El Camino – úti beszámoló

Gyere a Facebookra is!

Partnerek

Bognár Stúdió - SEO

RSS követés

Repülő, vonat, busz, kocsi? Hogyan lehet eljutni a Caminora?

Utazás - El CaminoA legegyszerűbb dolga azoknak lehetett az utazás szervezésével, akik a házuk kapujából indították a Camino gyaloglós részét. Mert ilyennel is találkoztam… 🙂

Nekem a legegyszerűbbnek és legolcsóbbnak azt tűnt, hogy odafelé WizzAir-rel Párizsba repültem (jujj-jujj, most olvastam, hogy a WizzAir megszüntette a Budapest-Párizs járatokat, de van helyette EasyJet!), onnan egy éjszakai vonattal Bayonne-ba, ahol reggel 1-2 óra várakozás után indult egy másik vonat Saint Jean Pied de Portba. Az első két jegyet interneten keresztül vettem, saint jean-i vonatjegyet, meg kasszánál Bayonne-ban.

Visszaúton más a helyzet, mert van repülőtér Santiago de Compostela mellett, csak azt kell kisakkozni, hogy hol szálljon át az ember Budapest felé, mert persze közvetlen járat nincs. Én Madridon keresztül jöttem. Szintén netes jegyvásárlással, pedig a visszafelé szóló jegyeket nem itthon vettem, hanem útközben.

Ádám pl. Londonon keresztül Pozsonyba érkezett, ahová kimentek elé.

Nézz el a Camino linkekhez az utazásszervezéshez…

Jó lenne, ha más Caminot megjárt ember is leírná, hogy még milyen alternatívák vannak. Meg, hogy ha nem Saint Jean Pied de Portban kezdi az ember, hogy lehet eljutni pl. Roncesvallesbe, Pamplonába, Burgosba vagy Leon-ba?

Hozzászólás...

 

 

 

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett: (kattints)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

491 hozzászólás Repülő, vonat, busz, kocsi? Hogyan lehet eljutni a Caminora?

 • Vizin Anita

  Sziasztok Caminósok!

  Tavaly nyáron megjártam a francia utat, amely hatalmas élmény volt, az idén júliusban pedig a portugál utat tervezem. Mivel ez az út nem annyira népszerű, a segítségeteket szeretném kérni. Szívesen fogadok minden információt azoktól, akik már megjárták, akár az útvonal szakaszolását, akár a szállásokat, vagy bármilyen hasznos tudnivalót illetően.
  Előre is köszönöm!

  Üdv: Anita

 • Erika

  Szia Krisztina,
  azt mondják a nagyok nincsenek véletlenek 🙂
  Én tavaly mikor megtettem az utat, előtte kiléptem és még nagyon sok hasonlóság van közöttünk 🙂
  Ha van kedved – egyéb belsőbb dolgokról beszélgetni – átválthatunk privátba levelezésbe is. Természetesen irj itt is bátran bármi kérdésed van.
  Tavaly óta mindenkiért szorítok, de most érted is hisz egy kicsit talán tudom mi az ami belül van és végbemegy benned.
  Egy személyes gondolat.
  Sokan találtak utitársakra az út alatt én mégis azt hiszem nekem az volt a jó hogy amit az út adott azt elfogadtam de nem kerestem igazából a társaságot, igaz az mindig hozzám “csapódott” 🙂 igy azt is el kellett fogadnom 🙂
  Légy az úton egyedül de fogadd el a mosolyokat és a pár perces/órás együtt bandukolást azoktól akik időről időre hozzád csapódnak, de ha beérsz a szállásra légy nyitott az emberek felé. Ismerd meg mások történetét hogy miért vannak ott ha megtisztelnek bizalmukkal. Mindenki tudni fogja az úton hogy van-e rá szükség vagy sem, te is érezni fogod ezt és éreztetni azt ha egyedül akarsz maradni, ha tetszik ha nem 🙂
  Természetesen voltak akik igaz barátságra leltek, vagy épp megerősítettek azt ami már volt… mindenki a maga útját járja végig ha akarjuk ha nem. Nincs jó vagy rossz tapasztalat/ jó út vagy rossz út. Csak a sajátunk van.
  Csak ügyesen és elszántan a munkahelyen ;)ahogy Joda mondaná az erő veled van 🙂 oké befejezem.
  Ja ha módodban áll és van hozzá afinitásod tanulj spanyolul, nem azért hogy tájékozódj hanem hogy kapcsolódj másokhoz.
  Buenos Diaz 🙂

 • Krisztina

  Erika! Nagyon köszönöm, a hozzászólásodat! Sokat segítettél!Mert én is így gondolkodtam,hogy az út kb. 2/3-ánál lehet látni,hogy mi a helyzet..persze,ha meg kell tapasztalni a nehéz hazajutás élményét,akkor minden felkészülés ellenére is nehéz hazajutás lesz…hiszen pont erről szól ez az Út….Mindenki csak azt kapja,ami kell neki (rablás,hányás,bogárcsípés, nincs hol aludni,vízhólyag,szomjazás,éhezés)
  Én ezt egy önismereti utazásnak szánom így 42 évesen…spirituális körökben ez egy jelentős év az ember életútján…
  Viszont kapásból úgy elindulni,hogy kényszerítve vagyok a gépnek….már most nyomaszt:) persze ezt is ki lehet elemezni :)Mert az Út nem SJP-ban kezdődik!!!Hanem amikortól a döntés megszületett…már most a felkészülés elején rengeteget tanultam magamról 🙂 Amint látom,már 3an megyünk május elején 🙂 de izgi! Nekem most jön a munkahelyi elkéredzkedés nagy feladata,épp két munkahely közötti váltás…

 • Kornelia

  Ha valakit érdekel: Május elején megyek Valenciába. Szívesen segítek az odaútban a szervezésben és az első 1-2 napban. (sajnos nekem 1 hét mulva vissza kell jönnöm, tehát egyedül kell mennie.) Szeptember közepén megyek ismét, még nem dönöttem, hogy Levantét folytatom, vagy Sevillából indulok.

 • Kornelia

  Bár nem engem kérdeztél, de mivel tavaly 2x voltam, talán érdekel a tapasztalatom:

  Az Európa busz 200? oda és annyi vissza is. (volt olyan zarándoktársam, aki már másodszorra nem velük jött, mert először is megbánta 36 órás autóut, és a Sanntiágói visszaútra is 1 napot várt a megbeszélthez képest)

  Ha nem kötött az időpont az indulásnak, ennyiért kényelmesebben is utazhatsz.
  Én először ott vettem meg vissza a jegyet, de legutóbb már itthonról ugy indultam el. A repjegyek naponként vátoznak, úgyhogy folyamatosan nézni kell. Legutóbb inkább maradtunk még pár napot Santiágóban mert az érte meg jobban, mint a repjegy korábban.
  Visszaútban érdemes egy Santiágó-Barcelőna jegyet venni – ami kb 40? és ott egy hostelben foglalni, városnézéssel – és ugy haza. A Repjegynél nézegessél Bécsi vagy Müncheni indulásokat is mert onnan több száz ?-val is olcsobb lehet – még a vonatjegyyel együtt is. Ha átszállással kell utaznod odafelé feltétlen bucholjál szállást, hogy ha le maradna a csomag, legyen hová szállítani, de inkább választd a több átszálló időt, mert 1-2 óra nem elég a csomagok átrakaására.
  vonattal sem lehetetlen menni, mert Párizsból már jó a közlekedeés, de a vissza útra is jó a vonat, mert egy 5 napos InterrailPass ami 260? haza tudsz jönni, és még marad idő városnézésre is visszafelé (érdemesebb itthon meg venni, ha nem beszéled a spanyolt vagy jól az angolt).

 • Erika

  Szia Kriszta,

  én ahogy csináltam:
  az út közepén vettem meg a jegyet amikor már láttam hogy milyen erőnlétben vagyok és meg tudtam biztosra saccolni hogy hány napra van még szükségem. Nekem végül is olyan jól össze jött ez hogy eljutottam Muxiaba és utána mentem el Fisterraba. Nem kellett rohanom sehová és jó volt hogy a szomorúságom ellenére hogy vége van valaminek elégedett voltam azzal hogy amit kitűztem magamnak azt megcsináltam.
  Gyere vissza máshogy ne a busszal. Én Sarrianában nyomtattam ki a repjegyemet, igaz egy barátnőm vette meg itthon amit kinéztem, igy találtam biztonságosabbnak és volt rá lehetőségem. Azt hiszem viszont hogy biztosan van olyan lehetőség hogy biztonságos az internet kapcsolat valahol út közben ha nincs barát aki bevállalja ezt a vásárlást.
  Ja egyre több helyen lehet nyomtatni amúgy csak én Sarrianárol tudtam és mire oda értem már tudtam hogy meddig maradok.
  J

 • Krisztina

  Erika! Köszönöm a válaszod,szívemből szólsz…ha el tudok menni,akár 40 nap is a rendelkezésemre fog állni,és eszemben sincs rohanni,pont ahogy írtad.Sőt különösen nem azért,mert megy a buszom hazafelé :)Ezért aggaszt, hogy ők ilyen rövid időt adnak,nyilván a sofőrök nem akarnak és nem is tudnak ott szálláson napokat eltölteni. Lehet az lesz,hogy oda felé velük,de visszafelé a szokásos,amit olvasni lehet. Azzal kapcsolatban az érdekelne,hogy ráérek ott megrendelni a repjegyet hazafelé?Mondjuk,amikor beértem Santiagoba, mert Finisterre még úgyis 3 nap.Vagy ezt az egészet mindenképpen előre,még itthon vegyem meg?

 • Erika

  Szia Krisztina,
  sajnos a busszal kapcsolatosan nem tudok segiteni. Viszont nem szeretnélek elkeseriteni de szerintem a 30nap nem elég Finisterre-ig max de nagyon szűkösön ha buszra szálsz mondjuk Compostella-ba bár akkor pont azt a részt hagynád ki ami szerintem nagyon gyönyörű. Természetesen ez egyéni saját vélemény 🙂 Én 34 nap alatt tettem meg az utat, igaz az idő sem kedvezett, viszont egyetlen egy nap volt hogy 12km mentem csak a hóvihar miatt. A többi nap mind 20km felett volt sőt inkább mind közelített a 30hoz. Volt olyan nap hogy 37km mentem. Ez szintén egyéntől függ, de majd rájössz hogy nem akarod az egész camino-t “csak végig rohanni”.
  Buen Camino

 • Krisztina

  Sziasztok!
  Május elejére tervezem az utat, és felmerült bennem az europabuszos kiutazás…még ha kicsit drágább is..vagy sokkal? mert már kavarognak a számok a fejemben…jó sokáig visszaolvastam a kommenteket,de csak kettő bejegyzést találtam….valakinek több infója róla? Kicsit aggaszt,hogy a visszaút 30 nap múlva van,én Finisterrébe is el szeretnék jutni.Még az alap utat sem hiszem,hogy belefér 30 napba. Köszi!

 • marceeee

  Üdv.
  Csak megerősíteni tudom a leírtakat. Tavaly ápr. 21-én indultam SJPDP-ből. A Pireneusokban térdig érő hó volt a hegytetőn. 2-3 hétig rengeteg eső, szél, napközben 6-8 fok körül. Valahogy engem elkerült a havazás, jégeső, de hallottam a rémhíreket útközben. Állítólag ez az időjárás nem megszokott ott az évnek abban az időszakában, extrém volt a tavalyi. A szállások zsúfoltak voltak már ápr végén-május közepén.

