El Camino – úti beszámoló

Gyere a Facebookra is!

Partnerek

Bognár Stúdió - SEO

RSS követés


Éppen frissülünk! Pár óra múlva gyere vissza, addigra működni fog minden!

Milyen nehéz legyen a hátizsák?

Hátizsákok - El CaminoAz a szabály, hogy a hátizsák ne haladja meg az ember testsúlyának 10%-át. Vagyis nők hátrányban… Egy 60 kilós nő ideális hátizsákja tehát 6 kg. Ehhez azért varázslónak kell lenni szerintem.

Az én hátizsákom (illusztráció bal oldalán) 10,5 – 11 kg között mozgott, a csatolt kulacsban lévő víz mennyiségétől függően.

Az a nagy lélektani csavar, hogy külön-külön nem túl nehéznek és igen fontosnak tűnnek a dolgok. 🙂 De mire együtt bekerülnek a hátizsákba… Megemlíteném még, mint lehetséges hibát a sokfunkciós fémbicskámat, amiből igazán csak a kés kellett volna, de ahhoz képest meg olyan nehéz volt, hogy repült a készletből elég hamar a Caminon.

Amiből létezik könnyített verzió:

Póló – a műszálas túrapóló (még könnyebben is szárad, mint a pamut) – nekem persze ilyenem nem volt 🙂
Mikroszálas törölköző – kis méretű, nagy nedvszívó képességű, könnyen száradó (például ilyen)
Light hálózsák – vagy legalábbis nyári
Pulcsiból a polár

Nektek mekkorára sikerült a hátizsákotok?

27 hozzászólás Milyen nehéz legyen a hátizsák?

 • Laminé Erzsébet

  Sziasztok!
  Én Augusztus végi indulással tervezem az indulást, szeptember végéig.
  legszívesebben már holnap indulnék. Nagyon sok jó tanácsot találtam amire nem is gondoltam volna. Mindenkinek nagyon jó készülődést Üdv mindenkinek Erzsébet.

 • Maayan,

  ugye, hátizsákot nem ildomos kölcsönkérni? 🙂

 • Kornelia

  Maayan: megnéztem a linket, mert nekem is deuter van, és ilyenre akarom lecserélni. (megjegyzem az ára 105?) de a lényeg hogy van hozzá légi zsák is, amit feltétlen veszek hozza.

 • Kornelia

  Zol: szerintem a hátizséknak nem az ára a legfontosabb ismérve. 100? körül máőr nagyon jókat kapni, és a legtöbb márkabolt az előző évi kínálatát leértékeli, mert jön ki az új. ( én télen vettem hálózsákot is Jack Wolfskint féláron)
  A nagyobb áruházaknak vannak sajátmárkás termékei, ami legalább olyan jó mint a nagy márka.Nekem a Deuter bevált, de nemrég vettem egy 60+10 eszsákot az Aldiban 30? szerintem semmi különbség nincs közte meg a márkák között, csak az hogy az Aldi saját márkás.
  A tatonka a legnehezebb, azt nem ajánlanám, azt nézd, hogy mennyi a súlya 1,30 1,60, ennél nem lehet több, mert még a hálózsák is jön, azzal nem lehet 2 kg felé menni. mert még a viz is rájön ami megint 1,5-2kg, szerencsére az időnként elfogy.

  Én kaját nem cipeltem soha, egy csoki az övtáskában max, pedig lisztérzékeny vagyok, és diétáznom kellett, de így sem haltam éhen soha, de hát kinek mi a fontos.

  A csomagot előre lehet küldeni a zarándok iroda cimére, ott megőrzik, nem kerül sokba (ha finisterrebe mész, akkor is ott lehet hagyni a felesleget. ) mindenesetre lényegesen kevesebb, mintha postán haza küldöd, vagy eldobod.

