El Camino – úti beszámoló

Gyere a Facebookra is!

Partnerek

Bognár Stúdió - SEO

RSS követés


Éppen frissülünk! Pár óra múlva gyere vissza, addigra működni fog minden!

Egészség, betegség és főleg a vízhólyagok a Camino alatt...

vízhólyag, caminoA vízhólyag az egyes számú főellenség a zarándok számára (kettes számú a completo (megtelt) felirat az albergue ajtaján).
Mint anti-sport-ember először csak pislogtam, mikor a caminós beszámolókat olvasva mindenhol előkerült a vízhólyag-kérdés. De komolyan vettem a dolgot és a következő tanácsok tudatában indultam és/vagy jöttem rá útközben:

– ne gyűrődjön a zokni
– ne legyen átázott a zokni, hanem vezesse el a nedvességet, illetve ugyanezért a cipő szellőzzön jól és ebben a kategóriában játszik még az álljunk meg gyakran, szárítsuk meg vagy cseréljük le a zoknit.
– létezik olyan, hogy túrazokni, amit ilyesmikre találtak ki
– ne szorítson a cipő és ne is lötyögjön benne a lábunk
– kitaláltak már olyan krémet, amelyik vízhólyag megelőzésre szolgál, növeli a bőr rugalmasságát és csökkenti a dörzsölődést. (Pl. jelenleg is kapható a Decathlonban, amit én megtaláltam annak idején vízhólyag megelőző krémnek.)
– olyan is van, hogy vízhólyag elleni tapasz (úgy értem, megelőző tapasz), de erről csak elméleti a tudásom, nem próbáltam.

vízhólyag cérnával

erős idegzetűeknek: vízhólyag cérnával. Modell: Ádám. Fotó: Csaba 🙂

Ha valahogy mégis megesett a baj, akkor a következőket lehet tenni:
(Én pl. a 14. napon szembesültem ezzel, amikor már kezdtem azt hinni, hogy ilyen elő nem fordulhat velem… )
– vízhólyagtapaszt rátenni (nálam Hansaplast volt, de nem voltam tőle elájulva, gyűrődött. Bár azt nem tudom, hogy másik féle a Compeed mit tudott volna tenni a pont a talp szélén lévő vízhólyaggal…
–  Veszel egy tűt és cérnát, és a lehető legközelebb a vízhólyag két széléhez átfűzöd a cérnát. Majd fertőtlenítővel pl. Betadine meglocsolod a végét. Ez az egész arra jó, hogy az átfűzött cérna elvezeti a nedvességet, előtte meg bevezeti a Betadine-t. Én erre még ráapplikáltam pár réteg gézt a mendegéléshez. És valószínűleg nem elég körültekintően fertőtlenítettem a tűt, mert a vízhólyagom nem volt nagy, de aztán egyre pirosabb és fájó lett körülötte.
– Lehet, hogy túraszandálban jobban elviselhető lesz a kezelés alatt álló vízhólyag, mint zárt cipőben.
– Remélem, Klári megírja kommentben, hogy ha elhatalmasodik a probléma, kórházban hogy kezelik meg hivatalosan.

Ezen kívül még az ízületek védelme lehet egy fontos kérdés:

– Túrabottal a térdet és bokát lehet tehermentesíteni.
– A hátizsáknak feltétlenül legyen olyan pántja, amit a derék alatt össze lehet kapcsolni – ez könnyít a váll és a hát dolgán, de lefelé terhel a csípőre és a láb ízületeire.
– A gazdaságos csomagolás – csodásan hat minden ízületre 🙂

Az jutott még eszembe, hogy van a zarándokok számára kialakított orvosi ellátás is, ezekről a zarándokszállásokon lehet érdeklődni vagy vannak olyan tartományok, ahol prospektust is lehet találni arról, hogy melyik településen mikor van “zarándok-orvos”. És mindenkinek legyen EU-s egészségügyi kártyája és utasbiztosítása, arra az esetre, ha valami nem várt dolog történne.

Írjatok, kérdezzetek és akkor teljesebb lesz ez a bejegyzés is. 😉

27 hozzászólás Egészség, betegség és főleg a vízhólyagok a Camino alatt…

 • Viki

  Sziasztok
  érdemes külön biztosítást kötni, vagy a meglévő itthoni alap biztosítás + Eu kártya fedezi az esetlegesen felmerülő költségeket??
  Köszönöm

 • Zoli

  Sziasztok!