 • Bob

  Kedves Péter,
  csak megerősíteni tudom az Erika által elmondottakat, azzal kiegészítve, hogy elindulni bármikor érdemes a Caminon! 🙂 Én április 3-án indultam SJPDP-ből és Pireneusokon való átkeléskor még nem lepődtem meg, hogy hófoltok vannak és megfagyott a hátizsákomban a csoki (így is izzasztó volt a hegyen az átkelés) de akkor is egy havas reggelre ébredtünk amikor Burgosból elindultunk ez valamikor április közepén lehetett (itt többen valamelyik nagyobb bevásárlóközpont felé vették az irányt, hogy sálat és kesztyűt vegyenek) pár nappal később a Mezetán jártunk amikor a pulóverem ujján lyukat vágva csináltam alkalmi kesztyűt, míg Simon barátom zoknit húzott a kezére … Carrion de Los Condes előtt olyan széllökések voltak, hogy csak úgy tudtunk menni, mint részegek a kocsma zárása után, Santiagoban minden nap esett az eső. Ja majd el felejtettem Triacastelánál mennydörgéssel kísért hózápor volt (ez már április végén), Logronoban jégeső 🙂 De ha azt kérdezed érdemes-e ilyenkor elindulni, én azt mondom igen …
  De ne a felszereléseden spórolj, mert az megkönnyíti a dolgot pl mindenképpen olyan kabátot vigyél, ami lélegzik (időnként helyetted is :)) mert hiába vízálló, ha alatta beleizzadsz (tapasztalat nekem ilyen volt 🙁 ) az alsóruházattal szemben a legfontosabb követelmény, hogy gyorsan száradjon (ha mosol fontos lehet … van általában szárító is, de az újabb eurókba kerül), sapkát és sálat mindenképp vinnék (kalapot vittem, mert én napra számítottam), hálózsákból én egy 2,5 kilóst cipeltem végig (nehéz volt és nagy darab, de pihenéskor meleg)nadrágomat 3 nap után újra cseréltem, vettem Pamplonában egy extrem felíratú túranadrágot 36 euróért (ez nagyon jó befektetés volt mert könnyen száradt, ha megázott) … stb
  Szóval a lényeg, hogy tavasszal mindenképpen változékony időre készülj több szeles nappal (nem véletlen hogy a hegygerinceken végig szélturbinák forognak) a mi szezonunknál valószínűleg jobb idő lesz, bár én beszélgettem egy francia úriemberrel, aki azt mondta, hogy ilyenkor ő nem szeret caminozni (többször volt) mert túlságosan szeles az időjárás. Nyáron meg meleg van és tömeg 🙂 Én mindenképp egy főszezonon kívüli időszakot választanék, mert ilyenkor nem kell versenyezni az ágyakért tehát nem szükséges még a sötétben elindulnod, könnyebb beosztani a vízadagodat (még így is jártam úgy, hogy nem találtam időben ivóvízcsapot közterületen) szóval mindennek van előnye és hátránya is, az egész tőled függ, hogy a javadra fordítod-e illetve hogyan éled meg.
  Előre tervezéssel kényelmesebbé teheted a zarándoklatot, de azért a zarándoklatnak a nehézségek legyőzése az értelme. És én tudom bármit viszel magaddal meg fogsz vele birkózni, vagy egyedül, vagy mások segítségével!
  Buen Camino!
  BÚÉK!

 • Kornelia

  J.Péter: én voltam tavaly tavasszal és ősszel is, de megfogadtam, hogy soha többet nem megyek csak nyárom. Még ha jó is az idő, soha egy pillanatra sem tudtam leülni, leheveredni a fűben. Későn kell a nap (október elején 9 körül) a szállások hidegek, párásak, nincs az a ruha ami 1 nap alatt megszárad, ha nincs szárító. Reggel vizel bakanccsal indulni nem öröm. a toll mellényem nem maradt le rólam, 2 pulóver kell, mert az egyik mindig rajtam, a másik vizes. Finisterrében is ragyogóan sütött a nap, de sapka-kabátban üldögéltem az óceán partján (amugy galicia időjárása olyan mint London, nincs hideg, de megleg sem soha.)

  Idén is csak szeptember második felében tudok menni, de Sevillaban kezdem az utat, mert azt még decemberben is lehet járni, csak éjszaka van hideg, és ha már nappal is hideg vann akkor Salamanchaban vonatra szállok 🙂

 • J Péter

  Igazából kabátot és egyéb olyan cuccokat nem szeretnék cipelni a hő háztartásom fenntartásához kell.

 • Erika

  Szia Péter,

  az idő kiszámithatatlan 🙂
  Én tavaly március 30án indultam tehát áprilisi hónapot töltöttem el, de a hóvihartól a jégesőig minden volt és sajnos a 34napból ird és mond minimum 30nap ezzel telt. Viszont előtte évben ugyanerről az időszakról azt mesélték hogy csodálatos idő várt rájuk és talán csak ezer évben egyszer fordul elő az ami tavaly 🙂
  Tehát rizikó mi lesz de szeritnem már a márciusi hónap vége és az áprilisi hónap is tökéletes az úthoz, nincs nagy tömeg a szállásokon és az idő elég kellemes HA süt a nap 🙂
  sok szerencsét.
  Erika

 • J Péter

  Sziasztok

  Tavasszal mikortól érdemes elindulni, hogy az időjárás már különösebben nem nehezíti meg zarándoklatot?

 • marci

  Szia Kornelia,

  Igen, a kikotoi hajokazas megeri. Nekem az tunt fel, hogy az atlagos nyugat-europai arakhoz viszonyitva milyen olcso hely. Camino utan mentem oda, az ut alatt megszokott arakhoz kepest is olcsobbnak tunt nekem. Szerintem baromira erdemes megnezni.
  udv

 • Kornelia

  Porto nagyon jó hely, kicsit olyan mint Pest, nagyon otthon érzi magát az ember, én nem akartam, de a csomagokra várva kénylen voltam +1 napot ott tölteni, a városnéző busz szépen körbe visz, és a kikötői hajókázásra is érdemes befizetni.
  szerintem nem különösen szép, de az őceán miatt nagyon különleges város, ha tehetném elmennék.

 • marci

  Szia Kornelia,

  Es hogy tetszett Porto?

 • Betti

  Kedves Kornélia!
  Nyáron szeretném végigjárni a portugál utat. Lenne néhány kérdésem mindenfélével kapcsolatban. 🙂 címem: kiss.beata@gmail.com
  Üdv: Betti

 • Kornelia

  A Portugál utra készülők figyelmébe ajánlom: Az átszállás miatt előfordulhat, hogy a csomag lemarad a repülőgépről, ezért érdemes szállást foglalni Portoban. Nagyon Tudom ajánlani a Tattva Hostelt, 16? reggelivel, és minden van, nagyon kellemes kis hely,a belvárosban van, közel a pályaudvarhoz és a katedrálishoz

  az időt jól el lehet törletni városnézéssel, több városnéző busz is indul.

  Mindenképpen az óceánparti utat ajánlanám Rates felé. Nincs ugyan kijelölve, de nem lehet eltévedni, mert az óceán végi a baloldalon van.

  Szállást az utikönyv a Lavra kempingben ajánl,15? de ha még rá szánunk egy kicsit és még 4 km-t akkor Villa Cheben van egy magán Panzió 20? reggelivel, oceánra néző balkonnal, ahonnan a naplementét lehet nézni.
  A jelzés továbbra is rossz, de RAtes előtt – ahol a régi ut becsatlakozik már rendes jelzés van.

  Találkoztam többekkel akik Liszabonban kedték, Fatima érintésével, de végül is busszal jöttek, mert jelzés szinte egyáltalán nincsen, ezt érdemes bekalkulálni.

 • Zolee

  busszal kb 35 óra

 • Zolee

  Gabesz ! A kiutazásig is keresek útitársat de ha egy hétre mész lehet jobb lenne repülővel menni mert gyorsabb .

 • Gabesz

  Szia Zoli!

  Én is szeretnék abban az időszakban elindulni, de a munkám miatt kb. 1 hetet szánnék rá, szal nem a teljesre mennék 🙂

  Üdv,

  Gabesz

 • Nyáriné Záncky Mária

  Kedves Zolee!
  2012 áprilisában indultam Európabusszal Sjpdp-ba, és jöttem vissza június elején Santiagóból szintén velük. Az út nagyon hosszú, és kényelmetlen kis busszal.(oda szombat 09,00-től vasárnap 16,00-ig, vissza hétfő 12,00 órától, szerda 06,00-ig tartott az út)Gondold meg.Szívesen segítek ha tudok.

 • Zolee

  2013 május végén június elején mennék Sjpdp ba útitársat keresek. Europabusz vagy wizz air még nem tudom az menetet.

 • Kornelia

  Marci: szerintem meg lehet csinálni, persze, ha mégis olyan az idő, akkor buszra kell szállni. Idén áprilisban voltam, Burgosban -4° volt. Én a Tinea utáni szakaszt busszal tettem meg Grandasig, mert a hóekék csak a közutat takarították, és egyedül voltam, nem akartam kockáztatni.
  Tehát tök mindegy mikor indul az ember.
  Minden a felszerelésen múlik. Isotherm matte legyen a zsákban, ha mégis le kellene ülni.
  Egyedül azonban nem indulnék el, mert nem találkozik senkivel az úton, és a francián vannak hosszú szakaszok, ahol semmi sincs.

  Kiváncsian várom, nem csak a végeredményt, de a felkészülésről szóló hireket is.

  https://www.facebook.com/groups/2201125699/ szerintem ezen a facebook oldalon szivesen adnak felvilágosíást a zarándoktársak.

 • marci

  Aha, szerintem is SJPDP-Roncesvalles szakasz le lesz zarva, de ehhez nem feltetlenul kell telnek lenni. Iden aprilis 21en mentem at, terdigero ho, 30 meteres latotavolsag, el is vesztek 4en ezido korul, kesobb hallottam az uton. De tobb eletveszelyes szakasz szerintem nincs, Cruz de Ferro-n at lehet jonni aszfaltuton, O Cebreiro-hoz fel/lemenet se nagyon lehet eltevedni.
  Amiert szerintem kockazatos telen menni, mert ha leesik a ho nemcsak a magas hegyeken, meg hoviharok huzamosabb ideig, akkor vege a turanak. Hallottam, hogy ilyesmibe beleszaladt valaki osszel is, de gondolom telen meg nagyobb a valoszinusege.

 • Amanitisz

  sziasztok,

  a télen túrázni vágyók vegyék figyelembe, hogy a Pireneusokra nem fogják felengedni őket, nem is a hó, inkább a köd miatt. nem látod a jelzést, és halálra fagysz fent. én kora tavasszal mentem 3 éve, és még akkor sem volt járható az a szakasz, bár bepróbálkoztunk vele, félnapos ég felé gyaloglás után visszaküldtek Valcarlosba.

  szóval nem éri meg, ráadásul előtte héten találták meg fent egy koreai nő holttestét, aki szintén december-januárban akart a fellegek közt gyalogolni.

  a szállásokat is nézzétek meg, nyitvatartási idő miatt, kora tavasszal is elég sokan vannak zárva. mint valaki írta, magánszállás van ugyan fűtéssel, de a kagylós jelzés ellenére is csillagászati áron. főleg Bizkarreta-ban figyeljetek erre 😉

  ?buen camino!

 • Nat2

  Hello Maayan, köszönöm informaciod. Indulás elott
  több héttel elotte e-mailben szeretnek szállást foglalni.
  Üdv Nat2

 • marci

  Szia f.evelin,

  Direkt szeretnel telen Caminozni, hagy kerdezzem meg? Nagyon kivancsi vagyok hogy fog menni, legy szives ird majd meg itt a kommentekben a tapasztalataidat.

 • f.evelin

  Szia Szági! Köszi! A fűtésre én is gondoltam, elég valószínű, hogy a legtöbbje csak nyári szállás, de azért fagy biztos nem lesz, jó hálózsákkal meg nem probléma.
  De nagyon remélem, hogy addig még jelentkezik valaki, aki télen volt már. Számítok minden tanácsra.

 • Szia Nat2!
  Orisson 35 Euro volt egy éjszaka vacsorával együtt, néhány ágyas szobák, jól tettem, hogy megálltam, nekem sok lett volna egyszerre akkora szintkülönbség, és annyi kilométerrel Roncesvallesig
  előző este foglalták le a helyet a zarándok irodából
  http://www.refuge-orisson.com/en/auberge_compostelle_pays_basque_contact.php

 • Nat2

  Jo utat Minden zarandoknak,
  Érdeklődöm , hogy elérhető e az ORISSON refugio e-mail úton
  tekintettel az árnyékoló hogy élre ?
  Előre is köszönöm a választ.

 • szági

  Sziasztok!

  Van dec. 25. bejegyzés is! Nagyon furcsa érzés volt, mikor olvastam a vendégkönyvben. Egy a bökkenő, én nem láttam semmilyen fűtést. Szerintem a magán szállásoknál nagyobb a valószínűsége, de az általában drágább.
  szági

 • f.evelin

  Sziasztok,

  igen a szálláslistát én is néztem, és tényleg sok nyitva lesz, de azért van olyan szakasz is, ahol szedni kell a lábam… :)Az időjárást is igyekszem belekalkulálni, már amennyire ugye lehet ezzel számolni, de megeshet, hogy egy-két napot vesztegelnem kell majd valahol.

 • marci

  Sziasztok,

  Megneztek a szallaslistat, kb.a szallasok fele nyitva van telen is es biztos tulekedni se nagyon kell. Azert telen elindulni szerintem eleg kockazatos. Ha leesik a ho, konnyen tuleloturava alakulhat. 😀

 • Kornelia

  f.evelin : elvileg az albergek télen is nyitva vannak, nem mindegyik, de az utikönyvek és a szálláslisták általában közlik, hogy melyik van nyitva.

  Vendégkönyvben találkoztam már decemberi bejegyzéssel, tehát lehetséges.

 • f.evelin

  Sziasztok!

  Megtette már valaki köztetek a Francia utat télen? Kíváncsi lennék a tapasztalataira. Sajnos hiába olvasok sok helyen, erről csak nagyon kevés szó esik.

 • Jolly

  Sziasztok!
  Biarritzban tudtok olcsó szállást?

 • Kornelia

  Jolly: a legtöbb társaságnál van súlykorlát a készipoggyásznál, ezt nem ért megnézni indulás előtt. Méretkorlát is van: ami a sablonba bele fér az mehet.
  Ha elfogadsz egy tippet: a zsákot eléggé kitömi az ember, lehet hogy a sablonba nem fér bele. Viszont ha viszel magaddal egy nagy szatyrot, ilyen ikeás vagy hasonlót, és abba pakolod a zsákot, és mellé az egyebeket, azt könnyebben méretre lehet igazitani ha szükséges. mert a szabály az 1 bordtáska, de azt nem mondják meg hogy milyen legyen.

