szendvessel jar, nem kenyelmes hotel szobakkal..ahogy masok is penz nelkul tettek evszazadokon keresztul..
  ok bagetten eltek es egy uveg zsirral indultak el, utkozben mogyorovajat vettek/amit azota nem birnak megenni:D es nyers kukoricat ettek a mezokrol..
  vagy eppen a tobbi vandor altal otthagyott fel nem hasznalt rizst stb ettek..volt akik vendegul lattak oket, ottani lakosok.Tobben mondtak nekik, hogy magyarokkal meg nem talalkoztak korabban..szivesen lattak oket. Keresztet epitettek kolcson szerszamokbol, stb stb. akkor nem volt ekkora business. sokat valtozott a vilag ’95 ota is..
  allitolag regen a gazdag urak a szolgaikat kuldtek erre az utra es a pecsetekkel dicsekedtek mintha ok tettek volna meg az utat..nekik sem volt penzuk.Sok sikert kivanok minden zarandoknak, en felnezek rajuk!:)

 • 2012. május 29. – 01:33 hsz. Soha nem kéregettem, nem tenném. több helyen is ledolgoztam az ottalvás és az étel árát, sepertem, mosogattam, takarítottam, felszolgáltam a privát albergue-ben. A következő utamra viszont most gyűjtök, a gyűjteményemtől is megválok. Előnye, hogy nekem nem kell már semmilyen útiköltség, hiszen a lakásom elől fogok indulni 🙂 és hogy igazán spórolós legyen, most gyűjtöm a címeket, nagyon kedvesek a volt zarándoktársak is, egy ekkora úton majd elkél egyszer-egyszer annyi segítség, hogy egy városban valakinél e-mailezhessek, esetleg lássak egy kádat a fél év alatt (biztos rámfér majd), és valszeg vinnem kell pénzt egy másik cipőre vagy egy címre kell utánam küldeni egy csomagot, hogy ne helyben kelljen pénzt kiadni rá. És többen jelezték, hogy a svájci szakaszon nem lesz egyszerű dolgom még kora nyáron sem.

 • Kornelia

  Bueno: mindig vannak ilyenek. VAn aki csak kaját kér, az ember szivesen ad, hisz nehéz úgy főzni, hogy minden elfogyjon. Vannak sokan akik simán kéregetnek, lagalábbis Santiágóban, mert ott sok a buszos zarándok, és a turista. Aztán vannak akki a “termékeiket” árulják. Többnyire fiatalok, és ez nekik még valahogy jól is áll.
  Szóval van minden féle, nem vagyunk egyformák. Én sem a kuncsorgók közé tartozom, inkább szivesebben adományozok, ha tehetem. Vásárolok is, ha árulnak.
  Mondjuk Finisterrében kagylót venni 2? ért az inkább adomány számba megy, mint szükségszerűség, de hát ugy voltam vele, hogy az arus fiunak is élni kell valamiből.

 • Bueno

  És azt hogy csinálta?kéregetett? nekem nem lenne kedvem kuncsorogni , bár ennek is megvan a varázsa 😀 /bocs/

 • Eniko J O

  erdekes olvasni az arakrol..
  a ferjem es a baratja ’95ben szandekosan penz nelkul csinalta vegig 30 nap alatt ezt az utat…

 • A júliusiak ne felejtsenek el magukkal kis kendőt vagy nap ellen védő kalapot vinni, nekem nem volt és a fülcimpám égett le (ez viszont nagyon fájt), pedig kifejezetten kreolbőrű vagyok. Úgy kellett volna bekötnöm a fejemet, hogy a fülcimpám takarva legyen. A Facebook-oldalamon kint vannak a caminós fotók, ott van pár “egybesült” is.

 • Kornelia

  Én tavaly ebben az időben voltam, és nagyon rossz idő volt. Találkoztam egy holland hölggyel, akinek ez volt a 17.(77 éves volt) útja és ő mindig áprilisban szokott menni. Azt mondta, hogy általában jó idő van már ilyenkor, ez volt a kivétel. http://www.meteoprog.hu/ itt lehet az időjárást nézegetni.

 • Kapturj

  Sziasztok!
  Tegnap döntöttem el, h április végén elindulok a francia útra. Április 23-án utazok és másnap, akkor lesz a szülinapom indulok el az ÚTRA! Mit tudtok az időjárásról? eső, hideg? Esetleg valaki tervezi ebben az időben az indulását?

 • Fekete Anna

  Fekete Anna elérhetősége: 06 30 231 8887

 • Ferenc38

  Fekete Anna. írj elérhetőséget skype ?

 • Fekete Anna

  Kató, Ferenc38,Shiri! Én is július elején indulnék.Kiutaznék veletek!

 • Kató

  De jóó! Mi is júliusban megyünk:) bár ahogy elnézem van még mit gyűjteni rá :p köszi az infókat

 • Ferenc38

  Shiri…juliusban mikor? mert en is Julius elején tervezem az indulást….

 • Shiri

  Sziasztok!
  Jövőre indulnék el júliusban (államvizsga után) a francia útra. Ha esetleg pont akkortájt jönne arrafele valaki, írjon nekem 🙂
  Egyébként nagyon jó az oldal, legszívesebben most azonnal indulnék…

 • Ferenc38

  Chiara te hogyan csináltad hogy a fotód is megjelenik itt? 🙂

 • fabion: az Út ugyanott van és a lábad is, miért ne?

 • Sziasztok!
  Összesítettem a tavaly ősszel megjárt utam költségeit. 73.000 Ft utazás, 75.000 Ft felszerelés (semmim nem volt előtte) és 440 euro költés. Részleteztem egy táblázatban, hogy naponta mennyit és mire költöttem. Ha kiváncsiak vagytok rá, akkor a nevemre kattintva eljuttok a blogra, ahol a Költségek menüben megtaláljátok a részleteket.
  Buen Camino!
  A

 • fabion

  Sziasztok, üdvözlök mindenkit!

  Megtette már valaki köztetek a Francia-utat télen? Megcsinálható?
  köszi

 • Bármilyen frissített infót megköszönök én is, ugyanis elkezdtem készülni a második utamra. Budapestről fogok elindulni, végig gyalog.

 • 2010-ben bőven volt magas fű is, de kullancsot hírből nem láttam. Sajnos, poloskák viszont igen, de azt is csak egy helyen 🙁

 • marci

  A Camino alatt hallottam, hogy nyaron sok a kullancs, de az ut sehol sem vezet bozotba, magas fube, ahogy emlekszem.

 • Liliomlany

  Akik voltak, azok beoltatták magukat kullancs ellen?

 • Liliomlany

  Akik voltak, azok beoltatták magukat kullancs ellen? És honnan indultak?

 • Mariann

  Sziasztok!
  Most jöttem haza egy hete . Marci leírásában lévő árakon volt végig az utam. Tapasztalatom szerint az eleje és a vége drágább. Itt vannak 10 Eros szállások, közte nálam inkább átlag 5 euro dominált, és én is voltam adományosba ahol még a vacsora is ingyen / mosogatás fejében/ volt. Ezeket érdemes figyelni! Mi a szállásokon található konyhát is használtuk, sőt a benne lévő élelmiszereket is. pl. olajat főzéshez soha nem vettünk az mindig akadt. Spórolni a közértbe vásárolt élelmiszerrel lehet de sajnos elég sok helyen ez is igen drága mert pl. a faluban csak egy bolt van…. Néhány ár tapasztalatom szerint. felvágott ( csomagolt 10 dkg), kockasajt ( 8db) és szeletelt sajt ( csomagolt 10 dkg) 1 euro/ termék. A reggeli tejeskávé croisant 2.20 euro

 • Liliomlany

  Szia Gyula! Úgy augusztus-szeptemberre gondoltam.:)Esetleg július közepe.:)

 • marci

  Szia Kornélia,

  Igen, busz. 4 órás út, retúr 49 euró. A santiagói állomáson megvehető a jegy, ALSA nevű cég. Úgy vettem észre Portóban, hogy a portugál árszínvonal alacsonyabb, mint a spanyol. Szóval sztem érdemes ott lazulni.

  Napi átlag kb 17 euró volt a költésem SJPDP-től a Camino utolsó 1-2 napjáig, utána a gyeplő kirepült a kezemből. 17 euróból simán ki tudtam jönni, főzőcskézéssel, meg törekedve a kajavételt szupermarketben intézni, mosás kézi. Most voltam én is, ápr-május, jórészt esőben, a ruhaszárítással küszködtem én is. Sztem a 30 euró/nap azért leszorítható.

 • Kornelia

  A fennt ajánlott linken a francia útra csak szállásra 200? ir a kalkulátor, egyébként meg 900? – spanyolok, biztos tudják.

 • Kornelia

  Most olvasom az utikönyvben – igaz ez a portugál őt, de a primitivora, meg az északi útra is ennyit irt – hogy napi 20-35? kiadással kell számolni.

  Marci: Santiagóból mentél portóba? ez érdekelne. busszal? Mennyi idő?

 • marci

  Sziasztok,

  A Camino szállás és költségek témához.