 • Sziasztok!

  nem feltétlenül követendő példa, de …

  az én zsákom 55+15 literes volt 60000 Ft-ért:
  http://www.deuter.com/en_DE/backpack-details.php?category=45&id=1614&title=Aircontact%20PRO%2055%20%2B%2015%20SL

  a fiam nagyon sokat túrázik, ő mondta, hogy nagyon fontos a zsák jó felépítése, hogy a gerinc ne legyen terhelve.
  és ez tényleg nagyon fontos, a zsák a csípődön üljön, és ne a válladon cipeld. Fontos a madzagok jó beállítása, és a csípőre is akkor lehet jól beállítani, ha a háta is állítható. A hátamtól nem állt el, de valamennyi szellőzése így is volt, és akié elállt annak is ott volt a nyúl a hátán (az izzadság foltja olyan mint egy fej két nagy füllel)
  16 kg-os zsákkal indultam, amiből 3-at kb egy hét után hazaküldtem, hogy a folyton éhes gyomromnak a kaját tudjam helyette cipelni, mert volt olyan szakasz is, igaz Santiago után, ahol három napig nem volt bolt, és (előtte is többnyire két napi mennyiséget cipeltem, hogy biztosan ne maradjak éhen) az előtte lévő napon volt ugyan, de vasárnap lévén nem volt nyitva, úgyhogy kíváncsiságképpen lemérettem az útra a bevásárolt ennivalót és kemény négy kilót nyomott sajnos a zarándok menüre nekem nem igen volt pénzem, egyszer-egyszer engedtem meg magamnak csak, emiatt hideg élelmet ettem/cipeltem, és én jól elvoltam vele.
  akkor egyébként részben vegetáriánusként mentem, mert akkor halat még ettem, azóta már azt sem 🙂
  szóval 65 kg voltam akkor a zsákom 14-16 kg volt, ami hozzávetőlegesen a súlyom 25 %-a
  semmit nem bántam meg, amit cipeltem, ill. azt a kezdeti + három kilót, amit ugye haza is küldtem (polifoam matrac, sátor, spanyol szótár, termopulcsi, + egy törölköző, mert 50 napig voltam úton, a gyaloglás 46 napig tartott)
  mindehhez 50 éves voltam, és a gerincem elég ramaty, az orvosok szerint fájnia kéne, de nekem nem fáj 🙂 az úton sem fájt, csak a csípőm, amire végül kint vettem zöldkagyló kivonatot, aminek nagyon erőteljes gyulladásgátló hatása van, és néhány nap után nyoma sem volt a fájdalomnak, az is szerintem a “nem szokta az ökör a szántást”-tól volt 🙂

  a hálózsákom + 10 fokra volt tervezve, emiatt megengedhettem magamnak, hogy szabad ég alatt aludjak (nyáron mentem, nappal hőség, éjszaka cidri), és a nyitott terű albergékben ott maradhassak
  egyszer három oldalról nyitott teraszon, egyszer egy oldalról nyitott teraszon, egyszer egy kertben aludtam, csakúgy bár ott volt ágyam 🙂
  soha előtte nem láttam ilyennek a csillagos eget, láttam a tejutat, és négy hulló csillagot 🙂 nagy élmény volt, köszönhetően a hálózsákomnak ezt megengedhettem magamnak, nélküle kimaradtak volna ezen élmények

  kb egy hét után Teva szandálra váltottam a vízhólyagjaim miatt, és végig szandálban mentem a hátralévő 800 km-en, csak esőben vettem fel a bakancsomat, ami egyébként jó bakancs volt, és a vízhólyagjaim a sarkam élén két oldalt kívül keletkeztek, ahol a legvastagabb a bőr, így aztán nagyon mélyen voltak ahhoz, hogy kiszurkáljam őket (a compeed nekem sokat segített)

  sem a súly, sem az ár nem követendő példa, de azért írtam le, hogy aki megteheti, hogy költ a zsákra, ne rettenjen el a cipeléstől, bot legyen azért hozzá, bár az egyik botomat a szél a 4. napon belefújta híd korlátja mellől a kis folyóba, azóta is ott lebeg tán
  érdekességképpen (ha még nem írtam volna eleget) a szüleim három és fél éves koromban a külön életet választották, az apukámat elszerette egy barátnő, és onnan kezdve az egész életemben csak az anyukámra számíthattam, kvázi a botok a szüleimet jelképezték, a zsákom súlya pedig az életem terheit

  még egy: a zsákom nem csak felülről volt nyitható, nagyon élveztem, hogy könnyű volt pakolni bele reggelente, és hogy mindig mindent gyorsan megtaláltam 🙂