 • Jolly

  Köszönöm a válaszokat! Vákumzsákra gondoltam, azzal méretre igazitani..vagy ilyesmi. Ryanairrel megyek 🙂 Remélem nem lesz gond. Még annyi, hogy hol és hogyan tudom a jegyem lefoglalni a vonatra Bayonne-ig?
  Meg hogy a reptérröl a vasutállomásra rizikós-e eljutni?

 • Erika

  Szia Jolly,

  Marci jól irja, 100ml flakonú folyadékokat felvihetsz azt hiszem 1 liter az össz határ. Szúrószerszámokra ügyelj – a körömreszelő is az ha fémből van – , bár légitársaság (ember) függő de a legtöbb társaságnál 10 kg a maximum súlyhatár a kézibogyászra és méretfüggőség is van, a honlapokon pontosan le van irva. Erre azért hivom fel a figyelmed mert hiába 10kg alatt vagy ha a méretarányoknak esetleg nem felelsz meg. Raynair-nél nagyon szórakoztak májusban.

  Buen Camino

 • marci

  Helo Jolly,

  Szerintem meg is valaszoltad a kerdest. Nyilvan ha suly-es meretkorlatozasnak megfelel a cucc, akkor oke.
  Van 1-2 dolog ami nekem fontos volt, es nem felviheto a gepre. Kisollo es tu a sebkezelo-felszerelesben, biztositotuk ruhszaritashoz, amik eszembe jutnak. Fertotlenitoszert ha kiszacskoba van, akkor felengedik a gepre vagy hogy is van a szabaly a 100 ml-t meg nem halado mennyisegu folyadekokkal.
  Udv

 • Jolly

  Sziasztok!
  Ugy foglaltam repjegyet hogy feladott poggyász nélkül. Turabotom nincs, és minden egyéb aproságot (pl szappan, sampon, deo) kint tervezek venni. Szerintetek megoldhato hogy a hátizsák és egyebek kézipoggyászként tudjanak velem jönni?

 • Tibke

  Sziasztok!
  Tudna valaki nekem segíteni?
  Úgy tervezzük, hogy kocsival megyünk az el Caminora és Burgosban szeretnénk leparkolni (addig tervezzük, hogy megyünk mert nincs elég időnk az egészet megcsinálni). Valaki tudja, hogy hogyan lehet eljutni Burgosból St Jean-ba?

 • mogyi65

  Sziasztok!

  Én majd csak aug.6.án indulok a Népligetből Euroline busz 15h30, 9900 Ft, 21h 45 perc az út Párizsba, érkezés 13h15, onnan Bayonne-ba 36 euró a vonatjegy,indul 17h29, és érkezik 22h 25. Másnap reggel 7h41kor indul SJPP.ba, 8h59kor érkezik, ez a jegy 9,20 euró. Kb 22000 Ft, összesen.

 • Doris

  Kedves Tapasztaltak!

  A véleményeteket kérem szépen: szerintetek el lehet csípni a kisvasutat SJPP-be, ha 7 perc különbséggel indul a TGV Bayonne-ba beérkezéséhez képest? Szokott késni a TGV? Vagy ha pl. előre megveszem a jegyet neten, akkor esélyes, hogy elérem? Köszönöm szépen előre is! Sziasztok!

 • Kornelia

  A repülővel utazóknak javaslom, én is a német csajoktól lestem el, mert bevallom ez nem jutott volna eszembe.

  A hátizsákot egy Folpack fóliával tekerték körbe a reptéren, hát egy tekercs biztosan rá megy. Itt a nürbergi reptéren ugyanis nincs fóliázó gép, Pesten úgy tudom van, Santiágóban is van, 7? ,de erre már csak a reptéren jöttem rá, a fólia is megteszi, és az csak 1,5.

  erre azért van szükség mert a zsák hevederjei beleakadhatnak a futószalagba, és koszos is lehet, de a zsákot nem is lehet úgy lezárni mint egy bőröndöt. A botokat is hozzá lehet tekercselni, rendesen megtartja (az újabb hátizsákokon erre van kialakitva külön hely.)

  Mivel a zsák – nekem – 9-10kg körül volt igy tulment a kézipoggyász súlyhatáron, muszáj volt feladni, persze más járatokon más a súlyhatár meg a mérethetár is. Ennek utána kell nézni.

  Szerencsémre az én zsákom megérkezett, de egy zarándoktársam 2 napot várt a csomagjára Oviedoban, ezért érdemes a fontosabb holmikat egy külön kézi táskában a fedélzetre magunkkal vinni, és a szállás hely pontos cimét is kéznél tartani (ha nem foglaltunk magunknak hotel szobát – ez esetben az Etap holteleket tudom ajánlani, nagyon jók, és olcsók 3 főre 30?)

  Hogy mit lehet a kézipoggyászba tenni, az megint csak járatfüggő, de a folyadék és a zsebkés az általában tilos. Azonban egy üres flaskát érdemes magunknál tartani, amit a tranzitban már vizzel meg tölthetünk, és ezzel legalább 1-2 üveg viz árát meg tudjuk spórolni, ha végszükség van.

 • Sz.Laca

  sziasztok.
  Mi 20 nap mulva indulunk.már minden indulásra készenáll,egy kérdésem lenne:valaki ment már biarritz-on keresztül Sjpp-be?lehet ott vagy bayonne-ban olcso szállást találni?késön érünk oda és nem biztos hogy át tudunk menni SJPP-be…
  Már nagyon várjuk az indulást,jo utat az indulóknak és az uton levöknek.
  Buen Camino!

 • marci

  Sziasztok,

  Múlt héten sikerült befejeznem a Caminót. Azoknak akik esetleg mostanában mennének, néhány tanácsot szeretnék leírni:
  – az út első felén, kb. Burgos-ig a talaj többnyire nagyszemű kaviccsal felszórt, igazi lábgyilkos, mindenképp a vastagtalpú túrabakancs az ideális
  – eléggé kevés az úton a vízforrás, sok a kút, de sokból nem jön víz, szóval nagyon oda kell figyelni melegben a napi saját vízkészlet mennyiségére
  – a víz minősége az útmenti kutakból nem feltétlenül ellenőrzött, bele lehet szaladni egy kis gyomorfertőzésbe. Nekem is megvolt, hányás, irtózatos hasmenés, láz, 1 napi fekvés tecchalottként. Valahol León környékén lehetett rossz víz, azon a szakaszon sokan lettek rosszul
  – érdemes azért meleg ruhát is vinni, kb. ápr végétől május közepéig bazi hideg volt éjjel-nappal, elég sok esővel…
  – én személy szerint Santiagóban a katedrálisnál jöttem rá, hogy a Camino lényege úton lenni, nem beérni a célba. Úgyhogy csak semmi rohanás, érdemes minden kilómétert kiélvezni. Azért persze a síkságon ez nem könnyű… 🙂

 • Magilla

  Sziasztok!

  Az expressbouricot.com -on megtaláljátok az elérhetőségeket- menetrendet árakat stb!

  Magilla

 • Magilla

  Sziasztok!

  Május 8.-án kedden telekocsi indul Pamplonából a busz pályaudvarról 9.30-kor!
  Akit érdekel jelezze!

  Buen Camino 🙂

  Magilla

 • marceeee

  Hello Franky,

  Ezek szerint megy busz SJPDP-be?
  Mert ugy lattam nincs semmi oda Spanyolbol, csak taxi, esetleg stopp.. Akiket hallottam mind taxiztak SJPDP-Roncesvalles vonalon.

 • Franky

  Bueno camino!

  2010. Márc.-Ápr. tapasztalat: Bp.- Madrid… Wizz – Air, aztán a Chamartin pu.-ról express vonattal Pamplónába, 3’5″az út..és 58 Eur a jegy, innen busszal Ronchesvalles-be és/vagy S.J.P.D.P.-ba, és előtted az UTAD!!! :-)))Santiagóból éjszakai vonattal jöttem vissza Madridba( kb. 50 Eur. volt, majd Wizz Airrel újra Bp.!!! Szerintem ez az egyik legegyszerűbb, és olcsóbb is, ja a repülőjegyeket kb.2-3 hónappal előre vettem meg 6000,-Huf.-ért darabját :-)))
  …és ha már legyőzitek a Cruz de Ferro-t, a többi gyerekjáték lesz meglátjátok!
  …erőt s erényt mindenkinek!!!

  Franky

 • marci

  Sziasztok,

  Aki Barcelona-erkezessel menne a Caminora, esetleg hasznos lehet. Jol mukodik az alabb leirt SJPDP-megkozelitesi ut. Annyi elteres van, hogy Irun-bol vonat visz at Hendaye-ba. 1.5 euro, 3 perces ut.
  Udv

 • marci

  Sziasztok,

  Írtam a hozzászólásokban március közepén, hogy április 1-jén kezdem majd a Camino-t, végül április 19. lett belőle. Találtam egy egész költséghatékony kijutási módot, Ryanair-rel Barcelonába (12e volt), onnan éjjeli busszal Irún (31 euro), átsétálok a határon, felülök a Hendaye-Bayonne majd Bayonne-SJPDP vonatra (kb 12 euro). Talán péntek délben már kezdem is a gyaloglást. Hazafele út meg majd kiderül. 🙂
  Ennél egyszerűbb lenne a Barcelona-Pamplona busz, majd Pamplona-Roncesvalles busz. De Roncesvallesbe csak estére lehet odaérni, ahogy láttam. Innen meg ugye még el kéne jutni SJPDP-be valahogy. Talán másnap.. Vagy kezdeni Roncesv.-ből az utat.
  Ez a kerülős-megoldás tűnt jobbnak.
  Üdv

 • Timcsi

  Szági! a részletekről beszélhetünk emailben?
  k-t-22@freemail.hu

  köszi!!

 • szilvi

  sziasztok! július 4én indultam volna, de családi okból el kell halasszam az indulást. viszont már megvan az odajegyem poszony-párizs párizs-buyonne vonalon. visszaváltani nem tudom, de nem szeretném kidobni sem. ha valakit érdekel, odaadom neki féláron – 14.000 forintért mindkettőt, írjon az aysa_84@yahoo.com mail címre.

 • d.k.

  Sziasztok!egy kis útba igazítás kellene,a francia utat tervezem megtenni szeptemberi indulással.Azt már kisakkoztam hogy Barcelona vagy Madrid az első célállomás,de onnan hogy a legegyszerűbb és legolcsóbb az út,SJPDP-ig vagy Roncesvalles-ig???De ha van egyszerűbb megoldás kérlek segítsetek!köszi

 • Kornelia

  15- én indulok (vasárnap) Oviedoba a Primitivora, repőlővel Auturiasig, onnak busszal Oviedoba.
  Nem voltam benne biztos, hogy lesz-e helyem a szálláson, az Etap hotelben foglatam szállást 29? /2 fő, + pótágy, de csak egyedül megyek.
  Mivel az igazolványt már itthon beszereztem, igy nem kell az ottani szálláson regisztrálnom.
  vissza még nem döntöttem, de az Interail passt gondoltam jónak, de nem kizárt, hogy nézek valami járatot Compostellából.

 • Kornelia

  nézd meg a busz menetrendet: http://www.alsa.es

  vagy a http://www.tgv-europe.de easetleg a http://www.renfe-es

 • Mariann

  Sziasztok!
  Mi május 22.én indulunk . Találtunk egy jónak tűnő megoldást így reményeink szerint egy napi utazása SJPDP-be vagyunk . Budapest_ London( Stantsted) repülő ár: 4.121 Ft indulás 6.30-8.00,ugyan innen indul 12 kor Biaritzba/ Bayonne tovább a repülő érkezés 15 óra ár:7.500 FT. Foglalás után járatonként felszámoltak 2.000 Ft-ot foglalási díjként és nincs benne a csomag költség ( 2X 5.000 Ft). Valaki már utazott ezen az úton? Jól értelmezem hogy Biaritz és Bayonne egy más mellett van és 10 perc busszal a reptértől a pályaudvar? ( utóbbi infót olvastam:) Nem tudnátok megmondani a kis vonat pontos menetrendjét. Én sem tudom kibogarászni a francia menetrendből.

 • Ádám

  Sziasztok!
  Én a nyáron tervezek menni az el camino-ra. Két úton gondolkoztam. Egyrészt a Francia-úton, másrészt az aragóniain. Ahogy néztem a repülő- és vonatjegy-árakat, első összesítésre Madridon keresztül olcsóbbnak tűnik a kijutás. A kérdésem az lenne, hogy tudnátok-e segíteni, van-e valamilyen tapasztalatotok, hogy hogyan lehet eljutni Madridból a kiinduló-városokba? A Francia-utat illetően San Sebastianig megtaláltam a vasúti menetrendet, de onnan Bayonne-ba nem (innen már gondolom egyszerű lesz eljutni SJPDP-be). Az aragóniai vonatkozásában hasonló a problémám: Zaragoza-ig világos, de hogy hogyan lehet eljutni Zaragoza-ból Jaca-ba (azaz a kiindulási helyre), kérdéses számomra.
  Köszönöm és áldott Húsvétot mindenkinek!