  A másik fontos dolog, hogy a vízhólyag általában ott alakul ki, ahol az embernek bőrkeményedése van a lábán (Ezt érdemes megfigyelni!). Szóval nem árt elmenni az út előtt ezt rendbe rakni, illetve az úton is figyelni rá.
  A cérnás, tűs, betadine-es megoldás tényleg nagyon használ, ha már kialakult a vízhólyag. Fontos, hogy éjszakára is csináljátok ezt meg!

 • Az a kép nem semmi!! nekem is volt sajna vízhólyagom de szerencsére nem volt olyan nagy

 • Sanko

  Köszi Z!
  Ma jött meg a kártyám, csupán 1 hetet vártam rá, viszont direkt ráírtam, hogy telefonon értesítsenek, hogy elkészült a kártyám és személyes átvételt is X-eltem, hát persze, hogy egy felbontott levél várt otthon, amit nem akartam, de mind1. Rohadtul berágtam de próbálom elfelejteni.
  Ja és aki ki akarja váltani, annak ajánlom, hogy egyből írjon a területileg illetékes Egészségbiztosítási pénztárnak, hogy Excel-ben küldjenek egyet, mert a honlapon csak valami szart találtam.

 • Sanko

  Köszi Z!
  Ma jött meg a kártyám, csupán 1 hetet vártam rá, viszont direkt ráírtam, hogy telefonon értesítsenek, hogy elkészült a kártyám és személyes átvételt is X-eltem, hát persze, hogy egy felbontott levél várt otthon, amit nem akartam, de mind1. Rohadtul berágtam de próbálom elfelejteni.

 • Kornelia

  Én örülök, hogy az eladóra hallgattam amikor a bakancsomat vettem, 2 számmal volt magyobb mitn a lábam, és ezt akkor januárban túlzásnak tartottam, de menetközben jöttem rá, hogy bizony kellett, Mert be dagadt a lábam, pedig még meleg sem volt.
  Hirstalg és egyetlen vizhólyag nélkül megúsztam.

 • Zoli

  SZiasztok!
  Igaza van Marcinak. Bár én inszalag gyulladással is mentem tovább. A nemzetközi TB kártyának köszönhetően ingyen vizsgált az orvos és csak 6 euro volt az ibuprofenes krém és tabletta, ami hamar rendbe tette a lábam.
  A hólyagok ellen a jó zokni és a rendszeres szellőztetés (zoknicsere) és krémezés a legjobb. (No meg persze a bejáratott cipő)
  Üdv: Z

 • marci

  Szerintem a vízhólyag még a lazább egészségügyi problémának számít, attól még lehet gyalogolni. Meg kell varrni, persze fáj, de 1-2 km gyaloglás után elmúlik a fájdalom és majd csak este tér vissza vagy napközbeni cipőlevételnél.. Ami sokkal nagyobb probléma, az az Achilles-ín begyulladás, a bokadagadás, a térdfájás. Utóbbira kiváló a térdszorító, Rossmannba vagy DM-be kapható kb 300 ft-ért. Az Achilles-ín begyulladás-bedagadás K.O., nem nagyon lehet továbbmenni…

 • Kornelia

  Én egy finn lánynál láttam kinezi tapaszt, vettem is utólag, mert a térdemnek annyi lett. az orvos szerint a tapaszok szine nem mindegy, a fekete a legerősebb, de nekem a piros meg a kék is megfelelt, e nélkül mégegyszer nem indulnék el.
  A vízhólyag: megelőzni kell, esténként, de néha még utközben is kenni a lábat. ha tehettem kibujtam a bakancsból egy kis szellőzésre, de láttam olyat is a patakban vett lábfürdőt.
  Én egy tüdőgyulladással jöttem haza, de nagyon hideg volt, végig esett, menetközben aszpirint szedtem, így birtam ki.

 • Sanko

  hello!
  engem érdekelne ez az eu kártya, utánanéztem, de átirányít az aktuális ország honlapjára, hogy intézzem!? valaki segítene ha olvassa ezt? jún 6-án megyek hollandba.
  Köszi!!