  Buen Camino

 • Zol

  Mennyibe kerüljön a hátizsák? mi a a minimum ami alá ne menjek? én max 25-30 Ezer ft ra gondoltam .Érdemes drágábbat venni?

 • Kornelia

  Most nézegetek másik zsákot, mert a 30 l-es Deuterem nekem szűknek bizonyult. Az 55+10l-es Deuter sem nehezebb mint a 30 as. A reptéren mikor feladtam 11kg volt, de mindennel. Nem akarok több cuccot vinni, de jó lenne, ha mondjuk a pulóverem bele férne, ha épp nincs rajtam, mert most sokminden a zsákon kívül kellett vinni és úgy néztem ki mint a karácsonyfa. A zsákban megtalálni semmit nem lehetett, csak ha kipakoltam, és mindent visszagyömöszöltem.

  A másik amit nem viszek többet, az a hálózsák, helyette hüttezsákot, az az selyem zsákot viszek, és igyekszem akkor menni amikor nincs hideg, ha hideg van akkor meg “manta porfavor”, sok állami albergében nem adnak takarót, de a magán helyeken adnak, hát megkockáztatom.

  Azthiszem bankancs helyett legközelebb egy könnyebb outdoor cipőt választok, de olyat aminek magas a szára, Solomont és Adidast is láttam ilyenben. Nekem a futó cipő nem jött be, a Lowa bankacs pedig még szeptemberben is túl meleg volt (áprilisban hó volt, akkor megfelelt).

  Teva szandál nélkül senki ne induljon útnak! Őszintén megmondom, hogy én semmire nem néztem, műanyag vacaknak tartottam, de miután 4 körmöm lejött Santiagoban első dolgom volt, hogy vegyek egy szandált. Ennek köszönhetően tudtam tovább menni, és teljes meglepetés volt, hogy kénylemesen lehetett benne gyalogolni. Igaz Finisterréig még tovább 3 körmöt vesztettem, de már október volt, és hidegek voltak a reggelek, igy nem tudtam egésznap szandálban gyalogolni.

  Abban is biztos vagyok, hogy soha nem megyek többet olyankor mikor hideg van, inkább a hőgutát választom, de elegem volt a hideg és párás szálláshelyekből, hogy fél 9 kor még sötét van és csak délben van egy kis meleg.

 • Zoli

  Hola!

  Szerintem a cipő mellett a zsák a másik nagyon fontos felszerelés, amit magaddal viszel. Ez rajtad lesz napi 6-7-8 órát ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyet veszel! Nagyon sokat számít!
  Én olyat vettem, aminek a hátánál van egy merevítés és eltartja a hátamtól a táskát, ami azért jó, mert szellőzik, nem izzad rá a hátamra a táska. Szóval csak azt tudom mondani, hogy ezzel NE spóroljatok, ne azzal kelljen foglalkozni az úton, hogy a táska így meg úgy.

  Egy másik fontos dolog, hogy hogyan pakolsz a táskába. Én azt gondoltam, hogy a nehéz holmik a táska aljára és ahogy pakolsz felfelé jönnek az egyre könnyebb holmik. Na ez NEM így van! A túraboltban, ahol vettem a zsákot elmondta az eladó, hogy középre kell tenni a nehéz dolgokat. Volt, hogy kipróbáltam az én eredeti ötletemet, hogy milyen úgy menni, de egy idő után megálltam és átpakoltam a zsákot, mert fájt a vállam tőle.