  Szállások az én tapasztalataim alapján: 24 szállásom volt, ebből 2 volt donativo, El Burgo Ranero és az egyházi szállás EL Acebo-ban. Utóbbi volt a legjobb szállásom. Villamajor de Monjardin-ban is van egy állítólag nagyon ütős donativo-s szállás. Legolcsóbb hivatalos “camino-s” szállásom 4 euró volt, legdrágább 10, 5 és 7 eurós szállásból volt a legtöbb. Nem nagyon érzékeltem különbséget municipal és magán albergue-árak között.
  Kornéliának sztem azért voltak ilyen tapasztalatai a szállásokkal, mert a primitivo asszem csak Galíciában megy és ott valóban jellemző képet mutatnak a szállások, ami a következő:
  – mindenhol van egyszer használatos lepedő és párnahuzat,
  – minimális konyhai felszerelés.
  Ezt még Galíciába érkezés előtt mondta nekem egy spanyol és tényleg így volt.
  Kb 600 eurót költöttem plusz utazási költségek úgy, hogy beérkezés után még 2 napra leugrottam Portóba is busszal és dőzsöltem. Ezt erősen ajánlom mindenkinek, jó hely.
  OTP-s kártyával fizettem én is sok helyen, bár néha problémáztak rajt, útlevelet kértek. Ja, és a legolcsóbb szupermarketben, “DIA” nevű, csak 12 euró vásárlási összeg felett lehet kártyával fizetni…
  Bolthiány tényleg probléma, főleg a síkságon érzékeltem, Burgos-Astorga között, érdemes estére kaját tartalékolni vagy marad a 10 eurós menü…

 • chiara

  Kedves érintettek! Néhány hozzászólást töröltem vagy szerkesztettem, mert szerintem határozottan személyeskedésbe ment át, tapasztalatcsere helyett. Értem én, hogy mindenkinek más a véleménye, de annak örülnék, ha ezek egymás mellett lehetnének és nem egymás ellen… Mindenkinek Buen Camino!

 • Gyula

  Szia Liliomlány! Stoppal? Mikor?
  Kalandos út ám, barátaim tavaly úgy mentek 😀

 • Kornelia

  Valóban nem egy úton jártunk, én Primitivon mentem, és nem voltak olcsók szálláshelyek, néha még szálláshelyek sem, néha boltok sem 30 km-en keresztül.

 • Kornélia:
  Menetközben vennem kellett egy csomó meleg holmit, esőkabátot, sálat sapkát, pulóvert, leggingset.

  – Én meg a zarándokszállás adományosládájában találtam csere-bere ruhákat, egy euróért.

  Egy párszor szállodában aludtam, mert nem volt más, és a privát szállás sem olcsó.

  Az adományt el lehet felejteni, sehol nem találkoztam vele,

  – Istennel se találkoztál? Pedig ő is ott van a Caminón IS. Egyébként valamennyi parroquial albergue ingyenes.

  a junta szálláshelyek is 5? -nál kezdődnek, a privát 10-12?, mosógép, száritó 3?-3?. (Végig esett és hideg volt, esély nem volt, hogy megszáradjon valami, még hajszárítot is menetközben vettem, hogy a bakancsom megszáradjon.)

  A municipalok 4 eurótól indulnak, de ha nincs elég pénzed, munkával is megváltható a pénzösszeg hiányzó része, csak akkor fel kell mosni és/vagy ágyazni/segíteni másnap. Hárman is össze lehet dobni egy mosást.

  Én pl. az elején ingyen masszíroztam és mikor látták, hogy nem vagyok eleresztve, akkor többen mondták, hogy akkor masszírozzak egy vacsoráért 🙂

  legtöbb helyen edény sem volt amiben főzhettem volna,még kávénak vizet sem tudtam melegítani,

  A helyek 90%-ában tökéletesen felszerelt a konyha, úgy írsz, mintha nem is egy úton jártunk volna.

  ezért hálás voltam a kihozott menüért is, kit érdekelt, hogy mennyi, ha egész nap nem nem ettem.

  – szendvicset kell csinálni magadnak

  elvétve találkoztam Supermarkádóval, és amit ott kapsz, hát abból nem lehet sok mindent főzni.

  – minden kis faluban van bár és bolt, tészta, spagettiszósz, helyi kaják, zöldség rengeteg. Főzni mindenből lehet.

  Végig esett, igy menetközben vécere is csak kávázókban tudtam elmenni,

  Én, ha tudtam, a kávézókban, ha meg rámjött a pisilhetnék, akkor a bokorban pisiltem, főleg, mivel a vesém beteg.

  ha nem akartam mégjobban elázni, a végén már nem ittam csak gyógyteát-1?.

  Forró vizet a legtöbb helyen ingyen adtak, egy csomag 25 db filteres sima fekete tea a boltban 1 euró.

  Lehet persze spórolni, ha szerencséd van, nekem nem volt az.

  – Nem szerencse kérdése a spórolás.

  Ja, és a legtöbb helyen csak dombor nyomásos bankkártyát fogadnak el.Ha esetleg mégis kifogynál.

  – kizárólag sima mezei OTP lakossági bankkártya volt velem, minden gond nélkül használtam, ha kellett.

  Egyébkén az árak az otthoniakkal vannak egy szinvonalon. Néha még olcsóbb is. Itthon a Kéktúránál 3000Ft alatt allig van szálláshely, ha van olyan is, hát akkor meg miről beszélünk.

  Megnéztem több utikönyvet is kb 30?/nap költséget javasol, de vannak Caminos költségkiszámoló oldalak is. Érdemes megnézni.

  30 euró per nap az luxus.

 • hgabor47

  Uhh én is készülök hamarosan, de stoppra nem gondoltam. Viszont két éve Londonba bicajoztam el és útközben couchsurfing-eztem. :))) Azzal lefaragtam a költségeket, de a jármű bici volt. Nem tudom, hogyan lenne lehetséges oda így eljutni és ráadásul napi 100-200km nél többet nem tudnál menni. Közben kiszámolom a kaját… hát nem tudom lefaragás lenne e az a plusz 10 nap. Viszont én is néztem az eljutást és hát… nagyon nem egyszerű..

 • Kornelia

  Erzsébet: én az utólsó pillanatban vettem profi cuccot, és jól tettem, mert a pamut polóban lehet hogy már ott tüdőgyulladást kaptam volna, nem húzom hazáig.(én hülyének néztem a németeket a mikroszálás ing, meg top miatt, de rájöttem, hogy nekik volt igazuk, a fleecpulover is alap)

  Menetközben vennem kellett egy csomó meleg holmit, esőkabátot, sálat sapkát, pulóvert, leggingset. Egy párszor szállodában aludtam, mert nem volt más, és a privát szállás sem olcsó.

  Az adományt el lehet felejteni, sehol nem találkoztam vele, a junta szálláshelyek is 5? -nál kezdődnek, a privát 10-12?, mosógép, száritó 3?-3?. (Végig esett és hideg volt, esély nem volt, hogy megszáradjon valami, még hajszárítot is menetközben vettem, hogy a bakancsom megszáradjon.)
  legtöbb helyen edény sem volt amiben főzhettem volna,még kávénak vizet sem tudtam melegítani, ezért hálás voltam a kihozott menüért is, kit érdekelt, hogy mennyi, ha egész nap nem nem ettem. elvétve találkoztam Supermarkádóval, és amit ott kapsz, hát abból nem lehet sok mindent főzni.
  Végig esett, igy menetközben vécere is csak kávázókban tudtam elmenni, ha nem akartam mégjobban elázni, a végén már nem ittam csak gyógyteát-1?.
  Lehet persze spórolni, ha szerencséd van, nekem nem volt az.

  Ja, és a legtöbb helyen csak dombor nyomásos bankkártyát fogadnak el.Ha esetleg mégis kifogynál.

  Egyébkén az árak az otthoniakkal vannak egy szinvonalon. Néha még olcsóbb is. Itthon a Kéktúránál 3000Ft alatt allig van szálláshely, ha van olyan is, hát akkor meg miről beszélünk.

  Megnéztem több utikönyvet is kb 30?/nap költséget javasol, de vannak Caminos költségkiszámoló oldalak is. Érdemes megnézni.