 • Őszike

  Köszi, Bob!

 • Bob

  Sz. Laca
  a neten rendeltem, a tgv honlapja dobta ki, valami Luane vagi ilyesmi a jarat neve _ nuit de intercite; Hat szenelyes halofulkek vannak, de olyan ez a vonal mintha vegig kanyarok lennenek benne … szoval nem annyira pihenteto de kaland megteszi kulonosen, hogy arra ebredtem, hogy nincs meg a telefononm … azt ne kerdezd, hogy kerult ki a fulkebol ? en azt hittem elloptak, de nem egy vasutasnal volt es kis kiterovel de sikerult atvennem ma Henday allomason , igy ma mar voltam az oceanban is, persze csak bokaig 🙂
  Buen Camino

 • Bob

  Szia Oszike
  Ma ertem San Jean_ba, de a vonat most 18:10 kor indul;
  Ahogy en lattam a TGV_n a fapadosokhoz hasonlo rendsyer van, szoval gondolom erdemes;
  San Jeanba indul valamilyen busz is, de nivel vonnattal jottem nem tudom mikor;

  Buen Camino

 • Őszike

  Április végi induláshoz állítom össze az utat. A repjegy már meg van, ápr. 25-én ékezünk Párizsba reggel 7:55-re.
  Innen azonnal tovább szeretnénk utazni, de akárhogy nézem, Bayonne-ban nem érjük el az utolsó kis vonatot SJPdP-ba. Az ugyanis 18:30-kor indul.
  Van-e alternatív megoldás a tovább utazásra SJPdP-ba, vagy Bayonne-ban kell aludni?
  A másik kérdésem az, hogy jól látom-e, hogy a De Gaulle-ról indul TGV Bayonneba? Az állomás neve úgy jelenik meg, hogy: Paris Roissy Charles de Gaulle Airport/CDG-2/-TGV station /FR/.
  A harmadik kérdés, hogy előre meg kell-e venni a vonatjegyet a Paris-Bayonne szakaszra, vagyis hely biztosítás szükséges-e? /Azt olvastam a hozzászólásokból, hogy a kis vonatra nem szükséges./
  Talán , aki jobban ismeri a nyelvet, tud nekem segíteni. Nekem sem az internet, sem az idegen nyelvismeret nem perfekt.

 • Sz.Laca

  SZIA BOBY
  neked sikerült éjszakai vonatra jegyet venni?én ugy hallottam hogy nincs éjszakai….megköszönnék egy kis segitséget…

 • Szági

  Május végi induláshoz útitársat keresek.(Nőnem, középkorosztály)

 • Sziszi

  Sziasztok,

  Kívánok mindenkinek egy életreszóló élményt!
  Tele vagyok izgalommal, már folyamatosan azt álmodom, hogy gyalogolok, pedig 31-én indulok Pamplonából:)

  Buen Camino!
  Sziszi

 • Erika

  Szia Bob,
  felismerlek majd bicska nélkül abban biztos lehetsz 🙂 az én hátizsákomon is lesz kokárda, mely narancssárga/rozsdabarna és talán barna/keki szinű 🙂
  Ha mégsem kivánok neked én is szép és biztonságos utat.
  jó éjt
  buen camino!
  Erika

 • Bob

  Szia Erika!
  Remélem én is, hogy összefutunk majd. Könnyen megismersz majd a piros hátizsákomról amin egy kis kokárda van.. . és arról hogy nem lesz nálam bicska! 🙂

  Szép utat, buen camino!
  B

 • Kornélia

  A kézi poggyász nekem is gondott okozott, de mivel az AirBerlin járatain ez benne van a jegyben, nem volt a feladott poggyásszal gond. Kimentem a reptérre és megnéztem a sablont, a hátizsákom nem fér bele, meg amúgy is több mint 6 kg.
  Én Nürnbergből repülök Palmara és ott szállok át Asturias felé., igy került 150?-ba a jegy.
  A visszaútra Interrail Global passt akartam venni, de még jó hogy megkérdeztem, nekem az Magyarországra nem érvényes, mert ott vagyok állandó lakos, igy ha meg is veszem csak az 5 naposat veszem meg, az kb 260?, de szóltak hogy azt csak nagyvárosban tudom megvenni, remélem Santiago az elég nagy város ehhez. Igy csak a Bécs -Bp vonatjegyet kell meg venni, de mivel a cuccaim itt maradnak azt ráérek megvenni ha már itt vagyok.
  Mivel én Ovoedaból a Primitivon indulok lehet hogy amikor Leonnal összeér a két ut találkozom magyarokkal. április 16- kezdek gyalogolni, 2-3 hetet szánok rá, remélem Finisterre is bele fér még, ha máshogy nem busszal, mert az még +100km.
  De majd meglátjuk, nem akartam visszafelé is bucholni a jegyet, mert nyomasztana egész úton hogy nem érem el a gépet, és nem szeretek rohanni.

 • Erika

  Kedves Sziszi,
  ezer bocsánat de én nem kaptam meg a hozzászólásod, igy csak most tudok válaszolni ami neked már késő. Én Párizsban fogok megszálni most szerdán, és csütörtökön utazom le Bayonne-ba majd tovább, igy az utam valójában 30án kezdem SJPDP-ból. Remélem sikerült megoldanod az utazás.
  Kivánok nagyon gazdad utat neked.
  Buen Camino 🙂
  Erika

 • Erika

  Szia Bob,
  segitség képpen mert én végig sem gondoltam amikor a repjegyet vettem. Először én is csak kézipogyásszal vettem meg a jegyet, viszont a bicska és miegymás amit viszek nem engednék fel a hátizsákomat, igy én mégis csak vettem plusz poggyászt.
  Én most szerdán indulok Párizsba és ha jól tervezek mindent akkor Madridban is eltöltök pár napot és majd május 5én jövök vissza, lehet hogy még összefutunk egyszer csak valahol?! Kivánok nagyon jó utat.
  Buen Camino 🙂
  Erika

 • Boby

  Sziasztok!

  Látom már nem kell attól tartanom, hogy április elején teljesen néptelen lesz az Út 🙂 Az én indulási időpontom most vált véglegessé (április 3 SJPDP) – egész éjjel jegyeket rendeltem 🙂 – és bár sokáig Barcelonai leszállás látszott befutónak, a repjegyek hirtelen megdrágulása és a spanyol honlapok nehezen követhető menetrendje miatt, végül a Chiara által fentiekben megírt változatot találtam én is a legkedvezőbbnek.
  Azoknak akik most nézelődnek egy kis ismertető a jelenlegi árakról (bár nyilván erősen változó lehet).
  Bp-Párizs CDG T2 valamivel kevesebb, mint 30.000 Ft érkezés délután kettő körül … vonat a városközpontba (kb 10 euró) ott esetleg Metró az Austerlitz állomásra, ami úgy láttam, hogy a központban lehet. (Megnéztem a Ryanairt is, de az egy Párizstól kb 30 km-re lévő bouveais-i reptéren tesz le, ahonnan a netes árak alapján a transzport súrolja 100 eurót, hogy láttam lehet taxi vonat kombinációt is választani, de azt nem igazán tudtam megállapítani a menetrendből, hogy mikor és honnan indul. Szóval a repjegy olcsó, de híg a leve)
  Szóval részemről a terv párizsi városnézés estig, mert 10-kor indul egy közvetlen hálókocsis intercity … így remélem egy pihentető alvás után érkezem Bayonne-ba. Ez az utazás csaknem 100 euróba kerül, azaz újabb 30.000 ft.Itt majd eldöntöm busz vagy vonat … a jegyet is csak ott veszem majd meg.
  A hálókocsis IC mellett azért döntöttem, mert a repülők érkezési ideje miatt a TGV-vel is olyan 22 óra környékén érnék B.-ba és nem akarok ott megszállni.

  Visszaút jóval simábbnak látszik, több érdekes lehetőség után Santiago repterét és a Ryanairt választottam, innen az út egy kicsivel többe került mint 13.000 Ft, de délután fél ötre ígérik a madridi T1-re, ahonnan a Wizz Air gépe alig több, mint 7000 Ft-ért elhoz Pestre, így elvileg éjfél előtt megérkezem szép hazánkba. 😉

  A visszaút dátumának május 7-et választottam, ugyanis szerencsés vagyok, mert most nem kötnek időpontok, így úgy kalkuláltam, hogy talán az óceánpart is beleférhet.

  Másik tapasztalatom az volt, hogy a fapadosoknál, is rakódnak lassacskán a költségek, és mindenhol a kézipoggyász mérete a 20*40*50 és a 25*45*56cm-es méretek közöm mozog. Nekem egy 35 literes zsákom van, ami a felső határba belefér, az alsóba nem biztos. A jegyek mindenhol úgy vettem, hogy kézipoggyászként viszem a gépre.

  Remélem tudtam segíteni a még csak nézelődőknek!

  Üdv,
  Bob

 • Szia Erika!
  Nem tudom, hogy a március 10-én kelt válaszom megjelent-e, én azt látom, hogy rendszermoderációra var, amit nem értek… hmm. Nos, válaszoltam Neked a blogomról, de itt is írom, hogy 4 napon belül megérkezett a jegy a kisvonatra, de a bayonne-i állomáson is meg tudod venni, tényleg nem nagy forgalmú állomás, biztos lesz időd ott is.
  Buen Camino!
  Andrea

 • Kornélia

  Én azt tervezem, hogy a visszaútra veszek egy Interail passt, Globált, kicsit drága, de mivel nem tudom kiszámítani, hogy mikorra érek Santiagoba, ez tűnik biztosnak, ha lesz időm, akkor még egy Nürnberg -BP. és viszont is bele fér.
  Igaz az út igy hosszú, de meg lehet szakítani, egy Párizsi kávézásra, vagy valahol másutt, ha veszek hozzá hálókocsi jegyet akkor a szállás is meg van oldva,

 • Kornélia

  Marci: az út végén lehet hogy összefutunk, én április15-én idnulok Oviedábol a primitivora, a két út valahol egymásba ér.

 • Sziszi

  Szia Erika,

  Örömmel látom, hogy közel hasonló időben indulunk, bár én 30-án és Logrono-ból kezdem az ‘utam’, mert annyi szabadnapom van.
  Sajnos az oda repjegyem ugrott, törölték a járatot, amivel utaztam volna Barcelonába.
  Te melyik város érintésével utazol? Most próbálok foglalni, de még nem döntöttem, hogy Párizs, Barcelona vagy Madrid legyen az irány.
  Ha van ötleted, szívesen veszem.
  Buen Camino!
  Sziszi

 • Erika

  Szia Marci,
  tudtommal már fagyok nem lesznek a nappalok melegek, viszont esőre lehet számítani és a hegyekben azért biztosan hűvösebb lesz. Én is nézegetem nap mint nap az időjárás jelentést. Én ezt nézegetem, de lehet hogy van jobb is: http://www.meteoprog.hu/hu/weather/Pamplona/
  Ha kérdésed van irj bátran, az információim nagyon aktuálisak, mert én márc.28án indulok 🙂
  üdv
  Erika

 • marci

  Sziasztok,

  Most alakult úgy az életem, hogy beleférne a Camino, kb. április 1-jén indulnék. Saint Jean Pied de Port-tól kezdve.
  Meg tudná mondani valaki, hogy ilyenkor milyen időjárás uralkodik az Úton? Mire számítsak..
  Köszönöm előre is.
  Üdv.

 • Zsuzsa

  Nem emlékszem, pontosan, hogy vettük… de szerintem elég ott megvenni Bayonne-ban az állomáson is…

 • Erika

  Szia Zsuzsa,
  nagyon köszönöm hogy irtál, igen a végén azt tettem gondoltam lesz ami lesz alapon 🙂 de a B-SJPDP jegyet még nem vettem meg, akkor ezek szerint azt is a tgv-n tudom beszerezni.Köszönöm az infót, szép napot. Erika

 • Zsuzsa

  Kedves Erika, mi a TGV jegyeket otthon kinyomtattuk, es a papiron levo QRkóddal szalltunk fel a vonatra. magam is alig hittem, hogy egy gyurott papirral felengednek a vonatra,de itt tart a technika 🙂 ne hagyd, hogy pesten megkopasszanak. a szemelyvonatra bayonne- saintjeanpied. arra kuldtek nekunk postan a jegyeket, de szerintem azt helyben is megveheted, nem nagy forgalmu vonat. atszallasi ido is eleg sok szokott lenni.