  Ezek apró dolgok, de hasznosak tudnak lenni és szerintem ne arról szóljon a zarándokút, hogy kényelmetlen a cipő, a táska stb…

  Ezt az utat élvezni kell! 😉

 • csigaroham

  Sziasztok!
  Nekem olyan kérdésem lenne hogy nekem van egy 60l zsákom!nagyon kényelmes de mindenki kisebbet ajánl. szerintetek elindulhatok vele bátran, vagy érdemes egy kisebbet vennem?
  előre is köszönöm

 • marci

  Nekem egy 30L-es zsákom volt, 7,5-8 kiló körüli súllyal, 1L víz+ 1-2napi kajával együtt. Az út végére ahogy szórtam el minden kevésbé lényeges dolgot, meg már kaját se vittem magammal, ez lement kb. 5.5 kilóra. E feletti pluszsúly igazából már csak valami felesleges ballaszt szerintem. 😀
  A biztosítótű szerintem is baromi fontos, kora délutánra már elfogynak a csipeszek a ruhaszárítókon.

 • Teimel Angela

  köszi Monika!!!!

 • Monika

  Az én hátizsákom 40 l.-es volt,belefért a hálózsák is,valamint 3 poló (ebből 1 lehetett volna hosszú újjú!),4 pár zokni,3 bugyi,2 cicifix,2 rövid,1 lecipzározható hosszú naci, 1 polárpuli,1 hálóruci. 5 hétre bőven elég volt! Ruhacsipesz helyett vigyél sok biztosítótűt,hasznos,ha nem szárad meg a kimosott cucc,kívülről a hátipukira tűzheted. (mellesleg nagyon vidám a himbálózó zóka,bugyi,cicifix, 🙂 de a kutyát nem érdekli…)A napolaj is fontos!!És mindig legyen nálad víz (2 x 1/2 l.! ) műzli v.keksz v.alma v.narancs. Soha ne indulj reggel az útnak éhgyomorral,mert változó hol találsz egy “bárt”,kávézót,kisboltot. A sziesztát (12-17-ig!) szigorúan betartják a boltok és a vendéglőkben is csak maradékot kaphatsz.Általában délután 17 után kezdenek el főzni,ami azt jelenti 18-19 óránál előbb nincs friss kaja. Nagyon figyelj a hétvégére is. Szombat délutántól hétfő reggelig minden bolt,Supermarkedo ZÁRVA!!! A francia út galiciai szakaszán nagyon jók az Albergék, sokszor érdemes a konyhában, a hűtőkben hátrahagyott, maradék kajákat megnézni. Sokszor “életet mentett” a hétvégén…Általában dátummal látják el és ráírják: eheted,egészségedre,persze különböző nyelveken.A közösen összedobott kajálásnál nincs jobb hangulatú,barátkozós,kvaterkázós este…Legyen benne részed. Hirtelen ennyi jutott eszembe, 4 napja vagyok itthon,még minden nagyon “tömény”,de majd lassan letisztul és egy életen át marad mire emlékezni,miről gondolkodni, miből töltekezni! Igaza volt annak,aki azt mondta mindenkit elküldene zarándokolni…De más lenne az ember, a világ!

 • Teimel Angela

  köszi a nyugtatást,,, nem félelem van bennem.Lelkileg már rég készülök.Alig bírom már kivárni az indulás napját……..

 • Monika

  Jól gondolod Angela,nem tudod mi vár rád, de ebben ez a jó! De ne aggódj,csak higyj és bízzál!!!!Minden megoldódik,ne görcsölj!Ne feledd,azt kapod,amit kérsz! Ne legyenek negatív gondolataid, mert bevonzod a rosszat!Bízd magad nyugodt lélekkel a Gondviselőre. Csodálatos az Út,örök,felejthetetlen élmény… Buen Camino!!!