 • Liliomlany

  Valaki készül nyáron stoppal menni? Mert én a költségek lefaragása végett azzal szeretnék, viszont egyedül nem merek.:S

 • Sziasztok!
  Én 400 eurót költöttem a 35 nap alatt, bár többet is el tudtam volna, de csak ennyi volt. Plusz az utiköltségek. Zarándokmenüre csak egyszer fizettem be, mert abban a faluban nem volt más lehetőség, a legtöbb helyen pedig van bolt vagy konyha, kinek-kinek hogy kényelmesebb. Azt gondolom, hogy az anyagiakon nem múlhat a dolog. Kevés pénzzel is jól érezheti magát az ember, néha pedig a sok pénzzel sem vagyunk boldogabbak. Szerintem napi 20 euróból mindenre futja, ami szükséges, elvégre nem luxus nyaralásról beszélünk…
  Buen Camino!
  Andrea

 • Klári, napi 30 euró egy vagyon, a legtöbb zarándoknak messzemenőkig nincsen ennyi pénze, nekem max. a fele is elég volt. 30*30 az durván ezer euró az útra, a mai árfolyamon 300 ezer forint plusz útiköltség, ennyi pénze kevés embernek van. Gyalogolni egy ócska kínai pamutpólóban is lehet (a pamut azért nagyon fontos!), sétáló botot meg tör az ember vagy vesz sokkal olcsóbban kint az úton, mert a fapadosra a legolcsóbb egy szál kézipoggyászként vitt hátizsákkal felszállni. A zarándokmenüről inkább semmit, ha már jót nem tudok mondani. egyszerű ételt minden albergue-ben lehet főzni, az egyházi szállásokon pedig közös főzés van.
  Jegyvásárlás: vagy jóelőre, vagy az utolsó pillanatban. én az utolsó pillanatban vettem, fillérekért, az egész kiutazásom nem volt 15 ezer forint. A 40 fokos melegben pedig mindenféle gyógyászati izé simán leolvad. A drága napozótejet is lehet helyettesíteni egy a fejre tett könnyű, a vállat is betakaró, bevizezett kendővel.

 • Klara

  Sziasztok!

  Ha turafelszerelesed nincs meg, akkor erdemes elkezdeni lassan, aprankent bevasarolni, akar egy evvel indulas elott. Inkabb itthon, mint odakint, mert MEGISCSAK szukseges valami. Hatizsak, cipo, technikai polok (javaslom, pedig huzos az aruk), setalo bot, egy jo poncho – ha egyszerre kell megvenni, egy atlagos magyarnak szinte lehetetlen. Erdemes idot szanni a keresesre, mert tizezreket lehet sporolni egy-ket termek okos kivalasztasa eseten.

  A repjegy fapadossal! En 3-4 nappal a szept kozepi indulas elott 100 GBP-ert vettem London-Biarritz jegyet. Most , aprilisban megveve ez joval kevesebbe kerul… Erdemes monitorolni az arakat jo elore!

  Odakint. Napi atlag 30 EUR-bol kijottem. Ez a szallast, egyszeri, kiados, meleg zarandekmenut es egyszeru reggelit, vizet, gyumolcsot jelentett.

  A gyogyfelszerelest – terderosito, bokaerosito – nem fedezi, de remelhetoleg izomlazito kremeknel tobbre nem is lesz szukseg…

 • Timcsi

  sziasztok! látom volt aki bringázott… ez engem is érdekel sőt én görkorira gondoltam.. 🙂 bár akkor másról szol az út..

 • Valaki tudja hogy lehet legolcsóbban eljutni San Jean Pied de Port-ba? Busz? Vonat? Esetleg stoppolni?

 • Sziasztok!

  Én idén terveztem a Caminot, viszont úgy döntöttem megpróbálom művészettel összekötni, és amellett hogy a lehető legolcsóbb módon, mindössze egy kis táskányi, legalapvetőbb cuccal utazok, portréfotókat készítenék. De sajnos munkanélküli vagyok és nincs spórolt pénzem. 🙁

  Egy nemzetközi oldalon indítottam egy kampányt a projektemnek, hátha vannak emberek akik tudnak nekem segíteni. Abban reménykedek hogy nyár végén végül sikerül elmennem. Kérlek osszátok meg az alábbi linket, és ha esetleg pár Dolláral segíteni is tudtok, nagyon hálás lennék.

  http://www.indiegogo.com/faces-of-el-camino

  Üdvözlettel,
  Storm

 • Kornélia

  Én is kb 1000?-t szánok a költségekre, igaz, nekem csak a primitivo, ami kb 3 hét,remélem a 15-én már vége a húsvétolásnak, és abban reménykedem, hogy nem leszünk tól sokan.

 • amanithis

  sziasztok,
  egyetértek chiara-val. én pont 3 éve voltam Úton (2009.áprilisában), és ezer euro-t költöttem el úgy, hogy egyáltalán nem szórtam a pénzt. számoljatok azzal, hogy a gyaloglás alatt megnő az energiaigény (fényevők előnyben), én rengeteget ettem (amit ugye meg kellett venni), bár így is fogytam vagy tíz kilót. másra nem is nagyon költöttem (szállás, kaja, patika).
  utólag visszagondolva minimális mennyiséget ugyan, de spórolhattam volna kaján is (gyakran olyan emberekkel találkoztam, akik elcsábítottak enni, és hiába nem akartam aznap már költeni, a velük való együttlét megérte azt a pár euro pluszt)
  amúgy bátrak előnyben, találkoztam olyanokkal is, akik egy fillér nélkül voltak ott, ettek, ha adott nekik valaki, és nem ettek, ha nem.

  aki viszont szintén most indul, számoljon a hitbuzgó spanyolokkal, akik a húsvéti szünetüket Camino-zással töltik. előfordul, hogy gyalogolsz egész nap a szakadó esőben, majd délután ötkor bevánszorogsz a faluba, és közlik, hogy a spanyolokkal a busz előbb ideért,egyetlen szabad hely sincs sehol… a legközelebbi szállás meg plusz hét km-re van. ilyenkor azért még elég változékony arra az időjárás, nem célszerű a szabad ég alatt aludni.
  ?Buen Camino!

 • Kornélia

  megnéztem a költség kalkulátor, nem akartam hinni a szememnek: a második lehetőséggel számolva is csak 480?.
  Köszi ezt a kalkulátort, elmentem, jó lesz még máshová is.

 • Ildi

  Felvettelek, vissza kellene majd hogy igazolj….

 • Ildi, vegyél fel az ismerőseid közé, de most éppen fordítok és nem tudok mindig gépelni. 🙂

 • Ildi

  Kedves Czopyk! Bocsánat, de csak ma olvastam a soraid. Látom van skype-od. Azon tudunk esetleg írni egymásnak???? Mert akkor felveszlek az ismerőseim közé…. Ildi

 • Ildi, fel tudsz hívni most? valami eszembe jutott. Harminc- négykilencvenegy-ötvenhétnegyven. Erzsi

 • Ildi

  Kedves Owl!
  Nagyon kellemes volt olvasni soraid, még ha elütések is voltak benne! Én őszintén megmondom azért gondolkodom a városokban, hogy mettől meddig, hogy mi mennyi idő, mert valahogy csak haza kell jutni, tehát mondjuk a repülőjegy foglalás miatt. Vagy más ezt hogy oldja meg. Az biztos, hogy 2 hétnél hosszabb időre nem mehetek el a munkahelyemről, ezért sakkozok az idővel. Santiago-ig pedig mindenképp el szeretnék jutni. Nekem ez kemény dió! 🙂

 • Owl

  Bocsánat az elütésekért, nincs rajtam a szemüvegem.

 • Owl

  Kedves Ildikó!

  Érdemes persze kitűzni valamilyen célt, de ebben az esetben a te Caminód egyfajta teljesítménytúrává is átalakulhat. Természetesen magam is találkoztam ádáz gyaloglókkal, akik erősen csak km-ben számolták az utat és már hajnali fél négykor felverték a zörgésükkel a zarándokszállások békés lakóit (a németek ráadásul szerettek énekelve indulni – bevallom, azóta a német dalok iránti elfogultságom ebbl kifolyólag erősen alábbhagyott). A Santiago-Finisterre szakasz számomra erősen különbözött a többitől, elsődlegesen a jelzések száma kevesebb és a szállásoké is jóval kisebb – ha jól emlékszem az Olveiroia (elnézést, ha rosszul írtam, emlékezetből írom le a helységnevet) – Negreira közötti szakasz olyan, hogy le kell nyomni azt a harmincvalahány km-t egyben, mert egyszerűen nincsen közben szállás (akkor épült egy zarándokszállás, talán azóta már üzemel). Az utolsó 100 km egyben a legidegőrlőbb, én sajnos nem tudtam semmit és szent évben mentem el és tele voltunk egykilós hátizsákokkal vígan kocogó műzarándokokkal meg buszosokkal a végén 🙂 sajnos, nekem Galíciából nem sok pozitív élményem maradt. Ha a saját naplómra visszatekintek, a legrövidebb út, amelyet megtettem egy nap alatt, 6,2 km, a legtöbb 58 km volt. Ennek elég érdekes története van, mert én találkoztam egy családdal és ők már nagyon rutinosak voltak, minden évben mentek, ez a hatodik caminójuk volt és az édesanya mesélte, hogy Saagún után van egy ún. római vagy gyilkos út, ahol huszon valahány km-n át nincs víz és nincs ott semmi, csak kövek. óva intettek, hogy El Burgo ranero felé menjek, mert ott nagyon szép lesz. és én délután el is indultam El Burgo felé, de 6 km után visszafordultam és arra gondoltam, hogy nem fogok be***ni. Este elmentem Calzada del Cotóig, ahol egy icipici, roppant szerény szállás van és a szemközti báros néni ad reggelente pár euróért egy nagy kacsóban tejet meg valami ennivalót a zarándokoknak, odateszi hajnalban nekik a szálláshoz, mert ahogy nekem az akkor ott táborozó francia fiatalok elmondták, a Calzada Romanán a melegben nem lehet menni, tehát mindenki elhagyta a szállást hajnali ötig. Hála a rendkvül lendületes tempót diktáló csapatnak, kilencig mentem velük, de nem bírtam és maradtam egyedül, azonban eltört az üvegem és elfogyott a vizem. És arra jött egy férfi, az ír Patrik, és vele menve beszélgettünk egész a római út végéig, majd elváltunk és nekem annyira mehetnékem volt aznap, hogy egy kisvárosban elköltött ebéd után még folytattam az utat. Amikor lassan rám sötétetedett, megállított wegy autós, hogy meremegyek én, ne a hygnek, hanem lefelé, ott van a nagy vaslépcső és León. Én meg csak bámultam, hogy biztos hülyéskedik, de tényleg az volt 🙂

  Mindez éppen július 25-én, egyfajta sajátos módon tisztelegve Szent Jakab előtt.