 • Szia Erika!
  Válaszoltam Neked a blogomról, de itt is írom, hogy 4 napon belul megérkezett a jegy a kisvonatra. Itt tudod megrendelni: http://www.voyages-sncf.com
  A TGV-re pedig itt rendeltem: http://www.idtgv.com/fr/
  Buen Camino!
  Andrea

 • Erika

  Szia Andrea,
  új vagyok itt és a 2012. január 4. – 18:31 órai bejegyzésedhez kérnék segitséget. Március 28án indulok, igy egy kicsit iparkodnom kell:) A kérdésem az lenne jól értelmezem hogy interneten megrendelted a vonatjegyet és 3 nap alatt kézhez is kaptad? Ma voltam bent a Keleti pu-i utazási irodánál és dupla árat mondtak arra a vonatjegyre amit most itt nézek az interneten a tvg-n, nem szivesen fizetnék olyanért amit magam is el tudok intézni csak az időpont miatt feszengek hogy megkapjam időben ha online várásolom meg a jegyet. Még egy kérdés, a kisvonatra is online tudtad a jegyet intézni?
  Köszönöm előre is a segitséged. üdv
  Erika

 • Sz.Laca

  valami megoldás biztosan van.elég nehéz elhinni hogy megszünik….
  sebaj,ha kell,gyalg megyek SJPP-ig Párizstol…ugyis kell a séta:)

 • Magilla

  Még 80 nap és indulás! 🙂

 • Sváb

  Üdv! Kíváncsiságból márciusra kerestem éjszakai vonatot, de már akkorra sem adott időpontot.

 • Sz.Laca

  sziasztok.más éjszakai vonat nem megy párizsbol?a TGV nem megy éjszaka….
  dirrekt az éjszakai vonathoz vettem a repjegyet…

 • Attila

  Ne vicceljetek!
  Budapest-London-Biarritz utána kisvasút SJPDP-ig..
  Várni, cuccokat cipelni ( erre lesz még bőven lehetőség az út alatt is ), jaj, el ne késsem a csatlakozást !
  EURÓPABUSZ !!!!

  A ház előtt beszálltok reggel és SJPDP-nál kiszálltok másnap kora délután !!!!

 • Poco Zapato Rojo

  Kedves Mindenki!

  Sajnos a LUNÉA, aki az éjszakai vonatokat indította Párizsból, kivonult a palettáról. Az utolsó éjszakai vonat március 30.-án 22.12-kor indul Austerlitzről. Már a listában sincsenek benne. Menjetek fel a tgv-europe.com oldalra.Ott jobb oldalt írjátok be Paris, alá Bayonne. Dátumot kiválasztani. Kis kockába a “NEW” elé pipa, és a legördülő menüből kiválasztani Hungary-t.
  Az indulási lapról válogathattok járatot. Viszont van egy eléggé jó megoldás: Ryanair-rel elrepülni Budapest T2-London Stansted-re kb 15000 ft, indul 6.30-kor. Ott átszállni London Stansted-Biarritz gépre kb 15000 Ft, indul 12.15-kor. Biarritz-ből TER kisvasút Saint Jean Pied de Port-ba 10,90 ?, indul 16.56-kor.Ezt az előbb említett tgv-europe.com -on megvehetitek, csak indulásnak Biarritz-, míg érkezés SJPdP-ot kell beütni. Jó utat.

 • kricsi

  Szia Sváb!

  Megnéztem én is már többször is, de 3 hónappal előre lehet csak foglalni, nincsen még nyitva júniusra ez az opció. Szerintem csak ezért nem tudsz foglalni 🙂

 • Sváb

  Sziasztok! Én hiába megyek fel hetek óta a http://www.voyages-sncf.com oldalra, még véletlenül sem tudok jegyet venni az éjszakai vonatra Párizsból Bayonne-be, még márciusra sem. Mit csinálok rosszul?

 • Sz.Laca

  sziasztok!!
  megvan az indulás napja:junius 13!érkezés julius 18!most már csak a napokat kell számolni.
  valaki lesz ez idötájban ÚTON?

 • Poco Zapato Rojo

  Sziasztok!
  Nézzétek a http://www.ryanair.com/en/airport-transfer honlapját! Nagyon jó utak vannak, most nagyon olcsón.
  Akár Párizson keresztül, akár Londonon vagy Barcelonán át.

  Üdv: a piros kiscipős

 • Zoltán

  Szép napokat!

  Használjátok a http://www.voyages-sncf.com oldalt. Csak franciául tud, de a gugli fordító éppen elegendő a foglaláshoz, én is így csináltam. Az éjszakai vonatok neve Lunea, azt nem lehet a TGV felületen keresztül intézni.

  Buen Camino!

 • Sz.Laca

  Sziasztok.
  Nem tudom,mi van az éjszakai vonattal,de már többen jelezték,hogy nem találják….az én gondom is ez…
  ha valaki tud uj infót,megköszönném…

 • Még annyit, hogy az éjszakai vonatra csak néhány héttel, esetleg néhány hónappal elobb teszik fel a jegyeket, így lehet, hogy ezért nem tudsz még foglalni. Amit az elobb írtam, ott a nappali TGV-re tudsz foglalni, akár a nyári hónapokra is.
  Udv,
  Andrea

 • Szia!
  Itt tudsz jegyet rendelni:
  http://www.idtgv.com/fr/
  Még az ulésedet is kiválaszthatod a virtuális kocsiban. 🙂
  Buen Camino!
  Andrea

 • Poco Zapato Rojo

  Kedves Mindenki!
  Nem tudjátok, mi van a francia vasút társasággal? Egyszerűen nem lehet jegyet találni a Paris-Bayonne éjszakai vonatra. A TGV-Europe.com átirányít a voyages-sncf.com-ra és onnan sehová. Tudna valaki segíteni, hol lehet máshol jegyet nézni?
  Mucho Gracias!

 • Jázmin

  Kedves Zsuzsa és Andrea!

  Köszönjük a gondolatokat. Még mérlegelünk, a döntéseket később hozzuk meg.

  Üdvözlettel: Jázmin

 • Zsuzsa

  Kedves Jázmin,
  a sátrasok előbb utóbb elhagyják a sátraikat, mert rájönnek, hogy nemcsak túl nehéz cipelni, de megrövidítik magukat azzal a közösségi élménnyel, ami egy-egy albergben érné őket. A zarándokszállásoknak, és az ott összeverődő,(borozgató) embereknek megvan a hangulata! Nagy beszélgetések, nagy barátkozások. Persze sátrazni olcsóbb, intimebb stb. Tényleg nem könnyű dönteni. Amúgy sátrazni elvile nem lehet úgy akárhol, de gyakorlatilag nem csinálnak belőle ügyet, mi többször láttunk sátrat itt-ott, de volt, aki a szabad ég alatt aludt egy polifoamon. Egyébként mi 2011 júl-aug-ban voltunk, de komolyan mondom, én annyit fagyoskodtam… reggelente. emlékszem, nagyon is kellett a polár, és állandóan rá akart fagyni a kezem a reggeli barackra. Nagy tszf magasságokon hidegek a reggelek. Délben meg hőguta. Egyébként van egy ismerősöm, aki június óta még mindig úton van. Prágából indult, és úgy alakult, hogy “nem bírt” megállni Finisterrában, szóval most épp Portugáliába tart. Se pénze, se sátra, és mégis hónapok óta boldogan él. Rendszeresen levelezünk. Pedig tél van. Szóval szerintem semmitől sem kell félni, a caminon mindig történnek csodák. MI is tapasztaltuk 😉 Buen camino!

 • Kedves Jázmin!
  Én is szeptemberben voltam és nagyon hűvösek voltak az éjszakák. Reggelente a leheletünk is látszott és sokszor a polár pulcsiban is fáztam. Napközben persze jött a forróság. Nem túl gyakran haladtunk folyók mellett, fürdőzőket meg egyáltalán nem láttam. A víz tiszta volt mindenhol, de nem tudom, hogy lehet-e bennük fürdeni. Egy srácot láttam sátorral haladni, de nem minden albergueben lehetett felállítania. Ahol volt kert, ott megengedték neki. Szerintem nem érdemes sátorral küszködni, sokkal macerásabb és plusz súlyt is kell cipelni, de nem akarlak lebeszélni, a Te döntésed. Biztosan annak is megvan a maga hangulata. Akárhogy is döntesz, jó lesz!!!
  Buen Camino!
  Andrea

 • Jázmin

  Kedves Tapasztalt Zarándokok!
  Készülünk az Útra és sok kérdésünk van! Segítsetek!
  Sátorral akarunk menni. Lehet “bárhol” felállítani? Van erre szabály? Elküldenek esetleg a kiválasztott helyről?
  Az Út mellett sok folyó, víz van a térképek szerint. Tiszták a vizek, lehet bennük fürödni?
  Szeptemberben megyünk, éjszaka milyen a hőmérséklet?
  Buen Camino!
  Jázmin
  Várom a válaszokat és köszönöm.

 • Szia Laca!
  Ha gondolod, írj a mindi kukac freemail pont hu emailcímre és fel tudjuk venni a kapcsolatot. Annak idején az EasyJetnél nekem is két kort kellett futnom. Az egyik bankszámlámat a CIB-nél vezettem és Visa kártya tartozott hozzá, azt nem fogadta el, de állítólag a CIB miatt. A másik számlám a Raiffeisennél van, ahhoz MasterCard kártya tartozik és nem dombornyomásos, hanem sima, ezt elfogadta. A vonatjegyról biztosan nem maradsz le, még nagyon idoben vagy. Írj és akkor megbeszélhetjuk a skypolást is.
  Buen Camino!
  Andrea

 • Sz.Laca

  Szia Andrea.
  A Wizzair és a Ryanair elfogadta,csak az Easyjet nem…már csak ez az egy kell,a többi megvan.ja és persze a vonatjegy kellene…
  Szivesen vennék alternativ ötleteket is.pl:ürhajó vagy idögép:)

 • Andrea

  Szia Sz.Laca!
  Bár szerintem nem az én véleményem várod, de ha segít akkor jó. Szóval a repjegyek megrendelésénél fontos, hogy olyan kártyával foglalj, amelyen dombornyomásos számok vannak. a Visa kártya nem ilyen és nekem soha nem is fogadta el. Ja és az American Express kártyát sem fogadja el. Ha nem ez a gond, akkor passz. Sok sikert a foglaláshoz!

 • Sz.Laca

  Szia Andrea!
  Örülnék ha valahogy felvennénk a kapcsolatot,mert a vonatjegyeket is jo lenne megrendelni…nem szeretnék lemaradni rola
  Más:legyetek szivesek ne folytassátok a vitát,semmi értelme.aki már megjárta az Utat,ugyis tudja,milyen.aki nem,az pedig vagy készüljön rá,és csinálja meg,vagy ne is feszegesse.
  Annyira jo légköre van ennek a blognak,ne hagyjuk,hogy ismeretlen idegenek megrontsák…
  még valami:az easyjetnél probált valaki mostanában jegyet venni?nekem nem sikerült.nem fogadta el a foglalást a kártya miatt…
  Buen camino!!!

 • Soy Peregrino

  Ne haragudj szederende! Kérlek segítsél, mert nem tudom beazonosítani egy bizonyos kifejezésedet. Lehet, hogy idegen nyelven írtad és ezért nem értem a “pocskodniázod” szót? 🙂

 • Kedves leendő és az utat már megjárt Zarándokok!
  Egy másik Andrea véleménye… 🙂
  Nos, amikor az útra készülődtem, egyszerűen nem tudtam megállni, hogy ne olvassak az útról. Egymás után olvastam a Caminoról szóló blogokat, könyveket. Volt amelyik nagyon tetszett – mint pl. ez a blog is, amelynek fóruma önálló életet él különösebb moderálás nélkül – és volt amelyik nem annyira, de azokra nem is emlékszem, mert hamar átlapoztam és a feledés homályába merültek. A megoldás tehát kézenfekvő, ha nem tetszik, nem kell elolvasni, ennyi.
  Abban van valami, hogy valamilyen szinten befolyásolhatja az olvasót a sok információ, de szerintem ez is egyén függő. Nekem az volt a tapasztalatom, hogy a Camino mindenkinek más élményt nyújtott. Aki itthon is fanyalog és negatív, azt az úton is hasonló benyomások érhetik. Jó esetben megváltozik az út végére. Aki viszont nyitott és pozitív, arra az úton rengeteg élmény vár!!! Szeretném hinni, hogy az utóbbiak közé tartozom, mert életem egyik legnagyszerűbb néhány hetét éltem meg a Caminón! Amiket előtte olvastam, az legfeljebb annyiban volt hatással rám, hogy többször is felkiáltottam “jé, ezt és ezt láttam vagy olvastam valahol, hihetetlen, hogy ezt én is élőben láthatom!!” Szóval olvassatok nyugodtan, de ne felejtsétek, mindenki a saját útját járja és mindenkinek mást és mást ad az ÚT!
  És ahogyan azt sem bírtam megállni, hogy előtte ne olvassak és tájékozódjak az útról, így azt sem tudom, hogy utólag ne beszéljek róla. Nem érzem úgy, hogy ettől kevesebb maradna a lelkemben, bár azzal egyetértek, hogy aki nem élte át, az nehezen tudja elképzelni.
  Szóval nem vagyunk egyformák, de ez nem is baj.
  Puszi mindenkinek!
  Buen Camino!
  Andrea

 • Andrea

  A zarándokkönyvről tett bejegyzésekhez. Előre bocsátom, nem olvastam a könyvet és néhány évig nem is fogom. Talán majd egyszer. Leírom, hogy miért. Tavaly végig mentem a Francia Úton. Mielőtt elindultam megnéztem Tolvaj Ferenc El Camino című filmjét,és elolvastam Bunyan Jánostól A zarándok útja című könyvet, amelyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy nekivágjak az ismeretlennek. Sokféle elképzelés kavargott bennem arról, hogy mit fogok majd átélni, aztán az út negyedén járva rájöttem, hogy az én utam teljesen másról szól, ezért először csalódás volt bennem, de végül magamra találtam. Szerintem az út előtt elolvasott, megnézett, meghallgatott élménybeszámolók, csak elvárásokat gerjesztenek. Legalább is velem ezt tették. Az úton végig naplót írtam és mikor haza jöttem, elolvastam. Rájöttem, hogy számtalan hihetetlen és csodaszép dolog történt velem. A barátaim azóta is kérdezgetnek az útról, de csak szőrmentén beszélek róla, mert aki nem élte át azt amit én, az meg sem érti, másrészről, meg minél többet beszélek róla, (úgy érzem) annál kevesebb marad a lelkemben. Kimondva, valahogy materializálódnak az élmények és veszítenek jelentőségükből. Nekem ez a véleményem és a tapasztalásom. A könyvet azért nem olvasom el most, mert nagyon erősen élnek még bennem a saját utam élményei és nem akarnám összehasonlítgatni semmivel. Ezért írtam, hogy talán majd egyszer elolvasom. Másrészről, aki még nem indult neki a Camino-nak és elolvas egy zarándok beszámolót és hulladéknak tartja, az az ember el se induljon az útra, mert előítéletekkel, vagy elvárásokkal a lelkében indul el és az út is szenvedés lesz számára. Aki már volt zarándoklaton és úgy pocskondiázza mások élményeit, az az ember pedig nem értette meg a saját útján tanultakat. Üdv mindenkinek.