 • chiara

  Ha mindent tudnál, nem lenne ilyen különleges és izgalmas szerintem 🙂
  Ettől vagy bátor, hogy nekiindulsz… Buen Camino Angela!

 • Teimel Angela

  29.-én indulok izgulok, annyit olvastam már, mégis úgy érzem nem tudom mi vár rám…..

 • bambulili

  A jó bicska bizony nehéz…..:-)

 • chiara

  Szia Bambulili!
  De, vigyél, csak ne legyen túl nehéz a bicska sem :-).
  Buen Camino!!!

 • bambulili

  Pénteken indulunk, benéztem hozzád 1-2 tippért.
  Szerintem az én zsákom is a 10 kilót súrolja…..
  Bicskát ne vigyek?????

 • Jutka

  Nekem 45 literes volt a zsákom, víz és kaja nélkül 9 kg. Minden belefért, a hálózsákot is bele tudtam tenni. Általában 40 literes zsákot ajánlanak. Ha kevés a cuccod, a 37 literes is elég, van egy könnyített zsák, a decathlonban lehet kapni, maga a zsák fele olyan súlyú mint a többi hasonló.

 • Timi

  Azt már tudom, hogy milyen súlyú legyen a hátizsák, de mekkorába érdemes pakolni? Ti hány literes zsákot vittetek magatokkal?

 • Empi

  16kg-os zsákkal mentem 🙂 nekem nem okozott nagy problémát a súly…bár kiváló zsákom volt..ill. a zsák beállítása is nagyon fontos!!

 • Éva

  Kedves Zarándokok!

  A fiam most bandukol Finisterre felé, és hát megint nagyon esik….több héten keresztül ázott, így egy jó tanácsot tudok közvetíteni, ne pelerin tipusu esőkabátot vegyetek,vigyetek, ez ha fúj a szél azért ázott el, ha meg csak zuhogott akkor ahol lelógott ott mindenütt csuromvizes lett, de még így is június 1-én indult és június 28-án Compostellába érkezett a francia úton, persze majd július 8-án látja meg a család a lábát….

 • Hmm… első alkalommal nekem sem volt sokkal több mit 10Kg. Másodjára nem hogy kevesebb nem lett de közel volt a húszhoz :)/bőrkabát, könyv, akksik… stb/ Azt gondolom, hogy egy edzett fiatalember ezt még vígan elviszi /ahogy tettük mi is a napi átlag 37km-es távon/ Egyszóval, persze annál jobb minnél könyebb, de azért nagy mértékben attól is függ ki mit bír…

 • Jutka

  Kedves Ági!
  Köszönöm biztatást! Már alig várom az indulást!
  Üdv. Jutka

 • P. Ágnes

  Kedves Jutka !
  Én 2009 május 19-én indultam Pamplonából.
  Csodálatos utam volt, kívánom ,hogy a Tiéd ugyan ilyen legyen.
  Esővel kétszer találkoztam, de már albergube voltam.
  Hinned kell abban amit csinálsz, és minden megoldódik.
  Ha valamiben kétségeid vannak, írj és szívesen válaszokok.
  Üdvözlettel P. Ágnes

 • Klári

  Hátizsák: 10-11 kg-os volt. Én a konyhai mérleggel “dolgoztam”. Írtam egy listát, majd mindet lemértem és az eredményhez képest cserélgettem a dolgokat. Nekem bevált. Sőt az általad említett törölközőt is megvettem.Tényleg szuper volt, de mint második. Ezenkívül egy régi vászon törölközőt vittem, aminek az édestestvére fellelhető a különböző múzeumokben, skanzenekben. Randa, de hamar száradt, minden mellette száradó frottír megirigyelhette és aggódnom sem kellett, hogy valaki véletlenül elviszi. Azóta is ezt használom, ezt ajándékba kaptam valakitől erre az útra, mert kitapasztalta, hogy milyen praktikus.

Hozzászólás...

 

 

 

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett: (kattints)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*