  A fogadalmamat viszont megtartom: a következő utamra innen indulok el, ahogy a spanyolok mondják, “en tu casa”. Megvárom, míg leérettségizik a legkisebb lányom is, és aztán elindulok.
  Akkor már ő(k) szabadon dönthet(nek), hogy akarnak-e egy-egy keveset velem jönni. Úgy gondolom, hogy az az út Budapesttől legalább négy hónapig fog tartani.
  Ha sikerül, akkor én Finisterréből átmegyek Muxiába, mert elsőre csak Finisterréig mentem.

 • Ildi

  Köszi Attila a válaszod! Nehéz így számolgatni, legalábbis nekem. Szerintetek León-ból indulni és 2 hét alatt végigmenni lehetséges? Finisterre onnan még hány nap? Érdemes azt végállomásnak kitűzni??

 • Attila

  Ildi !

  Napi 20 km-re számolj és Santiagótól visszafelé számold ki, honnan kell indulnod.
  Semmiképp ne az elejét tedd meg az útnak bár a Pireneusok az egyik legszebb része az Útnak.
  Úgy szervezd, hogy az úti cél azért Santiagoban legyen !!!!

 • Ildi

  Sziasztok! Akik már megtették az Utat, szeretném megkérdezni, hogy szerintetek 2 hét alatt a Francia út melyik részét érdemes megtenni? Tehát honnan érdemes indulni, és kb. meddig lehet eljutni? Megmondom őszintén, nem nagyon vonz, hogy csak az utolsó 100 km-t tegyem meg, inkább többször neki fogok rugaszkodni, mert hosszabb időre sajnos nem tudok elmenni szabadságra. Lehet lesznek még kérdéseim, mert most osztok-szorzok, hogy neki tudok e indulni az idén. Előre is köszönöm a válaszaitokat!

 • Attila

  Sziasztok !
  2010-ben tettem meg, igaz bringával, ami a költségek szempontjából azért fontosak, mert 2 hét alatt tekertem le átlag napi 60 km-t.
  Az odaút az Európausszal 40e, napi átlag költés 20 euró, visszafelé a repjegy ( akkor még volt Vueling Airlines Santiago -Barcelona-Bp.útvonalon ) 120 euró.
  Ehhez járult még ( ami itthon nem volt meg, de meg kellett venni ) esőkabát (Decathlon ) 2200 Ft, multivitamin italpor + Ca, Mg tabletta összesen 3000 Ft, kerékpárhoz tartalék belső + minimális szerelési anyag összesen 5000 Ft, mini hálózsák ( Decathlon ) 7000 Ft, nedvszívó törülköző ( a nagyobbik méret, Decathlon )2500 Ft.

  Nagyjából ennyi

 • Sváb

  Köszi, köszi! Rokiztunk a kedves nejemmel,az egyik fordulásnál ő rálépett a lábamra, én megfordultam, de a lábfeljem nem. Ennyi.
  Még szerencse, hogy volt bennem némi “üdítő”-)

 • Galagonya

  Szaasz!
  Akkor is szorítok neked, ha kutyasz@ros lesz a kovász.
  De azért kenyeret ne dagassz vele!
  Te Sváb, töröm a fejemet, milyen tánc lehetett az (talán kállai kettős, vagy botos?), amiben így megsérülhettél?
  Mihamarabbi gyógyulást kívánok: Galagonya

 • Sváb

  Szasztok! Évek óta készülődöm az Útra, sokat olvastam, de ez a legjobb, leghasznosabb, legösszefogottabb oldal.
  A nyáron töltöm a 60-at, szeptember elején indulnék.
  Viszont szilveszter éjjelén tánc közben sikeresen eltörtem a lábam, a sipcsontot és a szárkapocs csontomat is. Jelenleg még ráálnom sem szabad.
  Viszont ahogy a régi görögök mondták: Ha a kutya a kovászba szarik, akkor is elindulok szeptemberben.-)
  Legalább is remélem!
  Azért az nem ártana, ha lélekben szurkolnátok nelem.
  Köszönöm!

 • ildiko

  sziasztoKörömel olvasom a hozzászólásokat,sok hasznos tanácsot tartalmaz–6 éve készülöka caminora,de osztottam-szoroztam és soha nem volt annyi pénzem,hogy nekivágjak–most viszont úgy döntöttem,hogy nem várok tovább augusztus közepén nekivágok–no nem azért,mert jobb lett az anyagi helyzetem,,sőt!-de rájöttem, hogy vállalnom kell a rizikót–ha jól belegondolok,akkor ennek az útnak a lényege a zarándoklat,azzal a kecsegtető reménnyel,hogy olyasmit tapasztalhatunk meg a vándorlás során,melynek nagy hasznát vehetjük életünkl során,segít megértenünk életünk eddigi alakulását,embertársainkat,kapcsolatainkat st.-úgy gondolom,hogy képtelen lennék erre csupán a gyaloglás miatt–ógy értem,hogy önmagában a gyaloglás még nem juttat olyan állapotba,hogy őszintén magamba forduljak—arra gondolok,hogy pl 200 éve milyen körülmények között tették meg eleink a caminot—ha ölyan körülményeket teremtek magamnak csupán az anyagi lehetőségem okán, vajon nem lesz e csalóka az eredmény—ezért úgy döntöttem,hogy nekivágok azzal a minimális összeggel,amit ki tudok gazdálkodni—lehet,hogy stoppal megyek odáig–ha pedig elfogy a pénzem, majd dolgozom–nincs sok időm,mert ha még sokáig várok már a korom okán nem tudom megtenni az utat–63 éves vagyok—reményeim szerint októberben beszámolhatok az élményeimről addig is jó utat mindenkinek

 • Owl

  elfelejtettem kitenni az e-mail címemet, elnézést kérek. eczopyk kukac gmail pont com vagy a www pont czopyk pont hu -n megtalálható vagyok
  Jó készülődést…

 • anna

  Andreának szeretnék üzenni: olvastam a blogodat. Szeretném, ha jelentkeznél, a költségeiddel kapcsolatban lennének kérdéseim. annahalszkukacgmail.com, köszi.
  Owl reagálására: véleményem szerint igaza van a kiadásokkal kapcsolatban.Könnyű persze nekem ítélkezni, amikor negyedik éve tervezgetem az utat…

 • Owl

  Sőt. Aki hívőként indul neki, az találhat a lelkész segítségével előre itthonról olyan helyeket, ahol egy éjszakára szívesen látják. Nekem ilyen lehetőségem nem volt, de találkoztam olyannal, aki Leonig megszervezte az útját és tényleg minimális költséggel.

 • Owl

  Kedves Andrea! Akit esetleg kirabolnak a caminón, az pénz nélkül is mehet tovább. és nem én vagyok az egyetlen, akit megloptak (sajnos), és azt hiszem, úgy se vagyok az egyetlen, hogy nem volt messze annyi pnzem, mint azoknak, akik minden este zarándokmenüt ettek. Én nem az illikre helyezném a hangsúlyt, ez nem turistaút, én bizony több szálláson, amikor nem volt pénzem, beálltam a hospitalerókkal felmosni, ágyneműt huzatolni, takarítani, vizet hordani és számomra ez volt az adomány, mert nem tudtam mást adni, csak a munkámat, és azt is szívesen fogadták. Úgy gondolom, hogy az elképzelésekhez képest mindenki ott, a helyszínen fog rádöbbenni, hogy a caminón nem úgy működnek a dolgok, mint máshol, vagy ha úgy, tehát földi emberi logika szerint, akkor sem pénzalapú a dolog, kivéve Galíciát, hol az ördög öreganyjáért is pénzt kérnek (lásd szállás 10 euró, de ha csak le szeretnél tusolni, az is 5, ami Navarrában ingyen volt)…itt a hozzászókól többsége a pénz miatt aggódik a leginkáébb, pedig ha legközelebb elmegyek, még ennyi pénzt se fogok magammal vinni, mert felesleges volt.