 • Zsuzsa

  Maayan. Ezt öröm volt olvasni.

 • Kedves Mindenki!
  Mindenkinek van egy Caminoja, akár járt Spanyolországban, akár, Franciaországból indult (a lassabbnak is két nap SJPP -> Roncesvalles, tehát nem túl nagy különbség), akár Budapestről, vagy Portugáliából. A camino útat jelent, és mint út szimbóluma az életútnak is.
  A Camino attól is volt csodálatos, hogy senki nem várt semmit, és senkinek nem kellett megfelelni. Ill. csak a szállásokra érve, de ott is nagy szabadsága volt mindenkinek.
  Lehetne egy nagy kérésem? Hogy legalább akik ott jártunk, és mindenki, aki “csak” az életútját járja, szeretettel legyünk egymás iránt, és tartsuk tiszteletben mások érzéseit, és szabadságát?
  Mikor fogjuk megérteni, hogy agresszivitás, agresszivitást szül? Hogy csak a szeretet, az együttérzés, a másság elfogadása, a másik érzéseinek, tiszteletbentartása fog fejlődést hozni a világnak.
  Azt gondolom, hogy tiszta kommunikációval, és nem a másik ember megvetésével lehet csak jó kapcsolatokat fenntartani!
  Megmondhatja bárki, ha nem tetszik neki valami, bár keresse az erre megfelelő helyet, és mondja meg szépen, hogy nekem nem tetszik, de az olyan rosszul tud esni, amikor szidnak valakit.
  Van egy népcsoport, ahol, ha valaki hibázik, a kör közepére állítják, és elkezdik a jó tulajdonságait felsorolni, nem szidják. Így nem veti ki a közösség, és ő is igyekszik méltó tagja lenni a közösségének.
  Csakúgy mint a tanításban: Nem mindegy, hogy azt mondom, hogy ne így csináld, vagy, azt, hogy így csináld, vagy akár, hogy én így csinálnám. És ha elég hiteles vagyok, akkor lehet más is úgy szeretné majd, ahogy én tenném.
  Az időt nem lehet visszafordítani, amit kimondtatok itt van már, de sokkal csodálatosabb lenne, ha ezt a káros kört egy pólusváltással jó körré tennétek, és szeretettel fordulnátok egymás felé.
  A Caminoról egy élményem. Két fiatal srác a botját több száz méteren keresztül húzta. Hátrafordultam, hogy mi ez a zaj, és utána annál jobban tették. Aztán én énekelni kezdtem, egyre hangosabban, akkor egy kis időre abbahagyták, de újra kezdték, és aztán utánuk siettem (mert közben elhagytak) és megöleltem őket, onnan kezdve mosolygva, beszélgetve együtt mentünk tovább több száz méteren keresztül. Biztos vagyok benne, hogy többet nem mentek úgy, hogy a botjukat húzták a földön 🙂
  Lehetne esetleg, hogy gondolatban mindenki megöleli a másik embert, akár egyet ért a véleményével, akár nem?
  Ölelve csak szeretni lehet egymást, bár sokan megijednek tőle, főleg, ha nem ölelték őket, vagy nem szoktak hozzá, hogy szeretve lenni csodálatos dolog.
  Szeretetteljes évet, utat, életutat kívánok mindenkinek, könyvíróknak és kritikusoknak, és minden zarándoknak!
  Maayan
  elnézést a hozzászólás hosszáért, de talán megérte végigolvasni

  Egyébként Európabusszal mentem. Voltak kellemetlen érzéseim, és nagyon kedves érzéseim is velük kapcsolatban. Volt itt aki nagyon szerette őket, és volt aki egyáltalán nem. Ez is csakúgy, mint a könyv erősen szubjektív!

 • piros

  T “Anna-soyperegrino”!
  Ez az oldal nem arra a célra jött létre, hogy itt vezesd le névtelenül titkolt ellenszenvedet bárki iránt. Ha véleményed van egy könyvről, erre vannak fórumok, ahol a saját neved vállalásával megírhatod.Egyébként sem méltó egy zarándokhoz, amit művelsz, így maximum azt írhatod, hogy estoy peregrino, azt hogy soy semmiképp, mert viselkedésedben nem vagy az.Megjegyzem a könyvet én is megkaptam karácsonyra, kézről kézre adjuk, de amint visszakaptam újra elolvasom, mert megéri. Ezt csak azért írtam ide, mert aki olvasta, annak számára egy pillanat alatt világos, hogy te nem a könyv miatt írsz, ha egyáltalán olvastad, hanem valakinek rossz pillanatokat akarsz csak szerezni. Ez nem szép dolog.

 • Kedves Laca!
  Fél 5-re ért be a vonat SJPDP-ba, így azt az estét Saint Jeanban toltottuk. Másnap reggel frissen indultunk a nagy útnak. Szívesen segítek a vonatjegy foglalásban, ha gondolod, akkor tudunk skype-on is beszélni vagy akár emailben.
  Udv,
  Andrea

 • szederende

  Te ismered őt, mégis névtelenül pocskodniázod???? És nem szégyelled magad?? Miért nem írod ide a nevedet?
  Kérdésedre: Igen, voltam. Én Pamplonából indultam, és hasonló csodákat éltem át, mint a könyv szerzője, csak én nem tudom így megírni. Minden csodálatom azé, aki erre képes. És még sok más emberé, nézd a szerzői oldalát a fészbukon. Akkor rájössz, mit adott az olvasóinak. A neten olvastam hogy már filmet akarnak belőle forgatni.
  (A mondd az 2 d…, csak úgy mondom.)

 • Soy Peregrino

  Kedves szederende!
  A két komment nem ugyanazon tollból származik. Olyan kifejezést, hogy nemigen ne használj, mert ebben a szövegkörnyezetben, vagy szoktam, vagy nem szoktam. Nemigen nem lehet szokni! Én akkor is végig olvasok egy könyvet, ha rossz, mert ha nem, akkor a véleményem hiteltelenné válik.Ne használj általános alanyt, úgy mint az ember, mond inkább, hogy te nem szoktál. Továbbá nem keresek a szerző után, hiszen ismerem. Ha úgy gondolod, nem kell válaszolnod: te végig jártad AZ UTAT??? Lehet csak könyvből ismered, mert akkor neked bármit beadhatnak! Én kétszer jártam végig és nem Roncesvalles-ből, hanem mint az út neve is mutatja a francia utat Saint Jean Pied de Portból indulva,és nem busszal mentem Finisteerába. Nézz utána és görgess felfelé, meglátod a címsorban. Így bátran állíthatom amit írtam. Engem csupán e sikerhajhászás azért zavar, mert lejáratja a Camino igazi értékét, a zarándoklat szépségét és értelmét, valamint olyanokat téveszt meg mint te. Bocsáss meg, nem akartam fennkölt lenni és nem akartalak kioktatni.

 • szederende

  Még egy megjegyzés. Az ember nemigen szokott “nyűglődve, de sajnos” olvasni könyveket. Ha rossz egy könyv, én le szoktam tenni. Nem kezdek el utánakeresni a szerzőnek, beírkálni oldalakra, hanem félredobom és annyi.
  Kissé gyanús ez a nagy buzgalom.

 • szederende

  Én is olvastam a könyvet. A legjobb caminós könyv, amit valaha találtam, pedig az összeset elolvastam ami fellelhető. Szerintem a két bíráló komment ugyanattól a gyűlölködő Annától érkezett más néven, aki valami miatt le akarja járatni ezt a remek könyvet. Kizárt hogy valaki elolvasta, és ilyet írjon őszintén.

 • Soy Peregrino

  Hiába keresem azt a sikerlistát. Valahogy nekem a Frei könyve jön ki és az említett zarándok beszámoló sehol sincs a sorban! Fiktió?
  A könyvet nyűglődve, de sajnos olvastam. Silány. Az egész egy kicsit, vagy talán nagyon hiteltelennek tűnik. Mélyen egyetértek Anna hozzászólásával. Sok olyan író van, ki végig sem járta az utat, sőt olyan is ki filmet forgatott ott, miközben az etapokat autóval járta végig. Gondolok itt Tolvaly Ferencre. Tudom és tapasztaltam is, nem egyszer, hogy sok “zarándok” helyközi buszjárattal caminozik.
  Kár így lealacsonyítani az igazi Camino-s élményt, az út igazi mondanivalóját!
  Nem kérünk a mű zarándokokból!

 • Sz.Laca

  Szia Andrea!
  Igy végül is hány órára értél SJPP-be?A vonattal van még némi gondom,de remélem megoldodik…

  Olvasgatom a hozzászólásokat,és látom,van pár feszült kommentár is…
  kiváncsi lennék,mi váltott ki ekkora ellenszenvet Anna nevű kommentelőtől…csak megjegyzés volt,nem kell feltétlenül válaszolni rá…
  Nekem bármi és bárkitöl is iródhat az EL CAMINÓRÓL,az csakis JÓ lehet,és tanulságos…de ez szubjektiv…
  Buen camino!!

 • anna

  Tisztelt Ildikó! Köszönöm válaszát.
  Kis magyarázat a társkereső megjegyzésemhez:az El Camino de Santiago -Az út blogban, a Utazás a Caminora kattintva találkoztam nevével. Ott, egy Caminora készülőnek írt választ a repülő- és vonatjeggyel kapcsolatban, valamikor aug.hónapban. Én úgy gondolom, nagyon is értette, miről írok. Ott rá lehet a nevére kattintani, s bejön a “Mikor megyünk már haza” népszerű bejegyzései, amiből aztán nagyon sok mondat “visszaköszönt” a könyvében…
  A rólam érzett jelzője Önt minősítette.
  Leghőbb vágyam, hogy végig járhassam a Caminot, azon vagyok hosszú idő óta. Minden tiszteletem azoknak, akik az Utat megtették már, s akik pedig úton vannak, azoknak nagyon sok kitartást, erőt kívánok.
  Halász Anna

 • Tisztelt Anna!
  E-mail értesítést kaptam az Ön hozzászólásáról. Köszönöm, hogy megírta észrevételeit könyvemről, az El Camino – az Út, ami hazavisz című könyvről. Sajnálom, hogy nem nyerte el tetszését. Ajánlom figyelmébe facebookos szerzői oldalamat: (Sándor Anikó szerzői oldala), ott elolvashatja mások megjegyzéseit ugyanerről.
  A társkeresővel kapcsolatos megjegyzését nem értem, nem szoktam ilyen oldalakat nézegetni, sem hirdetni magam, ezért azt sem tudom, hogyan működik.
  Soraiból nagyon erős frusztrációt éreztem, javaslom, ha egyszer lehetősége adódik, menjen végig az Úton, sok mindent megtudhat magáról, amit most nem tud.
  Buen Camino! Sándor Anikó

 • anna

  Sándor Anikó/hibiskus virág
  Pár héttel ezelőtt kaptam ajándékba az El Camino/Az út, ami hazavisz c. könyvét. Örömmel vettem kézbe, mivel már több, Caminot megjárók könyvét, blogját elolvastam. Hát, stílusa az van. Minden fejezetnél többet vártam annál amit olvastam, de hát ez szubjektív. Nálam a “sikerlustáján” az utolsó. A könyv hátulján található címen rákattintottam a megadott helyre, ahonnét további sikersztori olvasása vált lehetővé. Így a Buenos Aires-i tangós kirándulását is elolvastam, hátha az élvezetesebb lesz, mint az említett könyv. Magam egyszerű, nyelveket nem beszélő középkorú nő vagyok. Igen zavarban voltam a stílusát illetően végig a beszámolóiban, úgyis mondhatnám az egész kirándulásának a leírására, hogy polgárpukkasztó. A Camino társkeresőjében kutakodva vettem aztán észre, hogy ezen a helyen, ha rákattintunk a hibiskus virág-ra (arckép csatolva), akkor bejön ez a bizonyos Buenos Aires irománya. Ne haragudjon, de ez olcsó reklám, nem gondolja? Mindenesetre kívánom, hogy találja majd azt meg, amit oly nagyon keres – a világban. Ehhez jó egészséget, kitartást kívánok. Üdvözlettel: Halász Anna

 • Szia Laca!
  Párizstól Bayonne-ig mentem TGV-vel. Reggel 7-kor indult és délre ért Bayonne-ba, majd onnan délután 3-kor egy kisvonattal tovább SJPDP-be. Mindkét vonatra itthonról interneten rendeltem a jegyeket. A blogomon egyébként írok az utazásról részletesen is: http://www.mundicamino.blog.hu
  Üdv, Andrea

 • Sz.Laca

  Szia Andrea!
  te meddig mentél és hol szálltál át?