 • amanithis

  sziasztok,

  engem az első 8 napban nem kapott el egyetlen vízhólyag sem, irigyelt is mindenki, viszont utána bepótoltam. a talpamon végig fel kellett vágni a bőrt, mert a tű-cérna verzió már kevésnek bizonyult. olcsó és egyszerű trükk (férfiaknak is! :)) a szárny nélküli betét, a ragasztócsík szépen tapad a lábbeli aljába, nem mozdul el, és gyönyörűen felszívja a távozni kívánó gennyet / vért.

  az ízületekre érdemes odafigyelni, tényleg csak a legszükségesebbet cipeljétek magatokkal. nekem először a jobb térdem lett labda nagyságú, majd az achilles-eim dagadtak hatalmasra, amitől a magasszárú bakancsomat nem tudtam felvenni többet (nem tudom, más is tapasztalta-e, de a napi több óra gyaloglástól eleve egy számmal nagyobbra dagadt a lábfejem, vegül Burgos-ban vettem egy 41-es Chiruka túracipőt, ami olyan volt a lábamnak az Út hátralevő részében, mint az álom)

  két éjszakát aludtam Estella-ban (a térdem miatt nem tudtam lábra állni), de nem találkoztam semmilyen bogárral. viszont a szállás mellett ingyenes vöröskeresztes ellátás van, ahol kennek, nyújtanak, masszíroznak, terápiáznak beteg lábakat, és pár jó szót is kap az ember, ha érti, ha nem 🙂

  ?Buen Camino!

 • hzoleee

  A poloskákról, bolhákról és egyéb apróbb szörnyekről csak annyit, hogy valóban léteznek. Talán november – decemberben nem olyan aktívak, mint nyáron, de egy japán társamnak iszonyatosan nézett ki a bokája mire Leonba értünk (neki egyébként amúgy is elég érzékeny volt az immunrendszere). Többen gyanították, hogy a bolhacsípések miatt és jó néhány rémtörténetet is hallottam ekkor. Másoknak azonban nem voltak ilyen problémái sem Estellaban, sem Rabanalban. Szerintem, ha biztosra akarsz menni, akkor aludj mindig a saját hálózsákodban és nem ne az alatt vagy a felett és pláne ne anélkül, a helyben kapott takarókat pedig ne használd, ha nincs bizodalmad. Belátom nyáron nem egyszerű a hálózsákban aludni, nos nekem ilyen problémám nem volt decemberben a hegyekben :).

 • hzoleee

  Sziasztok, én november elején indultam és december közepén jöttem vissza. Csodálatos volt az út, az idő pedig szinte végig fantasztikus. Ami az egészségügyi problémákat illeti természetesen én is találkoztam a vízhólyaggal. Először nem vettem komolyan, aztán egyre csúnyább lett végül vettem rá vízhólyagtapaszt. Amit nem tudtam, hogy nem szabad levenni (meg kell várni, amíg magától lejön), mivel olyan erősen feltapad, hogy szinte eggyé válik a bőröddel. Najeraban levettem és vele az egész vízhólyag leszakadt, bevérzett…, szörnyű volt. Másnap papucsban folytattam, ettől a bokám ment tönkre, majd végül az egészet megfejeltem egy torokgyulladással, így 2 napot pihentem Santo Domingóban. A köhögés és a nátha még sokáig megmaradt. A bokám azonban továbbra sem javult, illetve újabb és újabb vízhólyagok jöttek. Végül Leonban vettem egy profi spanyol túrabakancsot (Bestard), egy számmal nagyobbat, goretex-el és vibram talppal ahogy kell, ettől minden láb problémám elmúlt, öröm volt menni benne. Szóval mindenkinek ajánlom az út előtt egy hasonló minőségű bakancs beszerzését. Én sajnos nem tettem és a saját káromon kellett tanulnom. Egyébként Santo Domingoban voltam kórházban egy igazolás miatt (csak így maradhattam 2 napot az albergeben), az ellátás és a színvonal első osztályú, semmit nem kértek tőlem.