 • Andrea

  Sziasztok!
  Owl üzenetére reagálnék. Én nem nevezném a donativo szállásokat ingyenes helynek. Minimál büdzséből oldottam meg az utat, 400 euro alatt (plusz utazás), de mindenhol adtam valamennyi pénzt akkor is, ha adomány alapú volt a szállás. Szerintem valamennyit mindenképp “illik” adni, kinek-kinek a pénztárcája és ízlése szerint.
  hgabor 47-nek: egyetlen sátras srácot láttam, aki többnyire együtt haladt velünk, de ő sem mindenhol állíthatta fel a sátrát, csak ahol megengedték neki és volt kert. Ha nem ment neki így, akkor ő is emeletes ágyon aludt. Persze az más, ha a szabad ég alatt szeretnél, de szerintem nem éri meg a sátorral küszködni. Az ágyon is fog fájni mindened az első időben, nemhogy sátorban. Az éjszakák pedig nagyon hidegek.
  Részleteket itt olvashattok: http://www.mundicamino.blog.hu
  Buen Camino!
  Andrea

 • hgabor47

  Sziasztok. Átolvastam az oldalt nagyon sok értékes hozzászólás van gratula mindenért. Ami engem is érdekel és látszik, hogy nem sokan válaszolnak rá, hogy a sátras megoldás hogyan működhet, akik jártak arra, azok hogyan látták ezt a kérdést. De lehet, hogy azért nincsenek válaszok, mert nincsenek sátrasok 🙂

 • anna

  Owl-nek üzennék: milyen email címre lehet írni, hogy elkérhessem a szálláslistát?

 • Owl

  Keressetek meg mélben, elküldöm azon szállások jegyzékét, amelyek a legolcsóbbak voltak. Vannak ingyenes helyek is.

 • Süli György

  Szia Tóth Gabi!
  Én is a jövő tavasszal szeretnék indulni, és kb 200-ból. Konzultáljunk már!

 • Tóth Gabi

  Sziasztok! Én ha lehet szeretnék kijönni 200ból. Ez lehet, hogy nem fog menni… de sokkal több nem fér bele. 2012-ben szeretnék menni valamikor, lehetőleg tavasszal. Útitársakat keresek.

 • Zsófi

  Szia Atti!
  Igen, van kisbusz is, én anyagi okok miatt sajnos nem tudtam velük menni (amúgy csupa jót hallottam róluk:)), de ha magad szervezed az utadat, és találsz jó repjegyeket, olcsóbban ki lehet hozni.
  Viszont egy biciklis srác mesélte, hogy ő repülővel jött haza, de az Európabuszosok hazahozták a biciklijét Santiagoból, barátságos áron:)
  Sátrasokkal nem nagyon találkoztam, talán 2 vadkempingest láttam, hivatalos kempinget sem túl sokat… de én nem próbáltam, szóval el tudom képzelni, hogy működik a dolog!
  Egyébként meg rengeteg biciklis van az úton, úgyhogy hajrá!:)

 • Atti

  Sziasztok

  Érdeklődnék olyanoktól akik már voltak kint az úton hogy hogyan jutottak ki. Olvasom hogy Pestről van kisbusz is? A francia úton mennék és biciklivel gurulnám végig mentek így mások is láttatok ilyeneket? Mi a leggazdaságosabb repülő vagy busz? Sátor mennyire használható?

 • Andrea

  Kedves Hajni!
  Nekem is nagyon szűkösek az anyagi lehetőségeim, oly annyira, hogy még csak az odafelé útra vettem meg a jegyeket. Úgy vagyok vele, hogy ez nem lehet akadálya az útnak, ha már egyszer meghoztam a döntésemet és útra készülök. Amennyi lesz, abból kell gazdálkodnom, nyilván nekem ezt kell megélnem valamiért, ez az én feladatom. Egy cseppet sem tántorít el az indulástól, ha nélkülöznöm kell majd néhányszor, akkor ennek is meg lesz az oka és ezzel együtt kell végigjárnom az utamat. Szerintem, ha nagyon akarod, akkor így is menni fog. Én is ebben bízom! 🙂
  Buen Camino!
  Andrea

 • Zsófi

  Szia Hajni!
  Jó 3 hete jöttem haza, nekem az útiköltség+költőpénz összesen kb. 215 volt (ebből olyan 58 volt az útiköltség). Egyáltalán nem éltem nagy lábon, de a napi egy tejeskávémról nem voltam hajlandó lemondani:), és amikor Santiagoba, illetve Finisterre-be értem, akkor dőzsöltem elég rendesen. Szóval ennél valamivel olcsóbban is meg lehet úszni, figyelni kell, hol tudsz spórolni, meg hogy a kisboltokban ne vágjanak át.
  Owl megjegyzéséhez annyit fűznék hozzá, hogy mindig fogsz magyarokkal találkozni – ha ez van megírva:) Én mindjárt az első este összefutottam egy kis magyar csapattal, együtt is mentünk pár napig, de utána egészen az utolsó estéig nem találkoztam magyarokkal, szóval durván 3 hétig. Kinek milyen lapokat osztanak…:)
  Abban meg teljesen egyetértek, hogy ne foglalkozz azzal, mások mit mondanak, csak felesleges elvárásokat ébreszt. Csináld, ahogy érzed, hajrá!:)

 • Venczel Hajnalka

  köszi 🙂 igazából az oda és a visszaútra szeretnék szövetkezni valakivel, ott szeretnék mindenképp egyedül menni… csak azon aggódom, hogy olcsó repjegyet már nehéz lesz találnom, akár augusztus végére is…gondolkodtam stoppon is… 200 ból van esély, hogy kijövök, repjegyestül,mindenestül? ( túracuccaim nagyjából megvannak)

 • Venczel Hajnalka

  köszi 🙂 igazából az oda és a visszaútra szeretnék szövetkezni valakivel, ott szeretnék mindenképp egyedül menni… csak azon aggódom, hogy olcsó repjegyet már nehéz lesz találnom, akár augusztus végére is…gondolkodtam stoppon is… 200 ból van esély, hogy kijövök, repjegyestül,mindenestül? ( túracuccaim nagyjából vannak)

 • Owl

  Felesleges azon stresszelned, hogy mit mondanak máésok. A Camino mindenkinek a sajátja és a te utad a te utad lesz, olyan lesz minden, amilyennek te látod és te érzed. (Én 2010 június végétől aug 12-ig jártam meg, egyedül) Buen Camino, minden jót. És ne félj semmitől!

 • Owl

  Hajni, ha az elhatározás megvan, akkor útitárs nem kell hozzá. Az Út maga fog megtanítani arra, hogy a legjobb az, ha a saját temódban haladsz. És amit kérsz, az mindig meglesz, és mindig fogsz magyarokkal találkozni 🙂

 • Venczel Hajnalka

  sziasztok! én most indulnék augusztus 8 a után valamikor, ha valaki most menne, szivesen beszélnék vele! már régóta szeretnék, de most jött el az elhatározás! szép napot mindenkinek Hajni (naphajnalka@gmail.com)

 • Libi

  Htomi, köszönöm szépen, ez nagyon sok segítség 🙂

 • Ati

  Kire gondolsz, Htomi?

 • Zsófi

  Htomi, szívemből szóltál…
  Vasárnap indulok, rettentő kíváncsi vagyok, nekem mit fog megmutatni az út:)

 • Htomi

  Úgy látom a hozzászólásokból, hogy van aki ott sem volt, de már nagy a mellény. Kívánom neki, hogy az út mutassa meg a szerénységet.

 • Htomi

  Kedves Libi!
  Az Orly elől indul az Orlybus.Zöld szinű.6.60?-ért elvisz a Denfert Rochereau térre.Onnan jó fél óra alatt begyalogolsz Austerlitzre.Útvonal:Denfert rochereau tér-Arago út-Saint Marcel út-L Hospitl út.És ott vagy.El sem tudod téveszteni. A bejárat a Szajna felőli oldalon van

 • Libi

  Üdv! Valaki meg tudná mondani, hogy az Orly reptérről hogy lehet eljutni az austerlitzi vonatállomásra? Egy térképnek is nagyon örülnék. Szeretnénk elkerülni a taxisokat…

 • Kata

  en is juli kozepen mennek, de lanykent egyedul nem stoppolnek, szoval irjatok furikata@hotmail.com

 • Bigacsiga

  Nekem most jött az ötlet hogy megyek és én júli közepétől mennék stoppal.ha érdekel itt a mail címem:omodi80@gmail.com és megdumálhatjuk.

 • K. A.

  Van valaki, aki július közepén indulna stoppal? (egyedül nem szívesen vágok neki) Ill van olyan fiatal lány, aki stoppal ment ki?Élmények/tippek?

 • zsuzsa

  Ááh, utasbiztosítás :S melyik a legolcsóbb, hol érdemes kötni?

 • szuper nagyi

  Szeretnék tudni valamit a portugál útról tudna valaki mondani nekem valamit erről?

 • Don Attilio74

  A Budapest-Barcelona és a Barcelona-Bp Wizz Air-t lefoglaltam (52 ezer Ft) Bakancs 40 ezer Ft, háéti-és hálózsákom van, legfeljebb túrazokni. Nem dohányzom, bort fogok inni, és zarándokmenú mellett helyi ilyencségek, okális gasztronómia híve vagyok, de azt falun parasztosan olcsón főzik. Majd nyáron meglátom, viszek készpénzt is kb 500 euro, és ugyanannyit Credit Cardon (VISA). Santiago Compostela-Barcelona repülőt veszek még majd itthon, Barcelona-Pamplona vonatot, lehet csak a helyszínen.