 • Szia Laca!
  Én itt rendeltem a jegyet tavaly: http://www.idtgv.com/fr/ A TGV 19 euro volt, a kisvonat 8.80 és 3 nap múlva postán megkuldték. A TGV jegyet csak ki kellett nyomtatni és a peronon leolvasák a vonalkódot. Ha további infóra van szukséged, szólj, szívesen segítek.
  Buen Camino!
  Andrea

 • Sz.Laca

  sziasztok.
  Mi juniusban indulunk megint a Caminora.Tgv-vel még nem voltam,igy nem igazán vágom,hogyan kell jegyet rendelni ott.ha valaki tudna néhány ötlettel szolgálni,megköszönném…
  Buen camino!!!

 • Sziasztok!
  Kicsit irigykedem az útra készülődőkre, úgy mennék újra! Én szeptember-októberben voltam, egy csepp eső nélkül megúsztam. A reggelek és esték hűvösek voltak, de napközben a tikkasztó hőség volt jellemző. Az biztos, hogy bármikor mentek, nagy élmény lesz!
  Buen Camino!
  Andrea

 • Zsuzsa

  Én július elején indultam, de nagyon is élnek bennem a hűvös hajnalok… minden nap 5kor keltünk. Polár mindennapos viselet volt! Emlékszem, nem egyszer majd ráfagyott a reggeli barack a kezemre. Komolyan mondom annyit fagyoskodtam, hogy csoda! Persze a forróság is kijárt rendesen. Azt mondanám, inkább a végletekre kell készülni. De jóó lesz! Bárcsak mehetnék jövőre is! Olyannnagyonjóóvolt!

 • Laci

  Nikus! Én Június elején indultam, végig jó idő volt. A mesetán tűzött a nap,volt, hogy 40 fok felett volt a hőmérséklet,de sokkal szárazabb a levegő, mint itthon, amikor csak ülsz és szakad rólad a víz. Az esték viszont hűvösek, volt amikor reggelre 5-8 fokig lehűlt. Az egész utat szinte megúsztam eső nélkül, kivéve Galiciát. De imádtam esőben menni! 🙂
  Andrea! Úgy tudom a Primitivo Oviedoban kezdődik és Melideben kapcsolódik a Francia úthoz.

 • Andrea

  Sziasztok!
  Volt már valaki a Camino Primitivo-n? Kevés infót lehet olvasni róla. Hogyan lehet az indulópontra eljutni?Pontosan honnan indul, mert erről is különböző infókat olvastam. Van olyan könyv ami a Camino Primitivo-ról szól,mert a legtöbb könyv inkább a francia útra fókuszál. Előre is köszi a segítséget.

 • Szia Nikus!
  Július-augusztusban voltam, és csak azért mennék más évszakban, hogy lássam, hogy hogyan változik a táj, és milyen új érzések születnek ezáltal bennem.
  Nagyon meleg volt, számomra ez volt az egyik legnehezebb dolog, a másik a hegynek fel. Ha figyelsz rá, hogy eleget igyál, hagysz elég időt a pihenésre, akkor biztosan nem lesz gondod. Én keveset mentem egy nap, csak 20 km körüli távokat tettem meg, de mások sokat, 30 körül, és mindenki csodálatos érzésekről mesélt a hőség ellenére. A nyár megadta a lehetőséget, hogy a szabad ég alatt aludjak, így életemben először a tejutat is láttam, a 4 hulló csillagot és erősödött az érzés, hogy a természet elválaszthatatlan része vagyok, emiatt és más miatt sem a meleg hálószákomat sem bántam meg, ugyan ezzel is növeltem a terhem, mert hát a zsákom 13-16 kg tartományban mozgott, de azt sem bántam meg 🙂
  Ja és 50 éves vagyok.
  Vágj neki, szeretni fogod a hőség ellenére 🙂
  Buen Camino
  Maayan

 • Nikus

  SZPetya és Eszter! Meg mindenki aki júliusban volt!

  Mennyire van meleg? Mert engem azt olvastam/hallottam, hogy nagyon! Elviselhető? Gondolom azért ez ki kell fogni.

  Nikus

 • zsuzsi

  Sziasztok,
  volt valaki, aki stoppal ment ki és jött vissza? milyen tapasztalatotok volt ezzel kapcsolatban?

 • Atti, a repülőjegy Barcelonáig és vissza 46 ezer ft volt, de az időről-időre változik, most nem tudom, mennyi. A vonatjegy Pamplonáig kb 16 ezer, onnan Roncesvallesig nem tudom, pontosan mennyi, de az már nem drága. Üdv: SA

 • Atti

  Kedves Sándor Anikó.

  Egy kérdésem lenne mennyi volt így repülővel átszállásokkal az útiköltséged oda vissza útra? Vacillálok a repülő és a busz között ezért érdekel. Köszi Atti

 • Tisztelt Mindenki!

  Az idei évben októberben indul járatunk utoljára. Ezúttal Compostelabol hoz haza utasokat, illetve néhány kint maradt kerékpárt.
  2011-ben 82 utast szállítottunk ki, és 51-en választottak minket.

  Ezúton szeretném megköszönni nekik a bizalmat, köszönjük!

  Honlapunkon már elérhető a 2012. évi menetrend is.
  Áprilisban indítjuk első járatunkat és igény esetén a feltüntetetteken kívül is indítunk járatot (mint ahogy azt tesszük második éve).

  Szép estét mindenkinek!

 • Túrazerge

  Üdv!

  Holnap végre elindulhatok az utamon. Izgalommal várom minden pillanatát.
  Aki mostanában megy, kivánok jó utat. És köszönöm a sok segitséget amit itt kaptam tőletek!

  TúraZerge

 • Barcelonába repültem Bp-ről, bécsi átszállással, onnan vonattal Pamplonába, Pamplonából busszal Roncesvallesbe (én onnan indultam, de SJPP-ba is megy a busz). Visszafelé Santoago-Barcelona- Bécs – Bp).
  Így oda-vissza jegyet tudtam venni, ami sokkal olcsóbb, mint ha csak oda és csak vissza vettem volna.

 • zsuzsa

  Ma hajnalban értem haza. Nekem 12 EUR rémlik. Menjetek caminozni, caminozni jóóóóóóóóóóóóóóó :))

 • Zsófi

  Szia maayan!
  Remélem, nem tévedek: ha jól emlékszem, Finisterre-ből Santiagoba 12,50 volt a buszjegy (júliusi infó).
  Minden jót, Buen Camino!:)
  Zsófi

 • Sziasztok!
  most vagyok az uton
  tud valaki segiteni hog mennyibe kerul a jegy Finisterrebol Santiago de Compostelaba

  a zsakom a masfel liter vizzel es kb napi egy kilo kajaval 13 kg, kb egy hetig 16 kg volt, a satramat hazakuldtem es meg nehany aprosagot, igy sikerult 13-ra reduklanom
  semmire nem erzem mar hogy felesleges lenne
  10 fokig van a halozsakom, ami 1kg, de igy alhattam a szabad g alatt egy csodalatos kertben
  soha meg ilyennek nem lattam a csillagos eget
  nem kell a poros pokrocokal takaroznom
  mar 700 km-t mentem, 65 kg voltam, gyakorlatilag 20 %-at cipelem a sulyomnak, es semmi bajom, es 50 eves vagyok 🙂
  jo utat mindenkinek!

 • Sziasztok!

  Én július 17. én indulok. Barcelonába megyek repülővel aztán valahogy SJPP. Esetleg van valaki aki ugyan ebbe az időpontba megy? Aki Barcelonából ment SJPP-be le tudná írni hogy hogy jutott el SJPP-be? Gondolok itt arra hogy vonattal ment e utána vagy busszal illetve hogy hogy jutott el a reptérről a busz/vonat állomásra. Hálásan köszönök minden segítséget! 🙂

  Üdv
  P

 • eszter

  Szia Don Attilio 74!
  Minden elismerésem a Tiéd és gratulálok!! Mindegy h. hova írsz, csak írjál!:) Én szombaton július 9-én megyek s 11-én kezdem az utat.
  Remélem nagyobb kellemetlenségek nem értek az úton.

  üdv. eszter

 • Don Attilio74

  Sziasztok jőni 29-én teljesítettem a Caminót, pénteken hazaérkeztem, egyszer talán lesz beszámoló is, a fórum melyik rélszére írjam majd.

 • tibi

  Sziasztok!

  Fontos lenne. Holnap után indulok. Párizson keresztül. TGV-re milyen poggyász szabályok vannak? Vannak egyáltalán? Küldtek egy levelet, amit persze franciául írtak. Nagy nehezen megfejtettem: olvassam el a poggyász szabályzatot. Persze a link nem elérhető…70L-es zsákról van szó. Csak félig lesz 🙂

 • Libi

  Én az itt lévő linkek között találtam a tgv-europe.com-ot, ott csak 2-3 héttel előbb lehet megvenni a jegyeket. Nem tgv vonat, de egy átszállással SPPDP-ig 10 ezer Ft/főre kijön. Legalábbis arra a napra, amikor mi megyünk. De végülis teljesen mindegy, a cél a lényeg 🙂

 • zsuzsa

  3-4 hónappal előtte vettem a TGV jegyeket: Párizs-Bayonne 25 EUR, Bayonne-SJPDP 6,6 EUR. Ma már ennek többszöröse. Azért ez annyira durva.

 • Libi

  Vonatjegyekre gondoltam 😀 TGV-t írtál 🙂 Vagy még nem vetted meg?

 • zsuzsa

  Libi: jegyeket mire?

 • Libi

  Megkérdezhetem, hogy hol vettél jegyet és mennyiért? Én is osztok-szorzok 😀

 • zsuzsa

  köszi. bújom ezerrel az útvonaltervezőket, mert mi ott éjszakázunk és másnap a montparnasse-ról megy a TGV-nk. de lesz valami megoldás… már körvonalazódik.

 • Libi

  Szia Zsuzsa! Nekem Htomi segített ugyanez volt a kérdésem 🙂 Bemásolom:

  Htomi
  2011. június 1. – 20:37

  Az Orly elől indul az Orlybus.Zöld szinű.6.60?-ért elvisz a Denfert Rochereau térre.Onnan jó fél óra alatt begyalogolsz Austerlitzre.Útvonal:Denfert rochereau tér-Arago út-Saint Marcel út-L Hospitl út.És ott vagy.El sem tudod téveszteni. A bejárat a Szajna felőli oldalon van

 • zsuzsa

  Sziasztok,
  biztos van valaki, aki hasonlóval küzd (küzdött- tapasztalt zarándokok előnyben)
  HOGY lehet bejutni az Orly reptérről Párizsba?
  Találtunk valamilyen buszt, de nonsense, hogy 8 perces menetidővel kivisz a reptérről a város szélére horribilis 10 EUR per fő-ért. és még sehol sem vagyunk…

 • Toci

  Kedves Htomi!

  Engem is érdekelne az a busz menetrend Muxia-ból; el tudnád nekem is küldeni? (ttoci kukac freemail pont hu)
  Már csak ez hiányzik, és meg lesz tervezve az oda-vissza út; a kettő közt meg csak lesz valahogy 😉

  Üdv;
  Toci

 • Tünde66

  Szia léna és Brutus!
  Van éjszakai járat Párizsból Bayonneba,és nemcsak hétvégenként.Most vettem meg a jegyemet júli.5-re(kedd).
  Az Austerlitz pályaudvarról indul 23óra05-kor,nem TGV vonat ez,hanem LINÉA.
  A jegy megvehető a “tgv europe.com” lapon.
  A legolcsóbb jegy couchette-ben(ágy)kb 50 euro.De lehet olcsóbban is utazni ülésben.