 • Owl

  Engem daganat miatt operáltak és utána indultam el az útra. Mind a spanyol orvosokról, mind a gyógyszerészekről a legjobbakat tudom mondani. Mivel Obanosban akkorát estem, hogy megrepedt a medencecsontom, azt soha életemben nem fogom elfelejteni, hogy a következő 4 kilométert a mentős ellátás után hat óra alatt tettem meg (araszoltam végig és aztán Logronóban láttak el gyógyszerrel, pótfecskendőkkel, ampullákkal, jó tanácsokkal, mindennel, amire csak szükségem volt ? igaz, kitartóan és sikertelenül próbáltak meg lebeszélni az út folytatásáról). A TAJ-kártyámat se kérték sehol, mondjuk, elég volt látni rajtam a heget. Viszont a tetemes mennyiségű fájdalomcsillapító miatt vittem magammal külön egy orvosi igazolást, nehogy félreérthető legyen. A vízhólyagokra én még Pamplona előtt kaptam a legjobb tanácsot: ha van forrás a közelben , gyorsan le a cipőt és lábat kell mosni a hideg vízben. és ajándékba kaptam két pár igen spec. túrazoknit, azt ma is ereklyeként őrzöm. Nagyon megtérülő befektetés, ilyet kell kérni karácsonyra, mert az ára sajnos elég borsos.

 • Andrea

  Sziasztok, én augusztus végén mentem ki és október elején jöttem vissza. A betegségekről csak annyit, hogy egyszer influenzás lettem és egy hétig küszködtem, de nagyon pozitív a tapasztalatom az orvosi ellátással kapcsolatban. Akinek nincs itthon érvényes TB-je az ugyan bajban lesz itthon, mert ki kell fizetni a nem olcsó ellátást, de aki fizeti itthon a TB-t, annak egy fillérjébe sem kerül. Aki nem akar dokihoz menni, nyugodtan fordulhat a gyógyszertári dolgozókhoz, mert nagyon korrektek.
  Viszont nekem nem a vízhólyag okozott szenvedést, hanem az ágyi poloskák. Ráadásul több helyen is találkoztam velük. A csípésük rettenetesen viszket és nagyon nehezen gyógyul. A csípés feldagad és véraláfutásos is lehet. Láttam olyan zarándokokat, akiket brutálisan összecsipkedtek a kis szörnyek. Szóval nem árt ha beszereztek valami poloskairtót is az útra.

 • rózi70

  Libi:
  Nincs mit! 🙂
  Igen jó volt, nagyon-nagyon jó! Visszamennék, bármikor. Remélem lesz megint lehetőségem rá egyszer még legalább…. 😀

 • Libi

  Rózi70, köszönöm szépen, ennél jobbat nem is mondhattál volna. Remélem jó volt a Caminód 🙂

 • rózi70

  Libi:
  Iható a csapvíz mindenhol,mi végig azzal töltöttük meg a vizes palackjainkat,semmi gond nem volt. Az Út mellett források,kutak vannak, nagyon jó, friss vízzel, ha nem iható,akkor azt odaírják, figyelmeztetnek. (2 hete értem haza,friss az infó! :DD )

 • Libi

  A legújabb kérdésem az lenne, hogy a csapvíz milyen minőségű Spanyolországban? Bátran lehet inni? A családom a napokban rámhozta a frászt vízfertőtlenítő tablettákkal és napi ásványvízzel… Ilyen súlyos lenne a helyzet?

 • Monique

  Igen, valoszinuleg valami eros allergia alakult ki a csipesekre, s en egyebkent is rosszul toleralom az allatokat, amiknek 4-nel tobb labuk van. 🙂 Az Ut is azt hozza, amit az embernek fel kell dolgoznia, hat tudtuk ezt is… 🙂 De a hely tul szep ahhoz, hogy ne menjek vegig soha, meglatjuk. Lehet, hogy 2. nekifutassal inkabb leszek finnyasabb a szallasvalasztasnal es megyek inkabb telen, bevallalva hogy gyakrabban esik. Legalabb csend van, amit sokszor hianyoltam, es nem akkora zarandokforgalom, mint az M7-esen. 😀 Az kisse megviselt, hogy haza kellett jonnom, de annak nagyon orulok, hogy az a szazvalahany km megvan.

 • chiara

  Hú, Monique! Remélem, azért nem keseredtél el, még lehet, hogy vár az Út vissza… Ehhez valami speciális érzékenység kell a csípésekre?