 • Owl

  Libi: ne ítáélj, hogy ne ítéltessél. Igen, vannak lopások és van, hogy találsz egy huszast a hátizsákodban és senki se mondja meg, hogy ki dugta oda, ha látják, hogy pénz nélkül maradtál. Én anno adtam is és kaptam is az úton. A különös óvatosság az utolsó 100 km-en indokolt, galíciában a camino már csak üzlet.

 • Libi

  Nagyon furcsa, hogy valaki 400 euróval mászkál. Felelőtlenség… Meg aztán kicsit elgondolkodtató, hogy valaki elmegy a Caminóra és akkor lop(?). A helyiekről nem tudom elképzelni…
  Ketten megyünk, úgyhogy szerintem nem lesz gond. Úgy értem, míg az egyik zuhanyzik, addig a másik vigyáz a cuccokra stb. A hálózsák lábánál való dugdosás pedig nagyon szimpatikus megoldás. Amúgy ahogy egyre többet olvasok, nem úgy tűnik, mintha olyan sok lenne a lopás, de ha kell magamra ragasztom a pénztárcát 😀 Köszönöm a tanácsot 🙂

 • Neara

  Nekem 150-200 ezer forintba kerül 2010 végén a Camino.. A háti-, hálózsák, a bakancs, az útikönyv, a túranadrág mind kölcsön volt 🙂
  A készpénzt mindig tartsd magadnál, a legjobb egy övtáskában… alváskor a fejednél/lábadnál, minden egyéb fontos irattal együtt. És még a zuhanyzóba is vidd magaddal, különben sajnos történhet baj.. Találkoztam egy lánnyal, aki csak két percre hagyta az ágyán magára az övtáskáját és 400 euróját loptál el tőle.. sajnos ez egy nagyobb albergue-ben volt.. 🙁 Szóval csak okosan és nem lesz baj 🙂

 • Libi

  Köszönöm szépen a válaszokat! Még csak most kezdtük el tervezni az utat, és ez volt az első kérdésünk. Az övtáska nekem is eszembe jutott, egyet mindenképp beszerzek.
  Már nagyon várom, a gondolattól is ugrálok 🙂

 • Jutka

  Libi!
  Az iratok és a pénz mindig nálad legyen! Sokan használnak derékre kapcsolható irat-pénztárcát, sportboltban lehet kapni, kb. 3 EFt.
  Én is azt használtam. Nappal táskában, éjjel derékon, fürdőben is veled! Nagyobb városokban van bankautomata, de a kisebb falukban nincs, és a falusi boltokban sem tudsz kártáyval vásárolni. Ha letöltöd az oldalról a szállás listát, ott jelölve van, hogy melyik városban van bankautomata, jók az adatok, a szerint tudsz kalkulálni a készpénzzel!

 • Attila

  Csak annyi kp-t vigyél, amennyi egy-két napi szállásra és kajára kell. Bankautomata sok van, tudsz váltani.
  Amúgy én alváskor, minden iratomat, pénzemet a hálózsákom lábához tettem ( persze belülre:-).
  A mobil telefont vagy a fényképezőgépet sohasem kellett keresnem, ha betettem éjszakára egy közös helyiségben lévő konnektorba. Nem tűnik el semmi, de persze nem ért az óvatosság !

 • Libi

  Azt meg tudnátok mondani, hogy mennyire érdemes készpénzzel mászkálni? A bankkártya biztonságosabb lopás esetén, de ha nincs egy automata, akkor nem ér semmit. Mi a tapasztalatotok?

 • MrIllusion

  Üdv!
  Nekem a camino 250.000,-Ft-ba volt, onnantól, hogy bakancs, hátizsák, felszerelés, repjegy, busz, vonat jegy. szállás kaja, 15 főnek emléktárgy. A valójában kivitt pénz 600? volt. Ebből 180? ment el az utazásra. A többiből / napi 12? / vettem mindent meg. 3-8? a szállás 1? a bagett, 1,2? a lekvár, vagy a napi kolbász adag. 1,2-1,6? a kávé a fennmaradt összegből spóroltam ki a 12?-s botot, az ajándékokat. Ami megmaradt abból pedig dőzsöltem. 🙂

 • Attila

  Ok, belátom, gyorsan itéltem:-)
  Ha életvitelszerűen :-)) ilyen a srác,megbocsájtok neki:-)
  Az ukulele tök jó hangszer..és kis helyen elfér

 • Nem, nagyon kulturált srác volt, csak hippi 🙂 És volt ukuleléje, amivel fantasztikus hangulatot varázsolt mindenütt… 🙂

 • Attila

  Tök gáz ez a francia gyerek.
  Lehet koldult, maradékot evett..szerintem nem méltó egy zarándokhoz!!!
  Amúgy meg donativo jellegű albergue nincs is annyi..de ezért ott is illik adni valamennyi eurot !

 • Idén volt egy francia srác, aki elhatározta, hogy napi egy euróból csinálja a caminót. Hiszitek vagy sem, sikerült neki 😀 De ne kérdezzétek hogyan… 😀

 • Bozsó54

  Kedves Klári!
  Kevés 50 feletti indul útnak, de mivel Én is ez a korosztály vagyok, elsősorban Tőled szeretnék érdeklődni, hogyan készültél fel fizikailag az útra?Kell-e sportos előélet, hogy teljesíthető legyen a kb. 30 nap?

 • Empi

  200e ft és nagylábon éltem..sör,bor,pellegrino menü…és én is sok hujeségre elszúrtam a pénzt kint…napi 15-20euro korrekt…

 • tóth szilvi

  Email: haginak, és utána @freemail.hu Csak a spamok miatt írtam külön:) Ott megadom a skyp címemet is, ha rájövök mi az!

  Jó lenne dumálni:)
  Üdv.:
  Szilvi

 • thencike

  Szia Szilvi,

  sztem mi maradnánk a volán járatnál, kettőnknek a kisbusz 40-nel lenne több… de beszéljünk még!!!
  (email, skype??)

  Enikő

 • tóth szilvi

  Aha:) Most megyek először.

  Mikor akarjátok megvenni a jegyet? Megkérdezzem nektek, hogy van-e hely a kisbuszon? Nem sokkal drágább, mint a volán, kb. 150E körül van, és oda visz ahová kérjük:) Szerintem ez nem olyan rossz dolog. Nekem is a tengerparton kell, hogy végetérjen az út, az lényeges, akkor inkább az elejét vágom le;)

  Később leszek, mert most mennem kell.

  Üdv.:
  Szilvi

 • thencike

  Szia Szilvi!

  mi úgy terveztük, hogy sima volános nemzetközi járattal megyünk, az 19-én este indulna. Elvileg van hely bőven, ezért is nem vettük még meg a jegyet, – bár a héten jó lenne – csak mindig elmarad 🙂
  Ez elvileg 17-18ezer/fő, és Zaragozaig visz ki Bp-ről.
  Megnyugodtam, hogy akkor nálunk is maradhat a rövidített verzió – mi szeretnénk midnenképp kiérni az óceánig.
  Még nem számoltuk ki pontosan, honnan idulnánk, mert az időpontok is csak nemrég realizálódtak.
  Te most mész először???
  Enikő

 • tóth szilvi

  Megörültem amúgy:), mert véletlen, hogy ti is pont úgy indultok, ahogy én, és nem az elejéről. Vannak még mások is, akiket szorít az idő;)

 • tóth szilvi

  Úgy értem, hogy ha még van hely, akkor talán ti is megpróbálhatnátok a buszos megoldást kiutazáshoz, nekem nagyon jónak tűnik. Sjp-be visznek egy csoportot, de megkérdeztem, ha van rá igény tovább vinének Pamplonáig, vagy ahová szeretném.

  Csak korlátozott a hely.

 • tóth szilvi

  Szia!

  Elvileg Pamplonában lehet, és minden nagyobbacska városban. Szerintem ne aggodjatok!

  Én is aug. 21-én megyek, kisbusszal, ami lehet elvisz Pamplonáig. Nekem szept 18-ra kell hazaérnem, ezért én is valami rövidítést kell, hogy tegyek!

  Nem tudom mennyi hely van még a buszon…hányan vagytok?

  Üdv.:
  Szilvi

 • thencike

  Szia Szilvi,

  mi aug. 19-én. Bár odafelé még nem foglaltuk le a jegyet, hazafelé viszont már megvan (szept, 21-23 – Barcelona, Párizs-Bp). Mondjuk semmiképp nem tudunk több időt szabaddá tenni, úgyhogy ha végig kell menni a 800 km-en, erőltetett menet lesz… ha túléljük egyáltalán 🙂
  Szóval a korébbi kérdésre még mindig várnék választ, segítséget, hogy kapunk-e Najeraben, vagy valamerre arrafele is vándorútlevelet????

  Köszi, Enikő

 • tóth szilvi

  Szia thencike!

  Mikor indultok?

