El Camino – úti beszámoló

Gyere a Facebookra is!

Partnerek

Bognár Stúdió - SEO

RSS követés


Éppen frissülünk! Pár óra múlva gyere vissza, addigra működni fog minden!

Milyen legyen a cipő?

Cipő - el camino

Az El Caminos csodacipőm. Illetve a Quechua túrazokni.

Hát voltam a bajban a cipő kérdéssel. Azt tudtam, hogy az egyik legfontosabb dolog. Olvastam is róla, hogy a magas szárú azért jó, mert tartja a bokát, az alcsaonyabb szárú jobban szellőzik nyáron. Lassanként felfogtam, hogy a talp felépítése is fontos, mert elnyeli a rázkódást, ha jó… És a jófélék sok pénzbe is kerülnek. És én ráadásul egy remek 42-es hosszúságú, ám keskeny lábbal vagyok megáldva, amelyre bárminemű cipő vásárlása nagy kihívást jelent.

Sajnos, a túraboltokban is nagy, sőt megoldhatatlan kihívást jelentett ez az eladóknak, nem is nagyon tudtak mit ajánlani, általában nem is volt a méretemben női, ha meg volt, akkor extraszéles vagy egy picit azért rövid, miközben azt is tudtam, hogy inkább nagyobbat kéne venni.

Nem bírtam ki, hogy ne tegyem be, szép és új korában... meg mielőtt bekentem impregnáló kencével. Ja, arra is az Út előtt jöttem rá, hogy létezik ilyen.

Végül a Dechatlonban oldódott meg a problémám, ahol a túracipő osztály után a futó és gyalogló (és tenisz és tollaslabda 🙂 )cipőket is megnéztem. És csodával határos módon találtam egy férfi, viszonylag keskeny, 43-as Kalenji (?) márkájú gyaloglócipőt. Ja és akciósan 15.000 Ft körül, azt hiszem. Oda volt ugyan írva, hogy hegyi terepre nem ajánlott, de olyan kényelmes volt és egyáltalán jó volt a lábamra, hogy engem ilyesmivel már nem lehetett eltántorítani.

Fel is mentem vele bármilyen caminos hegyre, sziklákon sem hagyott cserben.

Volt még egy túraszandálom is, eredetileg városnéző célzattal. Intersport saját márkája, nem néztem ki belőle sokat, de szintén rá lehetett applikálni úgy a lábamra, hogy nem kellett hozzá evező a szélesség miatt. És apukám vette nekem, aki haláltmegvető türelemmel várta ki, amint mindent végigpróbálok és eladókkal tereferélek.

Túraszandállal az el camino-n

Túraszandál + zokni

És. A 14. nap táján, amikor a sors furcsa fintora folytán vízhólyag keletkezett a lábamon és még sikerült is úgy megápolnom, hogy fájós-gyulladt terület lett belőle, egy hétig ezzel a szandállal másztam hegyet-völgyet minden baj nélkül. Hozzáteszem, szigorúan túrazoknival használtam camino üzemmódban, zoknis-szandálos rendszergazdának néztem ugyan ki, de a praktikum fontosabb volt…

Ha hozzáveszem, hogy volt aki kis saruban mendegélt és láttam mindenféle cipőt és vízhólyagos és vízhólyagmentes lábat, akkor azt kell gondolnom, hogy legalábbis részben, ez a cipő kérdés is fejben dől el…

Vagy nektek mi a tapasztalatotok? Milyen cipő vitt végig az úton? Mit ajánlanátok annak, aki még csak most tervezi az indulást?

14 hozzászólás Milyen legyen a cipő?

