El Camino – úti beszámoló

Gyere a Facebookra is!

Partnerek

Bognár Stúdió - SEO

RSS követés


Éppen frissülünk! Pár óra múlva gyere vissza, addigra működni fog minden!

Kell-e túrabot a Caminora?

Velősen: szerintem jó, ha van, bár nekem nem volt… 🙂

Miért nem volt nekem: Mert olyan furinak tűnt, hogy még a kezemben is kéne lóbálni valamit. Meg viccesnek, hogy síbotnak kinéző valamivel zarándokoljak. Úgyhogy hamar lezártam a témát magamban és nem foglalkoztatott. Útközben aztán egyszer-kétszer vettem fel az út széléről ágat, de a kapcsolatunk sosem tartott sokáig…

Miér jó, ha van? Mint közben megtudtam a túrabot vagy vándorbot tehermentesíti a láb ízületeit. (Ja! Az ezért fájdogált a térdem utolsó héten lejtmenetben, meg néha azóta is…) Meg köves terepen mint 3. (4.) láb segít, hogy biztosabb legyen a járás.

Csabától azt is megtudtam, hogy a túrabot végén lévő bújtató nem arra való, hogy fölakasszuk vele a fogasra, hanem a kezünket kell beledugni és megfelelő hosszúságúra beállítva arra jó, hogy a csuklónknál megtámassza a rendszert, így nem lesznek vízhólyagok az ember tenyerén. Vagy ilyesmi.

Egyébként hárman három féle képpen oldottuk meg a botkérdést. Ádámnak saját faragású tölgyfabotja volt, Csabának 2db túrabotja, nekem meg ugye semmi.
Remélem, nálam szakavatottabbak is hozzászólnak a kérdéshez… 🙂

9 hozzászólás Kell-e túrabot a Caminora?

 • makacska

  Én nagyon ajánlom a botot. Mind lefelé, mind felfelé segít. Valóban tehermentesít, és sokkal kevésbé fárad el az ember lefelé/felfelé.

  Ezen felül, amikor lóg az ember keze, akkor sokszor bedagad, ami nem kellemes 🙂 Én pedig nem szeretem folyton a kis fogantyút fogni a táskam vállán..
  De kettő kell. Ha egy van, akkor valahogy féloldalasra sikeredik az ember, és fájhat valamilye…

  Mi nem vittünk botot, helyben vettünk St Jeanban pár eurójért, nagyon szép faragott fabotok voltak, imádtuk őket

 • Krisztina

  sziasztok! Nem tudjátok Zizu elérhetőségét? Írtam neki a honalpján,de nem válaszol.Köszi

 • Kornelia

  A legjobb botok a teleszkópos botok, mert az összes többi nagyon meggyötri a kezet. Nekem túra botom volt, egy LEKI, de legközelebbre feltételen 2 botot viszek. A botok összecsukhatók, a hátizsákon meg van nekik a kialalított helye, arra az esetre, ha mégsem kellene. A repülőre pedig összefóliázzák a zsákkal, és nem gond a feladása.

  A többit Zizu megindokolta.

 • Bringi

  Nekem arra is jó volt a bot, hogy nem dagadt be lógatva a kezem, ami egyébként a nagy melegben gyalogolva előfordult.

 • Én a bot-pártiak oldalán állok:) Astorgában vettem egy szép fa botot (4 euróért), fém véggel és nagyon hasznosnak bizonyult, főként hegyről lefelé jövet. Na meg persze bottal menni igazi zarándok-fíling 😀 De be kell valljam, engem a nordic walking botok kopogása borzasztóan zavart, mert ezek valahogy magasabb hangon kopognak, nem olyan csöndesek mint a hagyományos botok :S
  Szóval nem feltétlenül szükséges, de sokszor igen jól jön 😉

 • Sziasztok!

  Csak jót tudok mondani a túrabotokról. Méghozzá többes számban: mert egy bot nem elég, nagyon sok zarándokot láttam, aki egy bottal indult, hogy a földről felvett egy fabotot, vagy vett “szuvenírboltban” fém végű fa-botot, hogy mindkét kezével botozhasson.

  Nagyon jó ritmus ad a lépéseknek! Picit lendületesebben, gyorsabban is tudsz így menni, ami azért nem hátrány. A meredek emelkedőkön könnyebb felkaparni magad, a lejtőkön magad alá tudsz támasztani.
  Ha fotózni szeretnél, arra a fél percre a csuklódon tud lógni. Egy nap kell kb. hogy megszokd, utána meg sem akarsz majd tőle válni.

  Mindenkinek ajánlom! :))

 • zizu

  Egy reklám hír, aki kattint találhat egy tippet arra, hogy hol lehet most nagyon olcsón (3500 Ft) túrabotot venni. A link egy on-line katalógusra mutat, amelynek harmadik oldalán bal felül lehet látni a túrabotot. Nem muszáj kinyomtatni, a boltban is lehet katalógust kapni. Április 18-ig érvényes.
  Akit nem érdekel, vagy kéretlen reklámnak hiszi, ne kattintson. 🙂

  http://href.hu/x/c1wg

  (Ui.: A link egy hónapig érvényes.)

 • chiara

  Szia Klári! Köszi a hozzászólásokat, nagyon örülök, hogy te is leírtad a tapasztalataidat.

 • Klári

  Szia!
  Érdeklődéssel olvasom a soraid. Én tavaly májusban voltam az Úton. Jó újra, meg újra átélni és tényleg ahányan vagyunk, annyiféle élményünk van. A fiammal együtt mentünk, csak pozitív élményeim voltak. A bottal kapcsolatban hasonló érzéseim voltak, mint neked, hogy mit is kezdek egy síbot féleséggel, de mivel ott volt a karácsonyfa alatt, egyértelmű volt, hogy mennem kell és vinni fogom. Annyira összeszoktunk, hogy egy hónap után azt hittem, nem is tudok bot nélkül járni. Sokat segített ott, ahol nehéz volt a terep, hegyen fel, szinte toltam magam vele, lefelé az ember rátámaszkodik. Egyszer viszont letámasztottam egy pad mellé, és ott felejtettem. Nagyon sajnáltam, de nem volt erőm visszamenni érte, a fiam viszont utánam hozta. (hiába, az ijfúság…) Most például itt van mellettem az irodánkban, lóg a falon, az oklevelem mellett és nagyon jó ránézni. Kipróbáltam a két botos járást, de nekem az furcsa volt. Persze, mert eggyel kezdtem és hozzászoktam.
  Mellesleg azért is őrzöm, mert nagyon szeretnék újra visszamenni még egyszer.
  Üdvözöllek (Tatáról), Klári

Hozzászólás...

 

 

 

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett: (kattints)

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*