  Üdv.: Szilvi

 • thencike

  Sziasztok!
  Segítséget kérek!
  Hol lehet zarándok útlevelet kérni? Mi úgy terveztük, h a francia út utolsó 600 km-ét tesszük meg, kb. Najera-tól indulnánk, de most felmerült bennem, hogy lehet, hogy ott nem tudunk már kérni???
  Enikő

 • Bringi

  Sziasztok!
  Maradt meg ido a gepemen (altalaban 30 perc 1 euro, de neha er meglepetes!), igy beneztem hozzatok, mizu otthon, kik es hogyan keszultok.
  A 15.napunkat toltottuk ma kinn, tul vagyunk az ut felen.
  Eddig a legmagasabb ar 8,5 euro volt amit szallasra adtunk ki, de felert egy luxuslakosztallyal. Idonkent 7 euroert meg furdomedence is van az udvaron, neha pedig alig mersz hozzaerni valamihez, annyira ratyi. Ugy latom, mindenki valogathat igenyenek, penztarcajanak valot. Ha olvassatok a blogokat, erdemes kijegyezni belole, hol, ki, mit ajanl, ill. nem art korbenezni, mielott kivalasztod a faluban az elso lehetoseget. Szamitasaink, es eddigi tapasztalataink alapjan napi 10 eurobol is ki lehet jonni. ehez persze nagyon korultekintonek kell lenni, de akinek csak ennyije van, nehogy ezen muljon az indulasa!
  Udvozlettel mindenkinek, Chiara, pusssz!!!!

 • chiara

  Hali Attila! Majdnem mindenben egyetértek Jutkával, de szerintem a municipal valójában csak az önkormányzatit jelenti, az egyházi: parroquial, a magán albergue pedig privado. Mindhárom fajta működhet fix ár vagy adomány alapon is.

  Egyébként Galíciában tavaly egységesen 3 Euro volt a szállás az önkormányzati szállásokon, de az idei beszámolókban azt olvasom, hogy már 5. 🙁

 • Jutka

  Municipal-nak hívják azokat a szálláshelyeket, amit az önkormányzat, vagy az egyház tart fenn, és úgymond “hivatalos” szálláshely. Van közöttük olyan is, ami adományt kér, ott te határozod meg, hogy mennyit tudsz adni. Ha SJPP-ból indulsz, ott adnak egy szálláslistát is, abból megtudhatod, hogy melyik helységben, hány férőhellyel működnek a szállások. A lista nem teljes, van néhány olyan falu, ahol van szálláshely (privát), de a listából hiányzik, és 1x tapasztaltam azt, hogy a lista szállást jelölt, de az olyan volt, hogy fehér embernek nem való.

 • G Attila

  Bocsi,de mik azok a “MUNICIPALOK”.Fél éve tanulmányozom az El caminot de errol még nem hallottam.

 • Jutka

  A municipalok 5-6 EUR-ba kerülnek. Ha privát szállások 8-12 EUR között mozognak.

 • cirmi

  szervusztok
  én azt szeretném kérdezni hogy körülbelül mennyit kell majd fizetnem a szállásokért hány euróra számítsak? érettségi után indulok és érdekelne hogy körülbelül mennyiből tudom kihozni 40 napot szánok rá

 • Kinga

  Szia Szilvi! Szerintem úgy lehet spórolni, ha a kiválasztott repjegykereső oldalon beállítod a flexibilis utazás módot, és a kiválasztott naphoz képest néhány nap + és – kiadja a legolcsóbb repjegyet. pl http://www.mixmytrip.hu. Persze, ez csak akkor, ha nem ragaszkodsz egy adott naphoz. A TGV jegyeknél is időnként 60 euro lehet az eltérés attól függően, hogy hány órakor indul. Na, meg persze az is számít, mennyivel korábban veszed meg a jegyet. 3-4 hónappal az indulás előtt még egész jó árak vannak. Lehet, hogy most nem mondtam újat…..:-)
  Még annyit, hogy nekünk jóval olcsóbb volt a Bécs-Párizs-Bayonne-SJPP útvonal, mint bármi más, nem beszélve arról, hogy még az indulásunk délutánján megérkezünk SJPP-ba.

 • tóth szilvi

  Kérlek, ha van tanácsotok útvonalra nézve (mármint Magyar-o.-Spanyol-o., ami nem olyan drága, és nem stopp, akkor írjátok meg. Most tervezem, hogy nekivágok, és minél olcsóbban szeretném megúszni.

  Köszi:
  Szilvi

 • Pff…. 400.000FT!?
  Az kegyetlen sok! Én kétszer voltam, 2000-ben és 2003-ban. Az első nem volt több 80.000Ft-nál a második is 100.000 Ft alatt volt. Igaz nem repülővel busszal mentem hazafelé pedig kamionstoppal 🙂
  Megítélésem szerint a “hozzávalók” olyan vészesek. Nevettünk a hiper-szuper többtízezres túrabakancsos társainkon akik estére vér és vízhólyag-tengerrel a lábukon alig tudtak járni… a jó öreg magyar gyalogsági 2 kilós bakancsban semmi bajom nem volt. Egyszóval, akinek nincsenek Tolvaly Ferenc-féle igényei és tényleg zarándokolni akar nem kulinárkodni meg dőzsölni ma is kijön max 150.000Ft-ból….

 • Sziasztok!

  Én az eddigi kiadásokon kívül -repjegy, felszerelés- kb 200000 ft-ot viszek magammal a harminc napra, de ebből még veszek két vonatjegyet kb hatvan euróért, és .egy harmin eurós pamplonai szállást is kifizetek. Így kb 660 eurom marad, ami harminc napra leosztva durván 22 euró naponta. Hát remélem, elég lesz, mert nincs több:-) De így belekalkulálom, hogy olykor a szabad ég alatt alszom majd, amitől egyáltalán nem félek, sőt, csak azon agyalok, honnan fogom tudni, melyik hely alkalmas erre..
  Repjegy 13000, túracipő 35 körül, de ezt kaptam, nadrág, túrapólók, sapka, túrazoknik, esőkabát (mind decathlon, kivéve a cipőt, az valami szuperspéci -szerelmem karácsonyi ajándéka)18000, még nincs hátizsákom, azt szerintem még ma vadászok a vaterán. Tisztálkodószereket, egyéb eszközöket még nem számoltam át, mibe fájnak majd, de kb ötezerből ki kell hoznom a piperéket, törcsivel, bádogbögrével, csipesszel, zsinórral, orvosságokkal.- Izgalmas lesz :-DDD
  Így eddig kb 240, cipő nélkül.

 • chiara

  Gergő: én nem sátorral voltam, úgyhogy csak egy részkérdésre tudok válaszolni: az elég gyakran előfordul, hogy a szállások úgy működnek, hogy reggeltől, mondjuk 7-9 között bezárnak és du. 1-2 körül nyitnak (persze nem mind), szóval fürdeni kéredzkedni sokkal esélyesebb reggeli időpontban, vagy nyitás után.

 • chiara

  Gergő: valamiért berakta a rendszer a spamek közé a hozzászólásodat, ezért nem jelent meg eddig…

 • Gergő

  Köszönöm a választ!

  Sosem okozott gondot a szabadban/utcán alvás, sokszor csináltam ezt középiskolás koromban. Ezzel nincs is gond. Amivel viszont lehet, hogy ha Istenre / felsőbb erőre / sorsa / akár spórolási célzatra való tekintettel az egész túrán a szabadban akar valaki aludni, a csaknem egy hónap alatt tutira nem ússza meg az esőt. A cuccoknak az meg nem jó, ha szétáznak. Főleg a hálózsáknak, amiben minden éjjel aludna, azt pedig nem olyan egyszerű szárítani. Ilyen szempontból lenne célszerű sátrat használni. 😉
  Lehet erre azt mondani, hogy oké, akkor vigyek a hálózsákra meg a cuccokra esővédőt és ha esik, akkor tegyem fel, de egy olyan esővédő, ami nem cincálódik szét egy hónap alatt a hátizsákban, az kb olyan anyagból van, mint egy esőkabát. Innentől kezdve súlyban/pakolási térben ott vagyok, mintha egy korábban említett vaterás kis sátrat vinnék. Nyilván ez az egész nem ilyen egysíkú, mert 2 naponta illene szálláson aludni a fürdés miatt, de szerintem gyakorlatias szempont. 🙂
  És ahogy mondod, az út nem a túlszervezésről szól, de ha nem tudok rászánni X összegnél többet, akkor ha meggebedek sem megy. 🙁 Erre jó módszer a sátor. És a sátor spontánabb, mint a szállásokra apellálni.
  Szóval a további kérdéseim:
  1.) Aki volt már az el caminon, látott-e sátrazókat és ha igen, akkor ők a szabadban, vagy kempingben tették-e ezt?
  2.) Be lehet-e térni nap közben (mondjuk dél körül) egy szállásra csak fürdési célzattal? Kell-e fizetni érte?

  Előre is köszi.

 • Kinga

  A sátrat itt tudjátok megrendelni:
  Dobos László
  06/70 270-24-15

 • Kinga

  Szia Niki! VATERA.hu

  866481-ez az árukód, erre rá tudsz keresni! Az oldal narancssárga fejlécén kattints a részletes keresőre, majd bal oldalon a kód szerinti keresőre, és oda másold be a fenti árukódot.