 • Kornelia

  szerintem a bakancs az egyetlen holmi amin nem szabad spórolni. Jól tettem hogy itthon hagytam a Columbiámat, ami nem is volt nagyon használva, helyette vettem egy LOWA-t ami teljes bőr, és nem textiles, persze gortexes, ez nem kell impregnálni, a méret 2 számmal volt nagyobb mint a lábam, és jó hogy az eladóra hallgattam ebben a kérdésben. A két bakancs között 100? volt a különbség, de meg is látszott. a LOWA nem csak szép volt (Santiágóban messziről felismertek a piros bakancsomról) de abszolut kénylemes is. az álladó esőben sem volt belül vizes.
  könnyű, 1,3kg (a columbia is ennyi volt, egy ideig godnolkoztam, hogy viszem azt is, de aztán mégsem).
  A vizhólyagokat megleőzni kell és nem gyógyítani. A láb álladó kenegetése még menetközben is! erre kapni vizhólyag megelőző krémet, vagy szarvasfaggyut, de esténként a közönséges nivea krém is megtette és bevált.

 • amanithis

  sziasztok,

  engem (is) átvertek túraboltban cipőtémában (hozzáteszem abszolút tapasztalatlan túrázó és pláne gyalogló voltam akkor)…
  a magasszárú bakancs lehet, hogy tartja a bokát, de a bedagadó achilles-ek miatt pár nap után képtelen voltam felvenni.

  szóval legközelebb kizárólag magasszártalan cipőben megyek, ami min. egy számmal nagyobb a lábam méreténél, mivel az egész napos gyaloglástól duplájára dagadt a lábfejem.
  a talpára is figyeljetek oda, az én csodabakancsom talpa olyan kemény volt, hogy minden apró kavicson kifordult a bokám, mégha tartotta is a magasszár 😉 Burgos-ig hálával gondoltam a túraboltos nőcire, aki Camino-ra ideálisként sózta rám a lábbelit. ott vettem egy spanyol Chiruka cipőt, amiben akár alhattam is volna, olyan kényelmes volt, igaz, hogy a ffi verzió mellett voksoltam. amúgy a duplazokni-szandál combo nálam is bevált, legalább nem kellett begyömöszölni fájó végtagjaim egy kalodába.
  inkább a kényelemre figyeljetek, mint a márkanévre, egy eladó ragaszkodott hozzá, hogy csak Lowa-t vegyek, de az Úton két német srác gyalogolt mellettem vadiúj Lowa-ban, és mindkettőnek levált a talpa. ezek után kb 10 euro-ért vettek egy leárazáson valami bóvlinak tűnő noname cipőt, és azzal járták végig az Utat 🙂

  talán a legfontosabb, hogy mindenképpen avassátok be a cipőt indulás előtt.

  ?Buen Camino!

 • Zsófi

  Sziasztok!

  A hozzászólásom nem igazán hagyományos, előre is elnézést kérek mindenkitől.

  Vettem egy 39,5-es North Face félmagasszárú túracipőt az útra, de sajnos két rövid, 1 órás városi próbagyaloglás alatt kiderült, hogy rövid, nagyon nyomja a körmömet, és vízhólyagom is lett (a boltban még tökéletesen kényelmes volt). Eléggé el vagyok keseredve, mivel hetekig kajtattam cipő után, és boldog voltam, hogy találtam egyet. Úgyhogy most másik cipőt kell vennem, de két cipő megvásárlása kicsit drága mulatság lenne… tehát szeretnék ettől megszabadulni. A lábam olyan 38,5-es, tehát gondolom, 37,5-38-as lábú embernek tökéletes lenne. Egyébként nagyon jó kis cipő, ő az: http://www.mountex.hu/termek/70201-6534-0
  És természetesen a bolti ár alatt adom, ha érdekel valakit:)
  A címem: zsifi kukac freemail pont hu

  És a hab a tortán, hogy a visszaúti repülőjáratomat Santiagoból törölte a Vueling, önkényesen áttettek egy másik járatra, ami nem igazán jó nekem. Írtam nekik, de nem igazán kompromisszumkészek:(
  Szóval kicsit el vagyok most keskenyedve, de bízom benne, hogy ez után már csak jól sikerülhet az utam…:)

 • Don Attilio74

  A fenti cég hátizsákoökat, botokat és más felszereléseket gyért. Zoknija viszonylag rövid, és olyan anygaból készül, amely az izzadást, és a hólyagkeletkezést akadályozza.Egy barátom végigment vele a Caminón vízhólyagtalanul. A Börzsönyben, a Kismaros-Kóspallag-Királyrét szakaszon, amely elvileg könnyú szakasz, de tele van patakokkal, és sok sár volt ott 2 hete, jól szolgált.