 • Andrea

  Szia Szilvi!
  Az alábbi linken tudsz szállást foglalni SJPDP-ben. Állítólag nagyon jó kis szállás közvetlenül a zarándok irodával szemben. Van egy foglalási naptár is az oldalon, ahol meg tudod nézni, hogy az adott időpontban van-e szabad hely.
  http://www.espritduchemin.org/Magyar/foglalas.html
  Buen Camino!
  Andrea

 • Szilvi

  Sziasztok!
  Mi augusztusban utazunk és éppen az utazást szervezzük. Tudodtok nekem abban segíteni, ha egy éjszakát szeretnénk megszállni Saint Jean Pied de Portban, interneten van valahol lehetőség egy szobát foglalni?
  Köszönöm előre is!

 • zsuzsa

  Már úgy várom 🙂 3 hét…
  Elvileg majd írom, gyakorlatilag nincs garancia 🙂
  http://onimac.blogspot.com/

 • Sz.Laca

  a neten mindent meg tudsz rendelni…
  http://www.ryanair.com/en
  ezen a linken lehet rendelni jegyet, RYANAIR-rel tudsz jönni vissza Santiagobol madridig…

 • TúraZerge

  Üdv!

  Köszönöm Sz.Laca akkor valszeg marad a repcsi. Inkább az ár miatt mert idöben szerintem még ráérnék. A 30 napon tul még van 5 plussz napom!:)
  Viszont a visszaut még nem ált össze, mert kicsit bizontalannak találom, hogy utközbe rendeljem meg a repjegyeket.
  Amugy ez, hogyan is néz ki? Én neten rendelem meg vagy itthoni kapcsolat kell hozzá?

 • Léna

  Szia Andrea!

  Igen, megvettem a jegyeket, sajnos a munkahelyi lehetőségekhez kell kötnöm magam, ezért jobb, ha az utazás nagy részét hétvégén ejtem meg!
  De biztosan találkozunk majd valahol. 🙂

 • Sz.Laca

  szia Turazerge
  igen,létezik vonat madridig santiagobol,de ha rám hallgatsz,inkább repülövel mész.olcsobb is és töredéke idöben…a repülö 50 perc,a vonat tiz ora…de lehet hogy van 8 is:)éjszaka jobb menni,az 22.33kor indul santiagobol,és 8ra van madridban…de nézd meg a Renfe oldalán…

 • Túrazerge

  Üdv!

  Visszaútra Santiago de Compostela-ból létezik vonat Madridig? Ha igen kb mennyi idö lenne? És persze, hol találom!
  Aug. 22-én megyek!

 • Andrea

  Szia Léna!
  Megvetted már 9-re a jegyeket? Ha nem, akkor nem akarsz inkább 6-án jönni? Én már megvettem, tehát én már nem tudok változtatni.
  Andrea

 • Léna

  Szia Andrea!
  Én is a nappali TGV-vel megyek, ugy tervezem,hogy vasárnap reggel kezdem meg az utat! Remélem is, hogy beérlek,mert 4hetem van csak, napi 30-40 km a terv!
  Megnézem az ajánlott járatokat,és köszi a tippet!

 • Andrea

  … Még annyit az előzőhöz, hogy az éjszakaira a jegyet csak kb. az indulás előtt 1 hónappal lehet megrendelni, de lesz ősszel is.

 • Andrea

  Szia Léna!
  Én szeptember 6-án indulok ugyanezen az útvonalon, de te biztosan utol fogsz érni! 🙂 Én a nappali igazi TGV-re vettem jegyet, mert élvezni szeretném a francia táj szépségét és a vonat sebességét is. Hazafelé Barcelonán keresztül tervezem, de a visszaútra még nem vettem jegyet. Santiagoból a Ryanair volt a legolcsóbb Barcelonáig, onnan meg wizz Air, ahogy nézegettem.
  Buen Camino!
  Andrea

 • Léna

  Szia Brutus!

  Ahogy én láttam, csak hétvégén van az az éjszakai járat!

  Én Szeptember 9.-én indulok, az utószezonban 🙂 Bp- Párizs ? Bayonne-SJPP! A Francia utat járom végig.
  A hazafelé út megtervezéséről nincs fogalmam még, igen borsos áron láttam csak repjegyeket.
  Valakinek ötlete?

 • Pásti Kati

  Jó utat Don Attilio!

 • Don Attilio74

  Ne eljött a hét, vasárbap 6:20-kor repülök Barcelonába, onnan busszal PAmplonába. Zsófival az első napt együtt töltjük. Aztán ki-ki gyalogolsját tempójában. Nálam főzés szóba sem jöhet, egy valamin nem spórolok, a helyi specialéitások olcsó éttermekben, Túra utánjól is fog esni. Nekem Fisterre nem kell, egy zarándokút számomra szent hely után profán helyekkel nem folytatódhat. De ez csak én vagyok, senkinek nem ajánlom sem a Fisterrébe menetelt, dem a nem menetelt. Mindenki maga dönt róla. Lóbalzsam helyett nekem Perskindol lesz, és hólyagtapasz.

 • Cirbolya

  hali,
  évek óta tervezem, hogy elmegyek és megjárom az utam.. kb mennyiből jönne ki az oda-vissza út? melyik megoldás lenne a legolcsóbb???

 • Laci77

  szia Brutus!

  Mivel érdemelte ki a párod ezt az ajándékot?! (költői kérdés volt):))
  A vonatot illetően, meglehet, hogy még nem tudod megvásárolni a jegyet. Én mindössze 36 nappal az indulás előtt tudtam megrendelni. Úgyhogy türelem!

 • Brutus

  Sziasztok!
  Én a páromat leptem meg ezzel az úttal. Megvettem neki augusztus 23-ra a repjegyet ( easyjet)Párizsba. Olvasgattam a bejegyzéseiteket vásárlás előtt az alapján választottam az útvonalat: Bp- Párizs – Bayonne-SJPP.Többen is írtak egy éjszakai vonatról, ami lemegy Bayonne-ba, de nem találom. A TGV utolsó járata a honlap szerint elmegy 18.25 -kor. Azt viszont nem éri el, mivel az easyjet kb 18.00ra érkezik Orlyra. Kérlek segítsetek, hol keressem azt az éjszakai vonatot? vagy hogyan lehet még aznap elindulni SJPP-be. köszi!

 • Andrea

  Szia Csilla!
  Én sem voltam még a Caminón, de szeptemberben megyek és nyakig benne vagyok a készülődésben! Szerintem 40 literes hátizsák elég lesz és semmiképp ne vigyél a testsúlyod 10 százalékánál nagyobb terhet.
  Buen Camino!
  Andrea

 • Pásti Katalin

  Szia Csilla!

  A Caminon még nem jártam, de túl vagyok néhány gyalogtúrán. Nem tudom hány kiló vagy, de szerintem 15 kg-nál nehezebb zsákot ne cipelj, mert kinyúlsz. A litert annak megfelelően határozd meg, hogy Te milyen holmikat akarsz vinni. Erre nézve – azaz, hogy mit kell és mit érdemes vinni – pazar útmutatókat találsz az oldalon.

  Kata

 • Szabó Csilla

  Szia!
  Én csak az első 6 napra, a repülőjeggyel. Utána semmit! Én is az Uniós EÜ kártyát viszem!

 • zsuzsa

  … és milyen biztosítást kötöttetek?

 • Szabó Csilla

  Kösz! De,még mindig nem tudom, hány literes zsákokat vittetek? 🙂

 • Pásti Katalin

  Szia Csilla!

  Lóbalzsamot lehet kapni minden értelmes gyógynövényesnél, ráadásul többfélét és szuperál.

  Kata

 • Pásti Katalin

  Sziasztok!

  Járt már valaki a Caminon októberben? Milyen időjárásra készüljek?
  Előre is köszönök minden segítséget.

  Kata

 • Htomi

  Szia csilla!
  Én az Auchanban vettem. 250 ml-es kiszerelésben.Kb. a fele fogyott el.Nekem a lábamra ugyan nem kellett,mert az út előtt már két hónappal a napi 8-10 km-t legyalogoltam, de a derekam és a térd izületem megijesztett.14kilos volt a zsákom,ehhez jött az övtáska és a fényképezőgép.6.naptól kezdtem érezni a fájást.Reggel, délben és este lefekvéskor bekentem és máig is áldom a gyártóját. Ugyan volt olyan dolog amit kidobtam a batyuból(naptej,szárítókötél,szúnyogriasztó…, de a krém maradt.97 kiloval indultam és itthon nem hittem a szememnek, a mérleg 83-nál állt meg.

 • Szabó Csilla

  Szia HTomi!
  Tőled, azt szeretném kérdezni, hogy hol vetted azt a lóbalzsamot? Ugyanis, tegnap láttam az ALDI-ban. Hatalmas nagy tégelyben van. Neked olyan volt? Vagy van máshol is? Nem volt nehéz cipelni?…és, mi mindenre használtad?
  Cs.

 • Szabó Csilla

  Szia Zsuzsa!
  Köszi az infót, de a Kilimanjaro nem kell. Olyat vettem és is a Hervisben, csak a kisebbet. Alig használtam és tönkre ment. Nagyon nem szeretem a Hervist.:( Szinte minden, made in Kina. Én találtam az Alpin pro-ba, egy 38 + 5 l-es zsákot, az nagyon tetszik. A hátamon is megfelelő hosszúságú, és gondolom mindenem belefér. Szlovák gyártmány, súlya 1,2 kg, és van esővédője. Inkább, kíváncsi voltam, hogy kinek mekkora méretűbe fért bele a cucca. Várom a többiek reagálást!

 • zsuzsa

  Csilla, ha elég a 30L nagyon ajánlom az enyémet, nem írtam le a típusát: kilimanjaro airbreak 30, amint a neve is mutatja, nagyon jól van megoldva a hátán a szellőzés, ennyi pénzért a lehető legprofibb. ha hervis felé jársz, nézd meg… szürke-sárga. asszem 8-9 000 Ft.

 • zsuzsa

  Csilla: én Kilimanjaro (hervis márka-olcsó) hátizsákot viszek, 30L. Nem valami nagy, de úgy vagyok vele, hogy ismerem magam,ha nagyot veszek, azt is telerakom… 6-7kg nál nem szeretnék nehezebbet… hát így próbálom elérni.

  TÖBBIEK: Kinek mi a véleménye TAPASZTALATA a sátrazásról? Aki volt az úton, csinált, látott ilyet? Lenne egy 1kg-s kis sátram, és hacsak 5-6 éjszakát aludnék benne, nekem az is jelentős megtakarítás lenne… csak ahhoz tudni kéne, hogy mennyire tolerált, kivitelezhető dolog ez…

 • Szabó Csilla

  Sziasztok!
  Hány literes hátizsákot ajánl, aki már megjárta? Márkás, vagy mindegy?
  Én június 06.-án megyek, és még nem vettem meg.

 • Libi

  Ebben biztos vagyok, pedig direkt úgy akarok elindulni, hogy nincsenek elvárásaim. Abban a pillanatban, hogy szóbajött februárban, tudtuk, hogy ez kell nekünk. Már most jótékony hatással van rám csak a gondolata is. Lehet, hogy érzelgős vagyok, de minden rossz pillanatban erre gondolok 🙂 Érdekes, hogy ilyesmi tényleg létezik, de tanúsíthatom, hogy hív a Camino.

 • Htomi

  Libi!
  Biztos lehetsz benne, hogy csodákat fogsz látni és tapasztalni. Nincs még egy hete sem, hogy itthon vagyok,és már mennék vissza.

 • Libi

  Köszönöm szépen 🙂 Már nagyon várjuk, ezzel egy hatalmas vágyam fog teljesülni. Jó olvasni ezt a sok jót, remélem én is ilyen elégedetten fogok hazajönni.

 • Htomi

  Libi!
  Nyugodtan menjél személyivel(plasztik).Én is azzal jártam végig az utat.Az albergekben is kérték néha és az elég volt.”a világ végéig is elég a személyi”.Nem kell az útlevél!!!!

 • Libi

  Üdv! Mi július végén indulunk repülővel és vonattal megyünk a SJPDP-ba. Repülővel jövünk vissza is. Engem az érdekelne, hogy útlevelet elvárnak-e valahol, vagy tényleg elég csak a személyi? Júniusban jár le az útlevelem…

 • Zsófi

  Szia Laci!
  Június 5-én repülök itthonról, és június 6-án indulok Pamplonából (időhiány miatt a Pireneusok kimarad…)

 • Laci77

  Zsófi! Mikor indulsz?

 • zsuzsa

  Kék kártyám (EU-s) van, mivel én itt is külföldinek számítok 🙂 ez önmagában is elég lenne…? ennek utánajárok. köszi.

 • Zsófi

  Szia Zsuzsa!
  Én még csak most fogok indulni (alig 3 hét múlva:))), de nem kötök biztosítást. A bankkártyámhoz jár beteg-, baleset- és poggyászbiztosítás, illetve az OEP-nél kiváltottam az EU-s biztosítási kártyát, ez alapján az egész EU-ban jogosult vagy sürgősségi ellátásra. Szerintem érdemes kiváltani, kb. 20 percet kellett várni a Teve utcában, és egyből meg is kapod a kártyát, és teljesen ingyenes:)