  (janakkinga (kukac) citromail pont hu)

 • niki

  Kinga! engem érdekelne a sátor! hol kapható?
  köszi

 • Attila

  Megtaláltam a Vaterás sátrat:-))))

 • Attila

  Kinga!
  Kérlek, mondd meg a Vaterás ember elérhetőségét, ill, a linket, ahol meg lehet nézni az egy személyes sátrat!

  Köszi

 • Kinga

  Ma vettem egy 2 személyes sátrat a vaterán,(új) mindössze 1 kg a súlya. 6000Ft-ba kerül. Ha valakit érdekel, volt még 3 db.

 • kedves Gergő!

  szívemből szóltál sátor ügyben!! :))) helyzetem ugyanez (szokva vagyok a sátorozáshoz – bringa szintén… -, olcsón kijönni, némi “aggódás” a sok zarándok miatt).

  több helyen olvastam, hogy “luxus” sátort vinni. ez különösen nyáron igaz, amikor melegebbek az éjszakák, illetve a csomag súlya miatt írhatták ezt sokan.

  HA találsz extra könnyű, kicsi sátrat (jómagam nem jártam utána, de tudom, vannak egyszemélyes pik-pak sátrak), és eseteg képes vagy akár 12kg-ot is így cipelni, akkor hajrá, eredetileg én is így terveztem.

  én azért nem viszek, mert amim van sátor (2 személyes iglu) ehhez túl nehéz, és inkább a szabadban alvás logikáját követem.

  ezt javaslom neked is. polifoam + egy melegebb hálózsák. az a plusz súly, amit a 5-10 °C-os hálózsák jelent egy 15°C-oshoz képest is jobban megéri, mint egy kisebb hálózsák + sátor, ami a nagyobb hálózsák súlyánál több.
  a polifoam nem téma, azt szerintem mindenképp kell vinni (főleg ha a földön kapsz helyet!!)

  másfelől pedig az Istenre/felsőbb erőre/akár sosrsa bízd magad – ahogy hited van. ez az út nem a túlszervezésről szól (ez nekem is szól, nem téged kritizállak, vagy ilyesmi:)) )
  és valóban azt hallottam, akár a konyhában a földön is kerül hely, ha kell.

  egy utolsó gondolat, hogy ha viszel sátrat, olyat vigyél, amit nem sajnálsz otthagyni az úton, ha rájönnél, hogy még sem kell, vagy nehéz cipelni. (ezzel a logikával akár sátrat is találhatunk útközben.) :DDD (ha találok, továbbviszem, és alszom benne egyet-kettőt.) 😉

 • Kinga

  Mi 2 hónap múlva indulunk, és február elején kezdtük el megvenni a jegyeinket. Mára már minden megvan, 81 000 Ft-ba került.
  Bécs-Párizs repülő
  Párizs-Bayone TVG (itt sajnos a legdrágább jegyet kellett megvenni, hogy még aznap SJPP-ba érjünk. A korábbi és a későbbi időpontok olcsóbbak)Bayone-SJPP vonatjegy-ami most busz lesz 🙁
  Santiago-Madrid repülő (ez 10 000 Ft)
  Madrid-Bp repülő
  Szóval, nekünk ennyi……
  Gergő kérdései engem is foglalkoztatnak, ha tud valaki valami okosságot, írja meg!
  Ja! Hallott már valaki olyanról, hogy vazelinnel kel kenni a lábat :-), és akkor nem vízhólyagosodik ki?

 • Gergő

  Üdv!

  Szeretnék érdeklődni afelől, hogy sátorral érdemes-e nekivágni. Egyrészt azért gondoltam, mert idén ugye Szent Jakab éve van és a szállások igencsak tele lehetnek, másrészt meg költségben sem mindegy. Nem olyan vészes ez a napi 3-10 Euro, de ha ezt felszorzod, akkor – ha csak 25 éjszakát kell kifizetned az egész túrán – 20000-65000 Ft (260Ft/1 Euroval számolva) a megtakarítás. De legyen mondjuk 40000 Ft, ez egy félhavi fizetés. Ez persze akkor igaz, ha nem kempingben, hanem a természet lágy ölén állítod fel. Ennek viszont lehetnek előnyei és hátrányai. Előnye a költségcsökkentésen kívül az, hogy nem vagy településhez kötve, vagyis ha 32 km után a pusztán jön rád az alhatnék, akkor is meg tudsz pihenni. Hátránya viszont az, hogy cipelni kell a sátrat (már lehet egészen könnyűeket is vásárolni) vadkempingezés miatt fülön csípnek (ezt szeretném is kérdezni: engedik a vadkempinget?), továbbá problémás a tisztálkodás és könnyebb célpont vagy. No meg könnyebben kiesel a társaságból, de ezt nem tudom egyértelműen besorolni az előnyök vagy a hátrányok közé. Az nem okoz gondot, hogy nem puha a talaj, nagyon sokszor aludtam már sátorban hasonló többszáz km-es hegyi (bicikli) túrákon, ahol szintén menni kellett másnap, ha esett, ha fújt.
  Bennem ezek merültek fel, ahogy így morfondíroztam a problémán, de gondoltam megkérdezem a tapasztaltabbakat. Ti hogyan látjátok ezt?
  A választ előre is köszi!

 • Attila

  A költségekre visszatérve: én – pusztán sportból – minimum költségből szeretném megúszni úgy, hogy azért kölcsön cuccot nem kérek senkitől ( bár vannak komoylan túrázó, hegyetmászó barátaim )
  Gykorlatilag alig kell vennem valamit, van egy ezer éves fémvázas hátizsákom az jó lesz.
  Amit eddig vettem: elemlámpa (P3817, piros fénnyel is világit, félbe is lehet szerelni, ekkor csak 1 ceruzaelemmel megy, de könnyebb:-)), 5100 Ft, mikroszálas törülköző 2900 Ft. (Decathlonban, nagy méretű)
  Nagyjából megvan minden, a bringához kell vennem tartalél belsőket.
  Ja,és meg kelll tanulnom biciklit szerelni..
  Az út SJPDP-ig 2400 km, szerintem ez kb.60e ft.
  Ha találok útitársat ez felződik….

 • Baler

  Szia Attila

  A bekerülési költségekről annyit,hogy még fogalmam sincs róla,

  mert csak a repülőjegyem van meg oda- vissza Budapest-Barselona 20ezer.

  A többi csak kb.Hátizsákom kölcsön van,sportcipőt vettem 10ezer a többi csak

  filléres dolgok,ja bocsi + hálózsák a legkisebb 5 ezer

 • zizu

  :)) nekem kevesebb, mint 200.000-em van az egészre (ezt is 2-3 év alatt kuporgattam össze!)… ha hozzávesszük, hogy a “bármire bármikor vésztartalék” is ebben az összegben van benne, akkor maradjunk a 100-asnál. Tehát, Endre barátja, mint példakép a zászlómra tűzve! 😀
  A stoppolás nálam is lesz, félútról, addig egy barátom visz el kocsival.

  Amúgy ilyesmi tippeket én is szeretettel fogadnék. Nem smucigságból nem költenék, hanem mert “nincs” vagyis nincs annyi. 🙂 De megyek, és jó lesz:)

 • endre

  Na hát amit én tudok az egy barátom aki végigjárta. Ő legyen az igazi zarándokok példája. Nagyjából 50 euroval a zsebében indult neki az utnak. Stoppal jutott ki franciaországba. A szállásokon áltálban ö volt az utolsó, igy amit a zarándokok már othagytak a hütöben azt ette. Elég gyarkaran segitettek neki. De ezt már leglább egy éve mondta már nem emléxem tisztán hogy mik voltak még a túlélés kulcspontja. De lehet ezt igy is 🙂

 • Klári

  Szerintem is sokba kerül. Kb. ennyibe került nekem is (2009.május), mint neked. Pontosan nem számoltam össze, de plussz kiadások is jöttek. Cipőt kellett vennem, gyógyszerre kellett sokat költenem. Sok volt a vízhólyagom, volt, hogy 27 Eu-t hagytam a gyógyszertárban. Ugyanennyit taxira is költöttem, mert kórházba kellett mennem, hogy végérvényesen és szakszerűen ellássák a két tucat vízhólyagom. Utána a költségeim csökkentek.
  Ha újra megyek :), nem veszek előre repülőjegyet a visszaútra. Ez az egy rossz volt, azon sakkozni mindennap, hogy mennyit kell ahhoz teljesíteni, hogy elérjük a repülőt visszafelé. Érdemes előre lassanként beszerezni mindent. Semmim nem volt, se hátizsák, hálózsák, túracipő …semmi. Egy év alatt gyűjtögettem, az akciókat is figyelve a Mountexekben, mire összejött. Én is találkoztam olyannal, aki sokkal kevesebbet költött. Be is fizettük a szállásköltségét, meghívtuk egy tejeskávéra, szendvicsre, meg ilyesmi, de én már így 55 évesen nem szívesen kerülök ilyen helyzetbe.

Hozzászólás...

 

 

 

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett: (kattints)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*