 • eszter

  Szia Don Attilio74!

  Én is Hanvag cipőt vettem (38-as), de a neten rendeltem és 4 ezerrel olcsóbb volt, és a szállításért nem kellett fizetni. HuntLand vadászbolt. Milyena Diosaz Raid zokni?

  üdv. eszter

 • Don Attilio74

  Tegnap a Mountexben megvettem túracipőmet, Hanvag Robin (42-es) és mellé 4 pár Diosaz Raid zoknit.

 • Krahulcsán János

  Én mezítláb indultam SJPP-ból.35km után-miután elkopott a talpamról a kemény bőr- váltottam közönséges strandpapucsra.Ez 250km után kopott ugy el, hogy a sarok résznél átjukadt.Most az volt a kérdés, hogy a visszalévő 500km-re használjak e el 2 pár strandpapucsot vagy egyek egy 3 helyen tépőzáras túraszandált.Ez mellett döntöttem. Teljesen jó állapotú maradt szandál.Szerintem mind a 800km-t egy túraszandállal meg lehet csinálni.Vízhólyag a talpamon egyáltalán nem volt.Két pár “kínai” zoknit fogyasztottam el.A szandál és a talpam közé került kavicsok lukasztották ki.A kavicsok ahogy bekerültek a talpam alá ,úgy ki is gurultak.

 • Don Attilio74

  Kérdésem egyszerű, ti milyen bakancsot ajánlotok, június 3-án utazom, 4én indulok Roncevallesből, 36 éves férfi vagyok 41es lábbal. a Tatran-típusú hegyi bakancs sok (meleg, sok síksáégi szaksz), a félcipő kevés. CSAK egy pár cipővel mennék (könnyű hátizsák rulez főleg Cebraio-n), és nem szeretnék eurót pazarolni cipőre kinn. Mi a legjobb?

 • Bringi

  Imi! Mi 4-en mentünk, mindannyian cipőben, és esküszünk rá. Akik bakancsban “nyomták”, arra esküdtek. Hát, így van ez… Szerintem vannak az útnak olyan “bokatörő” szakaszai, ahol jól jöhet, ha a bakancs fogja a lábad, sok helyen a cipő a kényelmesebb, és pihentetés képpen a “szandi-zokni” a jobb. Ez, ahogy olvasom, örök téma, nincs egyértelmű válasz. Most aztán sokat segítettem, mi?! 🙂 Nagyon jó utat neked!

 • Imi

  Sziasztok!
  szerda reggel indulok, egy ismerősöm kamionnal elvisz Grenoble-ba, majd onnan gyorsvasúttal megyek Sjpp-ba, már nagyon várom az indulást. Viszont szeretném kikérni a tapasztaltabbak véleményét, merthogy a túraszandál az ok, de azon kívül szerintetek cipő, vagy bakancs? Előre is köszönöm!
  Imi

 • chiara

  Lehet, hogy vízhólyag ügyben a 14. nap a kritikus? 😉 Bár két eset még nem statisztika..

 • Klári

  Én talán ott rontottam el, hogy jó vastag gyapjú zoknikat vittem, magasszárú túrabakancsot. A lábam állandóan szét volt ázva. A 14 napon elláttak egy kórházban. Ezután fájó szívvel elhagytam a cipőm (a fűzőt persze kivettem és ez semmire nem volt jó) előtte pedig Leonban vettem egy könnyű magasszárú sportcípőt, de ez is fájt. Ekkor Sarriában vettem egy klassz túraszandált és miután ez a szerelésem megvolt, az eső is megérkezett. De mindez mellékes volt, a kedvem egyáltalán nem rontotta el:)

 • chiara

  De hát itt senki nem akar gyalogoltatni 🙂 Az ember egyszer csak oda akar menni…

 • kismandala

  Asszem én a nyúlcipőt venném fel, és menekülnék, ha vki ennyit akarna “gyalogoltatni” 🙂

Hozzászólás...

 

 

 

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett: (kattints)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*