 • Monique

  Sziasztok,
  Én megint a kivételek közé tartozom, fel kellett adnom az utat.
  Nem volt vízhólyagom, az egyetlen amit összeszedtem, azok csípések. Az elsőkre emlékszem, h valahol kint vmi bögölyféle lehetett, amit aztán a logronoi kórházban le kellett csapolni és még mindig nem gyógyult meg, viszont Rabanal del Camino után reggel határozottan tele voltam hatalmas viszkető foltokkal meg hólyagokkal. Újra orvos, injekció, antihisztamin, és még semmi javulás. A 2. doki szerint ez bolhacsípés (arrafelé sok az állat a rétek miatt), de láttam én poloskát is az udvaron. Szóval még nem tudjuk, mi volt, egyenlőre a cuccaim egy nylon zsákban karanténban, hogy ha kell, kidobjam az egészet, mert pl. a poloskát nem nagyon lehet irtani. Szóval nem árt az óvatosság, egy koreai pár ugyanezért adta fel az útját, a logronoi kórházban találkoztunk, a lányzónak rögtön be is kötötték az infúziót. Ők Nájerában szedték össze, és a Los Arcosiak szerint az Albergue Municipalnak sincs jó hÍre Estellában. (Azért elég sokan megszállnak ott visszatérően is, és igazából bárki viheti magával tovább bárhova, ha fertőző élősködő.) Azt is tudom, mindenkinek más jön, ahogy nézem, keveseknek adatik ez az öröm, de ilyen is van. Sajnálom, hogy haza kellett jönnöm, az út egyébként gyönyörű, megcsinálható, bár most rengetegen vannak.

 • bringi

  Most en is ibuprofeint szedek, gyogyszertarban kaptam, 2 euro. Nem kell recept sem hozza. Tegnap kezdtem el, ma mar 34 km-t mentem

 • Jutka

  Nálam is jelentkezett az inszalag gyulladás, nekem a napi többszöri ktémezés (Perkinsdol, amit itthonról vittem) és 1 nap pihenő rendbe hozta.

 • chiara

  Szia Zoli! Köszi, hogy megosztottad ezt az élményt!!!
  Pont így volt velem is, hogy senki sem mondta, hogy ínhüvely- és ínszalaggyulladás is létezik… pedig valamelyik a kettő közül megtörtént a bokám-sarkam környékén az edzések miatt, az indulás előtt. De akkor elmentem egy Camino-Klubba, ahol annyi történt, hogy leültem egy lány mellé, akinek még messze volt az indulás és elmesélte, hogy a bokája két oldalánál fáj neki, ha sokat megy és már volt orvosnál és ínhüvelygyulladásnak diagnosztizálták és talpbetét + gyulladásgátló krém + gyógyszer kombóval gyógyítják hivatalosan. Az első kettő már megvolt (Scholl talpbetét zselés sarokrésszel + már nem emlékszem melyik gyulladásgátló krém) nekem is, aztán felfedeztem, hogy a háziorvosom által felírt, nem is tudom, miért kiváltott Nidol nevű gyógyszer hasonló hatóanyagú, mint amit neki írtak (Movalis). És meg is oldódott nagyjából a fájdalmas rész, mire a Camino elejére értem, 2-3 nap viszonylagos kímélés és kezelés alatt.

 • Zoli

  Kedves Leendő Zarándokok!
  Én a napokban értem haza és 27 nap alatt értem SJPDP-ból Compostellába. (Nem ez volt az eredeti terv, de sietnem kellett)
  A szokásos vízhólyagon kívül -amik megvarrva és fertőtlenítve szépen gyógyulnak-, a második héten begyulladt a bal lábam sípcsontja előtt az ínszalag (tendinitis). Erre senki nem hívta fel a figyelmem, pedig sok blogot olvastam. Jó pár hasonló esetet láttam kint… Végül orvoshoz mentem, (nemzetkozi tajkártyával ingyenes)ahol kaptam gyógyszert és krémet(6 euro összesen). A nevére már nem emléxem, de ibuprofen hatóanyagú volt. Pár nap alatt úgy rendbe jött a lábam, hogy a napi 30 km-ek meg se kottyantak.:-)
  Csak azért írtam mindezt le, hogy erre is fel tudjatok készülni.
  Buen Camino
  Z

Hozzászólás...

 

 

 

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett: (kattints)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*